Odla eterneller och skapa blomsterfägring över lång tid

Eterneller är en fantastisk blomma på många vis. De är fantastiska färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form.

Jag är uppvuxen med en mormor som odlade eterneller bredvid sina grönsaker. Hon odlade dem för att det var så vackert att ha dem mellan fönstren och i små buketter.

Närmast huset, inte lång bort från bondbönorna och potatisen, växte rad efter rad med eterneller i min mormors trädgård. Ja det var nästan överdrivet många men så gillade hon att dekorera insidan av fönsterna och att hänga torkade eternellbuketter lite här och där.

Jag har två minnen från min mormors odlande. Ett av dem är när min mormor tar med mig ut trädgården för att plocka bondbönor. Hon skulle laga ängamat som hon kallade soppan. Det andra minnet är hur jag studerar, både med ögon och fingrarna de frasiga eternellblomsknopparna närmast huset. Jag tyckte att de var så otroligt snygga och jag ville plocka dem alla och ha dem för mig själv.

Grönsaker och blommor tillsammans

Att odla blommor ihop med grönsaker eller om det var tvärtom, grönsaker bland blommor, har jag gjort så länge jag har odlat. Några begränsande samodlingsregler har jag inte hängt upp mitt odlande på utan det som överlevt tillsammans har tacksamt fått vara kvar eller odlats igen. Jag har ideligen upptäckt nya blommor och odlat gamla favoriter. Vissa perenner från min mammas och mormors trädgårdar har mirakulöst överlevt och en hel del ettåriga blommor har jag burit i mitt minne. För mig är blommorna lika viktiga som grönsakerna.

Jätteeternell

Det var dessa eterneller jag mindes från min mormor trädgård. De heter jätteeterneller och säljs oftast i blandade färger. De var nästan lika höga som mig när jag var i 4 årsåldern och passar bra att odla lite i bakgrunden och tillsammans med andra höga växter. I år har vi odlat dem ihop med broccoli, målla, fänkål samt i en pallkrage med tomater. De gjorde sig bäst bland tomaterna, mycket på grund av att de är så höga och ganska lätt sträcker sig över sina grönsakskompisar. Det här är en eternell som passar ypperligt i soliga lägen som en bakgrundsväxt. Den tar blommandet upp till en högre nivå och dess stammar är skapligt stabila så att de inte lägger sig

Pappersblomster

Nog för att grönsaker är vackra i sig men dessa pappersblomster, som är en ny eternell för mig, förstärker den röda spetskålen kalibos något enormt. Dess växelverkande färgförstärkning gör dem så passande för varandra. Vi har även odlat den med broccoli och amerikanska blåbär och fått samma härliga effekt även där. Pappersblomsternas flikiga skira uppsyn blir aldrig påträngande och vulgär. De smiter in så där självklart överallt. Kommer jag någonsin kunna odla pappersblomster utan röd spetskål eller vice versa tänker jag? Svaret är nej.

Pappersplomster blir halvhöga med ganska svaga stänglar och lägger sig ner efter ett tag. Låt dem göra det och låt dem blomma från dessa lägen. Till en början kan man bli lite trött på att de inte håller sig upprätta men deras kapsejsande blommande gör att de smiter in och tittar ut lite här och där. En effekt jag verkligen kommit att gilla.

Roseneternell

Dessa fantastiska små rosa blommor är sköra och vackra. Tuvorna som jag placerade ut på takfarmen i våra pallkragar under tidig vår stod i full blom flera veckor innan midsommar. Det blev till små rosa blomsterhav som halvhängde över pallkragarnas kanter. Jag kunde inte förmå mig att stjäla deras knoppar för att lägga dem på tork. Jag upprepade för mig själv, under ett flertal gånger, att dessa skönheter får gå upp i blom så att jag kan skörda egna frön från dem. Idag har jag två stora papperskompostpåsar med torkade blommor som ska tröskas när tid finnes. Jag vill odla mer än dubbelt så många roseneternellgrupper nästa år.

Så eterneller kallt

Som med flertalet av alla blommor vi odlar vinter- eller vårsår vi även eternellerna vi odlar. Vi sår fröna i planteringsjord i pluggboxar eller i gamla tomataskar eller liknande. Mellan slutet av februari till i mitten av maj ställer vi ut dessa odlingsbehållare i våra kallväxthus. Det gör inget om det blir minusgrader och finns det snö så lägger vi på ett lager snö ovanpå jorden så att det smälter sakta och fuktar jorden. På dagarna när det är sol kommer det bli varmt i växthuset och på nätterna lika kallt som det är utanför. Det gör att det tar tid för fröna att gro och när de tittar upp växer de väldigt långsamt. När man sår växter enligt denna teknik slipper man gängliga plantor och de blir även per automatik avhärdade så att de redan från början tål solens vassa strålar.

Så i grupper

Jag förodlar nästan alla växter vi odlar och sår mer eller mindre alla ettåriga blommor i grupper eller tuvor. Allt från ringblommor till Eterneller. I princip blir alla ettåriga blommor väldigt vackra när de odlas i grupper. De förstärker varandra och blir till mer påtagliga färgklickar i både rabatter och grönsaksodlingar. De behagar oss mer maximalt rent visuellt samtidigt som de också stödjer varandra. Jag sår 3 – 25 frön, lite beroende på vad det är för sorts blommor jag odlar. Både rosen- och jätteeterneller samt pappersblomster blir väldigt bra om man sår 10 – 15 frön i grupper.

Platsbesparande

Det finns även fler aspekter med att så i grupper och det är att det är extremt platsbesparande att inte så enstaka frön i enskilda krukor. För att inte tala hur arbetseffektivt det är vid utplanteringen. När jag planterar ut grönsaker tar jag helt enkelt med mig ett gäng odlingsbehållare eller pluggboxar med blomplantor och planterar ut blomtuvorna samtidigt som jag planterar ut grönsakerna. En utplantering i tex 20 pallkragar tar några timmar, sedan är jag klar. I en återvunnen tomatask som kruka, som får plats i min hand, kan jag få med mig 20 tuvor med blommor.

Plocka för att använda

Ska man använda eternellerna till olika slags handarbeten eller att dekorera fönstren med, bör man allra helst plocka eternellerna när de är som knoppar eller när de är i stadiet som den undre eternellen på bilden. Men samtidigt gillar jag inte dessa bör. Så min rekommendation är att plocka blommorna när du tycker att de passar och lägg dem på tork. Kanske kan du njuta av både fägring och frön.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Odla eterneller och skapa blomsterfägring över lång tid”

 1. Profilbild för Cecilia Bergman
  Cecilia Bergman

  Vad härligt att läsa om din kärlek till både mormor och eterneller. Tack för att du delar med dig. 🌸💕

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

 2. Profilbild för Barbro kuhlin
  Barbro kuhlin

  Reseda.
  Är också en fin gammal doft blomma
  Hur funkar det med mördar sniglar?
  Förra året åt de upp alls plantor
  Tom tobaken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *