Odla steg för steg – melon

Att odla meloner är roligt och lite extra lyxigt. Vi har lyckats bra både i växthus och ute i det fria. Här ger vi våra bästa tips på hur man lyckas med att odla melon.

Att odla egen melon är kanske ett av de allra lyxigaste. Tänk att kunna gå till sin odling och ta loss en mogen melon, skära den i bitar och äta dess saftig innehåll. Har du inte odlat melon tidigare är hög tid att prova. För att lyckas med meloner behövs en varm växtplats. Antingen har man kanske ett växthus eller odlingstunnel eller en skyddad och solig plats i trädgården eller på uteplatsen.

Meloner är från början inte anpassade att växa på våra breddgrader. Det är helt enkelt för kallt här och somrarna är för korta för att plantorna ska hinna producera mängder med stora och söta frukter. Som tur är finns det nuförtiden ganska många sorter som ändå passar bra att odla här. Den vattenmelonsort (Sugar baby) vi odlar ger i allmänhet upp till 2 eller i vissa fall 3 utvecklade frukter. Nätmelonen Jenny Lind och Cantaloupemelonen Cantalupo Di Charentais ger fler men mindre frukter.

Sådd

Melonplantor växer snabbt och därför tycker vi inte att det är någon idé att så dem för tidigt. De klarar ändå inte av att planteras ut i kalla temperaturförhållanden. Någon gång i mitten av maj sätter vi ner fröna i krukor med planteringsjord inomhus. Vi brukar ta ett eller max två frön i varje liten kruka. För att gro vill melon har det riktigt varmt. Därför ställer vi gärna sådden på en värmematta eller på ett golv med golvvärme. När melonplantorna tittat upp behöver de ljus. Då kan man ställa krukorna på fönsterbrädan eller allra helst under växtbelysning.

Plantering i kruka, pallkrage eller på friland

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *