Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså spetskål

Spetskål är en perfekt gröda att vinterså. Väljer man snabbväxande sorter kan man förvänta sig en relativt tidig skörd också.
Det är en riktigt häftig känsla när man skördar det första kålhuvudet på säsongen. När man sedan får njuta av det i en kålsallad, wok eller på annat sätt känns det extra lyxigt när man tänker på att man odlat fram det på egen hand. Spetskål påminner om vanlig vitkål eller rödkål. Det är mest formen på huvudet som skiljer. Det finns lite olika sorters spetskål att välja mellan. Vi brukar testa olika, både sådana som utvecklar huvuden snabbt och de som tar lång tid på sig. Den röda spetskålen Kalibos och den vita Jersey Wakefield är dock favoriter. Fildekraut är också väldigt tjusig och bildar stora huvuden, men huvudet blir inte så tätt som hos de andra två.





Varför så kallt?
Att så en massa växter kallt har blivit något av en tradition hos oss. Alltihop började med att vi vill så den fina bollvivan (Primula). För att gro behöver fröna utsättas för ömsom minusgrader ömsom plusgrader. Det enklaste sätter är därmed att så fröna under vintern utomhus och låta dem ligga i jorden som tempereras efter rådande utomhustemperatur. Våra vintrar pendlar ju i temperatur ganska friskt och det hjälper primula-frön att gro. Med den vetskapen provade vi en mängd andra frön. Inte för att vi trodde de behövde temperaturväxlingarna, utan för att vi ville se om de kunde klara att ligga i kall jord och sedan välja tidpunkt för groning. Herregud vad många växter som klarade av det! Däribland spetskål.
Och vad fina plantorna som vi vintersådde blev! Det starka solljuset i kombination av varma dagar och kalla nätter skapade de finaste plantor man kunde tänka sig. Dessutom ville gröna gro långt tidigare än vi kunnat tro. För just kål och i detta fall spetskål, kan det vara livsavgörande för plantorna att komma igång tidigt på säsongen. Då är de så pass stora och tåliga när sommaren anländer och kålfjärilar och kålmalar söker sig till kålodlingar för att lägga sina ägg. Deras larver är nämligen oerhört glupska och kan på kort tid käka upp en liten minikålplanta. Men en kraftig vintersådd planta kan stå bättre pall för eländet.
Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari



Lite kort om hur sådden går till hos oss
Från och med mitten av februari Vi har ett kallväxthus som vi använder för våra vintersådder. Det är inte ett måste, man kan så på balkong, i kallbänk, i en pallkrage med fiberduk över eller i stora transparanta plastlådor (med dräneringshål). Det som kan vara bra att tänka på är att det bästa är att förkultivera spetskål. Då sår man alltså fröna i en kruka eller annan såbytta. Sår man direkt på ett friland eller i en pallkrage blir ofta de små kålplantorna angripna av jordloppor.
Först fyller vi en såbytta med planteringsjord. Därefter sprider vi ut spetskålsfrön över jordytan. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord. Sist är det någon typ av vattning som behövs. Om vi har snö lägger vi ett tjockt snötäcker över fröna, finns ingen snö vattnar vi rikligt istället. Sedan få såbyttan stå på sin vintersåddsplats och invänta rätt tid för att gro.

För att plantorna ska bli extra fina brukar vi plantera om dem en eller två gånger i större kruka och nya jord innan vi planterar ut dem. Oftast blir utplanteringen någon gång i maj men vissa år även i april.
Vinn kampen mot larverna!
När man odlar kål kommer man förr eller senare att få besök av både kålfjärilar och kålmal och deras larver. Bäst är att vara observant och titta på undersidan av alla kålblad då och då och mosa eventuella äggsamlingar. På så sätt undviker man att larver utvecklas. Upptäcker man larver kan man antingen mosa dem eller spruta med larvskydd.
Lästips: Hur vi bekämpar kålfjäril och kålmal, Hjälp, är min kålodling helt förstörd?
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar