Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – basilika

I ett flertal krukor i växthuset och på balkongen har vi vår basilika under somrarna. Fantastiskt goda blad till mat med italienska eller thailändska smaker.
För mig var basilika den där rangliga och lite buskiga kryddväxten som köptes i en minimal kruka i matbutiken. Efter ganska kort tid brukade alltid bladen skrumpna ihop eller så tog någon ohyra över hela plantan innan man hunnit skörda allt. Men när jag träffade Johannes blev basilika något helt annat. I växthuset har vi haft en mängd olika sorters basilika, tex thaibasilika, kanelbasilika, helig basilika, småbladig basilika, citronbasilika, purpurbasilika och vanlig basilika och varje år sår vi så vi har ungefär tio krukor basilika. Det brukar mest bli den vanliga och den purpurfärgade, men förr om åren lagade vi mer thai-inspirerad mat och då kom thaibasilikan väl till pass.
När man har mycket basilika, kan man unna sig att skörda rejält. Jag brukar blanda ner stora mängder blad i sallader och mixa litervis med blad till pesto. Färska basilikablad är något som vår annars så kräsna son, gärna stoppar hela i munnen och pesto är helt klart hans favoritröra.
Jag tycker att färsk basilika gör sig bäst som ensamkrydda, dvs att den inte ska blandas för mycket med andra kryddor. Torkar man bladen, blir den däremot väldigt god tillsammans med andra torkade kryddväxter. På sidan Farbror Gröns Recept har vi samlat ett flertal recept med basilika som ingrediens. Tex potatissallad med smak av Italien, lyxig pasta med ugnsrostade grönsaker och pestosås och pesto.
Att odla basilika
Basilika är ettårig och är en sk värmeälskande växt. Den passar således inte att sås utomhus på vintern eller när när temperaturen är alltför låg. Vi brukar så våra första exemplar i maj i kallväxthuset. Det fungerar också bra att så dem inomhus tidigare än så. Av någon anledning upplever vi att basilikan snabbt blir ansatt av ohyra eller sniglar om den planteras på friland eller i större odlingslådor. Därför låter vi alltid våra basilkiaplantor få bo i krukor på vår balkong eller i växthuset.
Vill du veta mer om hur man ska odla basilika, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver basilika finns där också instruktioner för 35 andra ätbara växter.
Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla egna kryddor – basilika”
[…] om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander och basilika. Theres […]
Lämna ett svar