Marmelad på gyllenbär

Marmelad på gyllenbär, physalis eller kapkrusbär, kärt barn har många namn, är fantastisk gott. För mig är det här en lyxmarmelad som endast hedras på riktigt goda bröd, gärna hembakta eller till ostbrickan.

Sötsyrliga bär är något jag älskar! De passar till så mycket. Därför har vi både vindruvor, vinbär, krusbär och snart även bärhäggmispel och mullbär i våra odlingar. Alla dessa bär jag räknade upp kräver en vedartad planta som är ett par år innan de börjar utveckla bär. Det gör varken gyllenbär eller kapkrusbär! Det är det som är så underbart med dessa växter. Plantorna är ettåriga i vår del av världen( om man inte övervintrar dem) och ger bär redan efter ca 4-8 månader.

Två sorters bär men med ungefär samma smak

Om man nu vill odla dessa goda bär finns det två olika sorters växter man kan välja mellan och olika sorter inom varje växtgrupp. Antingen Gyllenbär Physalis pruinosa eller Kapkrusbär Physalis peruviana. Jag har odlat båda sorterna men föredrar Gyllenbär Physalis pruinosa då den dels signalerar när bären är mogna genom att bären trillar av och att jag anser att gyllenbär hinner producera mogna bär mycket tidigare än kapkrusbär i skandinaviskt klimat. Gyllenbär är också lite lägre och ofta när man odlar dem i 10 – 30 liters krukor kan de växa neråt och runt så att man slipper binda upp och stödja dem ( se bild nedan). Kapkrusbär har jag odlat ett par år och då på friland och i växthus. På friland hann aldrig bären mogna ordentligt, kanske var det för lite värme och sol där jag odlade och i växthuset blev plantorna som monster, alltså väldigt stora och gängliga.

Lästips: Våra goda gyllenbär

Tre gånger för att förstå

Just den här marmeladen på den första bilden gjorde jag på gyllenbär från Takfarmen för två år sedan och bilden har legat och skvalpat bland andra bilder ett tag. Receptanteckningarna hade gått upp i rök så jag blev tvungen att köpa mig ett gäng färska kapkrusbär härom dagen och ställa mig vid spisen och koka och undersöka det hela igen. Tre gånger behöver man ofta göra ett recept för att lära känna det och då under en 6 månaders period, annars glömmer man ofta bort det väsentligaste. Det här receptet räcker till en liten lagom burk till ostbrickan. Man behöver inte använda något geleringsmedel som gelatin eller pektinpreparat då den stelnar bra av sig själv. Jag skulle tro att det går minst lika bra att göra denna marmelad på frysta bär men jag har inte testat, inte än.

Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande

Ingredienser

  • 230 – 250 g ansade och sköljda bär.
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 – 1 msk pressad citron.
  • 100 g socker ca 1, 1 dl.
  • Ev atamon.

Gör så här: Jag gillar att det är stora bitar i marmeladen så jag delar alla bär i hälften. Tycker man inte om det kan man dela i mindre bitar eller hacka bären. Lägg i de skurna bären i en kastrull tillsammans med socker, citron och vatten. Koka upp och låt marmeladen småsjuda med ett lock på glänt. sjud i minst 25 – 30 min. För en lösare marmelad 25- 40 min och för en mer kompakt och fast marmelad upp till 50 min. Var uppmärksam de sista 20 minutrarna så att du inte bränner vid marmeladen. När jag anser att den har fått, en för mig lagom konsistens, tar jag kastrullen från värmen.

Vill man använda konserveringsmedel kan man tillsätta lite atamon i lite socker och röra ner alldeles på slutet. Vet du med dig att du konsumerar denna lyxiga skapelse inom en vecka eller två skulle jag inte tro att det behövs. Marmeladen är både söt och syrlig och är otroligt god till starka lagrade hårdostar eller till en rykande varm scones. Bären är fyllda med små kärnor och marmeladen får därmed en slags fikonmarmeladkänsla fast utan knaster. Kokar man marmeladen länge blir det som att fröna får en liten angenäm bränd sesamton. Något jag gillar förfärligt mycket. Förvaras i kylen.

Lästips: Våra goda gyllenbär, Scones och timjante.

Bra tid att så gyllenbär är i feb mars. Jag har 11 små spensliga plantor som tittat upp i dagarna. Gamla frön av sorten Goldie. För vidare instruktion kika i vår odlingshandbok ”Flera fingrar gröna”.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *