Din varukorg är för närvarande tom!
Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång

Nu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor är en utmaning, då de snabbt släpper sina kronblad. Den här säsongen har vi dock testat en ny metod: att försiktigt bränna snittytan för att förlänga hållbarheten i vas.
Från Karins vallmo till nya färgexplosioner
Under många år odlade vi endast vår rosa-svarta Papaver somniferum, som vi kallar Karins vallmo – en trogen klassiker i odlingen. Men inför säsongerna 2023 och 2024 har vi velat skapa större variation och dramatik. Genom att sprida ut frön av olika färgvarianter av samma sort har blomningen blivit både rikare och mer överraskande.
Läs mer: Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna. Jättevallmo – en svulstig och vacker försommarblomma, Vi gerillaodlar vallmo hos oss själva, Skörda vallmofrön till brödbaket


Vi blir hela tiden överraskade
Det mest spännande med de nya sorterna är att vi inte vet vilken färg som döljer sig därinne förrän knopparna spricker. Ibland är det lockande att pilla lite på knopparna för en förhandstitt – men vi försöker låta bli. Att bli överraskad är halva nöjet. Vissa blommor är enkla, andra dubbla, ibland till och med trippel dubbla – och flera har vackert fransade kronblad.



Våra tre vallmofavoriter
Bland våra odlingar finns tre återkommande favoriter:
- Karins rosa vallmo (Papaver somniferum) – en enkelblommande sort med mörk botten
- Min mammas röda perennvallmo (Papaver orientale) – ståtlig och kraftfull
- Bergsvallmo (Meconopsis betonicifolia) – den sällsynta blå skönheten
Ny för i år är en aprikos Papaver orientale som vi längtat efter länge. Den tillför en ny, mild aprikos färgton till odlingens palett och har redan blivit en av våra mest uppskattade nykomlingar.

Vallmo som snittblomma?
Vallmo är som bekant inte den mest hållbara snittblomman – kronbladen faller ofta inom några timmar efter plockning. Men i år testade vi en metod som cirkulerat i odlingskretsar: att försiktigt bränna stjälkens snittyta innan den sätts i vatten.
Theres hade sett klipp, bland annat från Hanna Wendelbo, där detta visats ge märkbar effekt. Vår egen erfarenhet tyder också på att blommorna står något längre – men vi kommer att fortsätta testa med olika bränntider och även experimentera med kokande vatten. Mer om det i kommande inlägg!
Se filmerna på instagran: När Theres bränner stjälkarna och när Hanna bränner stjälkarna.


Förresten, har ni ny tapet?
För den som är extra uppmärksam märks det kanske att köket fått ett lyft. Vi har nämligen tapetserat om, eller rättare sagt, Theres har gjort det mesta av jobbet. Jag, Johannes, har assisterat där det behövts.Tapeten heter Inger och kommer från Sandberg Wallpaper ,ett svenskt tapetföretag som vi verkligen gillar. Deras sortiment är farligt inspirerande, så ett varningens ord: gå inte in på deras hemsida om du inte är beredd att bli förälskad.
Här kan du se den gamla tapeten: Smör – göra eget fermenterat smör
Nu blommar vallmon
Längre ner i artikeln delar vi bilder på några av årets nya blomsterskönheter, inklusive den aprikosa Papaver orientale. För den som är sugen på att så egna vallmo kan vi även tipsa om Gröna Frön – våra barns fröprojekt, som inom kort kommer att erbjuda frön från flera av våra favoritvallmo.
Läs mer här om : Gröna Frön

Papaver orientale, hur länge har vi inte längtat efter en aprikos perenn vallmo.

Den här skönheten av Papaver somniferum mötte oss en kväll, vackrare färg i solnedgång får man leta efter.

Den här djupt purpurfärgade vallmon har vi aldrig haft i våra odlingar tidigare, vattendropparna förstärkte det vackra iho med dess fransighet. Den här vill vi verkligen se mer av.

Röd och svart känns som ett pikant inslag i våra odlingar där rosa och svart dominerat i så många år.

Det är något visst när man kommer ut till en blomma i elfte timmen. precis innan den släpper sina fjärilsvingar och blir till frökapsel

Den här färgkombinationen väckte glädje hos många danskar, även vi tyckte att den var vacker.

Många gånger kläder även kronbladen trädgården som nedfallna. Där vittnar de om bättre tider i sin falnande skönhet. Likt en fjäril som tappat sina vingar. På bilden ovanför, blå bergvallmons kronblad.
Läs mer: Blå bergsvallmo – till slut lyckades även jag



Gröna Frön kommer ha fröna till samtliga vallmosorter i sin fröbutik, butiken öppnar lite då och då. Jag har ofta med mig deras fröpåsar när jag föreläser så får du akut habegär, se till att komma på någon av dessa, turnéplan för sensommar och höst är på gång.
Besök dem här: Gröna Frön
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar