Din varukorg är för närvarande tom!
Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång

Nu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor är en utmaning, då de snabbt släpper sina kronblad. Den här säsongen har vi dock testat en ny metod: att försiktigt bränna snittytan för att förlänga hållbarheten i vas.
Från Karins vallmo till nya färgexplosioner
Under många år odlade vi endast vår rosa-svarta Papaver somniferum, som vi kallar Karins vallmo – en trogen klassiker i odlingen. Men inför säsongerna 2023 och 2024 har vi velat skapa större variation och dramatik. Genom att sprida ut frön av olika färgvarianter av samma sort har blomningen blivit både rikare och mer överraskande.
Läs mer: Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna. Jättevallmo – en svulstig och vacker försommarblomma, Vi gerillaodlar vallmo hos oss själva, Skörda vallmofrön till brödbaket


Vi blir hela tiden överraskade
Det mest spännande med de nya sorterna är att vi inte vet vilken färg som döljer sig därinne förrän knopparna spricker. Ibland är det lockande att pilla lite på knopparna för en förhandstitt – men vi försöker låta bli. Att bli överraskad är halva nöjet. Vissa blommor är enkla, andra dubbla, ibland till och med trippel dubbla – och flera har vackert fransade kronblad.



Våra tre vallmofavoriter
Bland våra odlingar finns tre återkommande favoriter:
- Karins rosa vallmo (Papaver somniferum) – en enkelblommande sort med mörk botten
- Min mammas röda perennvallmo (Papaver orientale) – ståtlig och kraftfull
- Bergsvallmo (Meconopsis betonicifolia) – den sällsynta blå skönheten
Ny för i år är en aprikos Papaver orientale som vi längtat efter länge. Den tillför en ny, mild aprikos färgton till odlingens palett och har redan blivit en av våra mest uppskattade nykomlingar.

Vallmo som snittblomma?
Vallmo är som bekant inte den mest hållbara snittblomman – kronbladen faller ofta inom några timmar efter plockning. Men i år testade vi en metod som cirkulerat i odlingskretsar: att försiktigt bränna stjälkens snittyta innan den sätts i vatten.
Theres hade sett klipp, bland annat från Hanna Wendelbo, där detta visats ge märkbar effekt. Vår egen erfarenhet tyder också på att blommorna står något längre – men vi kommer att fortsätta testa med olika bränntider och även experimentera med kokande vatten. Mer om det i kommande inlägg!
Se filmerna på instagran: När Theres bränner stjälkarna och när Hanna bränner stjälkarna.


Förresten, har ni ny tapet?
För den som är extra uppmärksam märks det kanske att köket fått ett lyft. Vi har nämligen tapetserat om, eller rättare sagt, Theres har gjort det mesta av jobbet. Jag, Johannes, har assisterat där det behövts.Tapeten heter Inger och kommer från Sandberg Wallpaper ,ett svenskt tapetföretag som vi verkligen gillar. Deras sortiment är farligt inspirerande, så ett varningens ord: gå inte in på deras hemsida om du inte är beredd att bli förälskad.
Här kan du se den gamla tapeten: Smör – göra eget fermenterat smör
Nu blommar vallmon
Längre ner i artikeln delar vi bilder på några av årets nya blomsterskönheter, inklusive den aprikosa Papaver orientale. För den som är sugen på att så egna vallmo kan vi även tipsa om Gröna Frön – våra barns fröprojekt, som inom kort kommer att erbjuda frön från flera av våra favoritvallmo.
Läs mer här om : Gröna Frön

Papaver orientale, hur länge har vi inte längtat efter en aprikos perenn vallmo.

Den här skönheten av Papaver somniferum mötte oss en kväll, vackrare färg i solnedgång får man leta efter.

Den här djupt purpurfärgade vallmon har vi aldrig haft i våra odlingar tidigare, vattendropparna förstärkte det vackra iho med dess fransighet. Den här vill vi verkligen se mer av.

Röd och svart känns som ett pikant inslag i våra odlingar där rosa och svart dominerat i så många år.

Det är något visst när man kommer ut till en blomma i elfte timmen. precis innan den släpper sina fjärilsvingar och blir till frökapsel

Den här färgkombinationen väckte glädje hos många danskar, även vi tyckte att den var vacker.

Många gånger kläder även kronbladen trädgården som nedfallna. Där vittnar de om bättre tider i sin falnande skönhet. Likt en fjäril som tappat sina vingar. På bilden ovanför, blå bergvallmons kronblad.
Läs mer: Blå bergsvallmo – till slut lyckades även jag



Gröna Frön kommer ha fröna till samtliga vallmosorter i sin fröbutik, butiken öppnar lite då och då. Jag har ofta med mig deras fröpåsar när jag föreläser så får du akut habegär, se till att komma på någon av dessa, turnéplan för sensommar och höst är på gång.
Besök dem här: Gröna Frön
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar