Din varukorg är för närvarande tom!
Plättar med smak av semla
Vi älskar pannkakor och plättar och vi älskar semlor. Hur skulle det vara om man kombinerade dessa två härliga bakverk tänkte vi och satte igång. Till de hysteriskt goda semlorna använde vi Enkorn ljust Guldmjöl, ett ekologiskt mjöl med naturliga karotenoider som gör det lite gulare än andra mjöl. Det här inlägget var ursprungligen ett sponsrat inlägg för Warbrokvarn.
Under de senaste åren har det kommit mängder av innovativa varianter av semlor och nästan varje gång har jag tänkt, ja just ja, att man inte kommit på det där tidigare. I år är det vår tur tänkte vi och tillsammans med Warbro kvarns ekologiska Guldmjöl tog vi äntligen tag i saken. Tanken med det här receptet är att smaken ska vara så nära semla som möjligt fast i en annan form samt att det ska gå fort och vara enkelt att tillaga.
Var är plättlaggen?
Precis innan vi satte igång satt jag mig på knä vid kastrullskåpet för att leta fram plättlaggen. Hoppsan den har vi i stugan sa Theres. Jag fick knata över till Grannen Patrik som är den stora plättmästaren i huset där vi bor och låna hans farmors gedigna och tunga gjutgärnslagg från Husqvarna.
Det var med andakt vi hettade upp den massiva och tunga plättlagen och klickade i smör som fräste och smet som bubblade. Det är något visst med gamlas köksredskap, man kan nästan känna av att de varit med om så mycket! Tänk så många munnar de mättat genom åren!
Smet och tillbehör
I princip har vi gjort samma slags pannkakssmet de senaste 15 åren ( med olika slags mjöl) med undantag att vi ibland knäcker i ett extra ägg om vi vill ha extra mycket protein. Vi gör alltid samma smet till både pannkakor och plättar och det har fungerat ypperligt för oss. Att blanda i olivolja i smeten har jag fått från min pappa, det var något han började göra under sin långa vandring till och från Afrika på 1950-talet.
Olivoljan säkerhetsställer att de inte bränner fast brukar min pappa säga, vilket ofta kanske inte är ett problem, men det känns tryggt och oljan ger en angenäm smak och har även en hel del nyttigheter i sig. Guldmjölet är härligt att använda och förutom att plättarna blir lite gulare än vanliga mjöl så har det en rikare smak.
Ingredienser till ca 14 plättsemlor
- 2 ägg
- 2 dl mjöl
- 0,5 – 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 4 dl mjölk
- 0,5 tsk nystött kardemumma
- 2 – 4 msk rostade mandelflarn
- 0,5 dl florsocker
- Ca 70 g mandelmassa
- 0,6 dl ovispad grädde till mandelmassan.
- 3 dl grädde som vispas
- Skål, slev, visp, spritspåse och rivjärn.
Gör så här: Blanda mjöl och salt och vispa i mjölken med en elvisp eller för hand med en snabb och stadig hand. Häll därefter i olivoljan, den stötta kardemumman och äggen och vispa så att allt blandar sig och så att alla eventuella klumpar försvinner. Hetta upp plättlaggen på högsta värmen och sänk sedan till strax över medelvärme och klicka i smör i varje sektion. Häll därefter i lagomt med smet som du innan du slevar upp vispar hastigt. Vispningen är viktigt så att inte all kardemumma lägger sig på botten, man vill ha med lite kardemumma i varje plätt. Den är viktig för den rätta semmelsmaken.
När all plättar är gräddade, mellan ca 21 – 30 st, är det smart att lägga ut dem en och en på ett bakplåtspapper och låta dem svalna, tex på balkongen eller i ett kylskåp, ju kallare de är desto bättre håller de formen när man monterar dem.
Montering
När plättarna blivit kalla är det dags att blanda mandelmassa med grädde, tex med en gaffel på ett fat. Ca 70 g riven mandelmassa på det grövsta på rivjärnet och 0,6 dl grädde blev bra för oss men man kan ändra proportionerna lite som man tycker. Det viktiga är att få mandelmassasmeten bredbar så att man med lätthet får på den på plättarna. Vi valde att servera plättsemlorna i plättlaggen så pannan fick också ligga på kylning på balkongen innan monteringen ägde rum.
När väl mandelmassasmeten var applicerad på plätten underst klickade vi ut vispad grädde ovanpå med hjälp av en sprits. Efter det placerade vi en plätt ovanpå grädden och spritsa även på en klick grädde på denna. Ovanpå strösslade vi ut rostade mandelflarn och pudrade hela ekipaget med florsocker.
När allt var klart och vi hade lagat, filmat ( kommer i dagarna på instagram) och fotograferat våra skapelser (och var jätte hungriga) var det dags att fördela dem rättvist till hela familjen. Men en sak var säker, minst en plätt skulle levereras tillbaka till patrik som tack för lånet och även han uppskattade denna platta semla, det var vad han sa.
Tips: Man även kan blanda i madelspån i grädden om man vill ha mer chrunch i semlan och även bygga på med ett lager till. Vi tyckte dock att det var enklast att äta dessa plättsemlor om de bestod av två plättar, det var svårt att få in dem i munnen när de hade tre våningar.
Warbro kvarn
Sedan millenniets början har Warbro kvarn vuxit och knutit till sig flera ekologiska odlare men också utvecklat odlandet till flera olika slags spannmålssorter. Det 12 000 år gamla vetet enkorn som vi använder i det här receptet och det 8000 år gamla Emmervetet , som är en korsning mellan enkorn och vildgräs, är urgamla sorter som härstammar från tiden då människan började att odla.
Flera av deras mjölprodukter finns både som siktade och som fullkornsmjöl. Deras Vetemjöl bageri är närmast att jämföra med de mjöl som har benämningen ”Vetemjöl special” Det är ett starkt och proteinrikt mjöl som lämpar sig till det mesta. Sortimentet på webbshoppen kommer att succesivt fyllas på med flera spännande spannmål så som nakenhavre och olika virvelmjöl.
I augusti 2022 hände något förskräckligt med Warbro Kvarn, kvarnen brann ner! Så just nu pågår återuppbyggnaden av kvarnen och så länge det sker maler Orga kvarn utanför Norrköping deras mjöl. Det är därför deras vanliga bruna påsar bytts ut till vita påsar och att sortimentet för tillfället inte är lika stort som det var innan branden. Det är samma spannmål och mjöl men just nu malet i grannlandskapet.
Se inslag om branden: Förödelsen efter branden och kika gärna in i Webbshoppen.
Kuriosa: Min historia med Warbro kvarn, som både är ett företag som maler mjöl i egen kvarn och som odlare av ekologisk spannmål, sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vid 2000-talets början läste jag om en gård i Södermanland, ganska nära där jag vuxit upp och där vi fortfarande vistas mycket och odlar, som hade börjat odla ett gammalt spannmål som heter Dinkel. Det sades att Dinkel, som är ett slags vete passade väldigt bra att odla ekologiskt och att det innehöll mer protein än vanligt traditionellt vetemjöl. Jag blev väldigt nyfiken och begav mig till Warbro kvarn och köpte mina första dinkelprodukter från verandan direkt av odlarfamiljen någon gång under hösten 2001.
Kika gärna in på våra två andra recept vi skapat med Olika mjöl från Warbro Kvarn det här året.
Recept: Pizza med ljust dinkelmjöl och Kalljästa bröd med mjöl från Warbro kvarn
Johannes Wätterbäck & Theres Lundèn
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
Ett svar till ”Plättar med smak av semla”
Jag är lite sen att kommentera, men jag hittade precis din blogg. När jag läste inlägget angående monteringen så tänkte jag direkt ”tänk om man skulle ha flera plättar”? Så att du skrev det i slutet var perfekt!
En annan sak som jag ofta gör, både när jag gör pannkakor och plättar, är att jag har i lite bakpulver så blir de extra fluffiga. Men tack angående ett extra ägg om man vill ha mer protein, det är lätt att proteinet saknas om man äter bara plättar och sylt istället för semmel-plättar 🙂
Lämna ett svar