Örtolja

Att laga sin egen örtolja är superenkelt. I det här fallet gav det en underbart kryddig olja som antagligen kommer att ta slut alldeles för tidigt. Att ringla en matsked av den här oljan på en krämig risotto är alldeles galet gott. Men den fungerar lika bra som en smaksättare till vad helst din fantasi vågar sig på. Skynda er innan frosten tar de sista kryddorna!

Ingredienser
0,5 l kallpressad rapsolja
ca 200-300g färska örter. Vi använde, kyndel, vinterkyndel, timjan, ruccola och oljefräst
Vitlökshack från 4 vitlöksklyftor
Gör så här: Ansa kryddorna och se till att de allra grövsta vedartade kvistarna är borta. Koka upp rejält med vatten i en stor kastrull och förväll kryddorna en minut ,det här är superviktigt så att inga bakterier får komma med i oljan. Ta upp kryddorna efter en minut och låt dem rinna av på ett durkslag,  hacka därefter ner dem i en skål. Häll sedan i nästan en halvliter olja och stavmixa dem länge och väl. Medan du stavmixar så fräser du vitlöksklyftorna i ca 1/2 dl olja tills de är gyllenbruna och låter dem svalna. När du anser att örten mixats tillräckligt, kanske 5- 10min så häller du örtoljeblandningen i en silduk tillsammans med vitlökshacket. Låt det droppa i ett par timmar eller tills dess att du märker att det inte finns något kvar.

 

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *