Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – basilika

I ett flertal krukor i växthuset och på balkongen har vi vår basilika under somrarna. Fantastiskt goda blad till mat med italienska eller thailändska smaker.
För mig var basilika den där rangliga och lite buskiga kryddväxten som köptes i en minimal kruka i matbutiken. Efter ganska kort tid brukade alltid bladen skrumpna ihop eller så tog någon ohyra över hela plantan innan man hunnit skörda allt. Men när jag träffade Johannes blev basilika något helt annat. I växthuset har vi haft en mängd olika sorters basilika, tex thaibasilika, kanelbasilika, helig basilika, småbladig basilika, citronbasilika, purpurbasilika och vanlig basilika och varje år sår vi så vi har ungefär tio krukor basilika. Det brukar mest bli den vanliga och den purpurfärgade, men förr om åren lagade vi mer thai-inspirerad mat och då kom thaibasilikan väl till pass.
När man har mycket basilika, kan man unna sig att skörda rejält. Jag brukar blanda ner stora mängder blad i sallader och mixa litervis med blad till pesto. Färska basilikablad är något som vår annars så kräsna son, gärna stoppar hela i munnen och pesto är helt klart hans favoritröra.
Jag tycker att färsk basilika gör sig bäst som ensamkrydda, dvs att den inte ska blandas för mycket med andra kryddor. Torkar man bladen, blir den däremot väldigt god tillsammans med andra torkade kryddväxter. På sidan Farbror Gröns Recept har vi samlat ett flertal recept med basilika som ingrediens. Tex potatissallad med smak av Italien, lyxig pasta med ugnsrostade grönsaker och pestosås och pesto.
Att odla basilika
Basilika är ettårig och är en sk värmeälskande växt. Den passar således inte att sås utomhus på vintern eller när när temperaturen är alltför låg. Vi brukar så våra första exemplar i maj i kallväxthuset. Det fungerar också bra att så dem inomhus tidigare än så. Av någon anledning upplever vi att basilikan snabbt blir ansatt av ohyra eller sniglar om den planteras på friland eller i större odlingslådor. Därför låter vi alltid våra basilkiaplantor få bo i krukor på vår balkong eller i växthuset.
Vill du veta mer om hur man ska odla basilika, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver basilika finns där också instruktioner för 35 andra ätbara växter.
Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar