Din varukorg är för närvarande tom!
NPK – vad är det för något egentligen?

I våra odlarforum kan man läsa att många likställer NPK med konstgödsel, handelsgödsel. Det där små kulorna som många bönder köper i stora säckar och sprider ut på sina åkrar. Men NPK är inte ett särskilt gödsel utan en beteckning på tre grundämnen, makronäringar oftast med en sifferbeteckning bakom varje bokstav. NPK finns i alla sorters gödsel, ekologiska som oekologiska.
Det där med näring är en stor gåta för många och var det även för mig en gång i tiden. Inte minst för att de flesta av oss odlare rent generellt tillför för lite näring, men också svårigheten att veta vad man ska använda. Nu för tiden då det uppdagats att många ekologiska, kravmärkta och organiska gödsel samt även jordar som är naturgödslade, kan innehålla rester av bekämpningsmedel, är det mer komplicerat än någonsin. Läs mer om detta: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Gödselskandal och sanningen om kravgödsel!¨
NPK = tre grundämnen
NPK är tre grundämnen? N= kväve, P = med fosfor och K = kalium. Dessa tre ämnen bruka stå med en siffra bakom på olika gödselprodukter Tex 3, 2, 7. Kvävet är bra för det gröna på en växt, fosfor för rot, blomning och fruktbildning och kalium stimulerar bildning av socker och stärkelse. Dessa tre grundämnen finns ofta i de flesta näringar, organiska som oorganiska ( industriellt framställda). Ett ekologiskt grönsaksgödsel som vi använde i många år innan Pyralidskandalen hade ett NPK värde på 6, 3, 12. Vi tyckte att proportionerna mellan dessa ämnen var jättebra. Vi använde det till allt!
Många näringar innehåller dessutom även andra grundämnen tex svavel, selen, bor mm.

Det som kommer ut där bak
Den vanligaste näringen är mat som passerat matsmältningssystemet hos ett djur och detta, som spontant kallas för bajs, benämns ofta för odlare och bönder för gödsel. Gödsel kan komma från ko, häst, får, get, gris, höns, åsnor, alpackor, gäss, ankor osv. Ofta brukar gödslet först ligga ett tag tex i en gödselstack, kompost för att brytas ner innan man tillför det till jorden där man odlar. Nedbrytningen gör att den lite råa och för många oangenäma doften till viss del försvinner och man kallar denna process för att gödslet har brunnit ( det kan ryka om det när det ligger på gödselstacken eller komposthögen).
Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska tillföra när det gäller naturgödsel då det är svårt att mäta dess koncentration, näringshalt. Ofta är djurets bajs även blandat med spån, halm, torv eller något annat organiskt material. I dessa strömaterial, främst halm kan även rester av bekämpningsmedel finnas och även i det rena bajset om djurtet ätit foder som besprutats med preparat som innehåller pyralider. Se länkar längre upp i inlägget.

Gödsel
Ju mer rent bajs ett gödsel innehåller desto högre näringsinnehåll (NPK-värde) och ju mer organiskt material desto mer jordförbättrande material. Kombinationen av bajs och organiskt material är verkligen bra. Det innebär att när man använder naturgödsel tillför man både näring samt organiskt material. Det organiska materialet skapar en god struktur till jorden. Svårigheten att veta hur det ligger till med koncentrationen är att man får vara generell när det gäller doseringen.
Vi rekommenderar i våra böcker att ca 1, 5 – 3 kg är lagom per kvadratmeter på friland eller pallkrage. Men man kan även ta mer om man vill, törs och lite beroende på vad man odlar och hur tätt man sår eller planterar. Vissa grödor så som majs, zucchini och pumpa mm är näringskrävade och andra grödor så som morötter, sallat och bönor klarar sig med mindre. Det kan ta ett par års odlande innan man rent spontant ser hur mycket gödsel som behövs, det baseras ofta på ens odlarmedvetenhet och minnen från föregående odlingsår, inte sällan misslyckanden.
Köpegödsel
Det finns flera olika gödselpreparat på marknaden att köpa, flytande, pulver och som små pellets/ kulor. I dessa gödsel är det lättare att mäta näringshalten och det står oftast på förpackningen vilket NPK värde berörd näring har. De mest balanserade ekologiska och kravmärkta köpegödslena, som också har en relativt hög fosfor och kaliumhalt, brukar innehålla någon form av slakteriavfall. När ett gödsel mest innehåller djurbajs brukar kvävet dominera och fosfor och kaliumhalten brukar vara lägre tex pelleterat hönsgödsel och pelleterat kogödsel.
När du ska köpa gödsel som är ekologiskt eller biologiskt, se till att du har koll på att det är fritt från pyralider, läs mer: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?

Kemiskt gödsel
De rent kemiska, konstgödslena kan ha väldigt olika proportioner gällande NPK beroende på vad respektive gödselprodukt är skapad för, spannmål, vall osv. Ofta är de väldigt starka med ett högt N värdet tex NPK 21, 4, 7. De flesta fotbollsklubbar som gödslar sina gräsplaner använder konstgödsel med en hög kvävehalt, likaså golfklubbar. Det finns även olika slags organiska gödsel med ett tillskott av konstgödsel, som en mix av de två världarna. De konstgödsel som säljs till oss trädgårdsodlare är ofta små kulor som är blå.

Vilket ska man använda?
Vilket gödsel du använder avgör du. Organiska gödsel förutsätter någon form av djurproduktion och konstgödsel förbrukar mycket energi när de tillverkas. Är man tex vegan är konstgödsel kanske ett rimligare alternativ än djurbajs, då det innebär att man inte stödjer en djurproduktion och allt vad det innebär. Gillar man det traditionella och cirkulära är näring som kommer från djur ett självklart val. Det finns också ett flertal näringar du kan göra själv som är alldeles gratis och riktigt bra, man behöver inte köpa gödsel, man kan skapa och göra mycket själv.
Gödsla med vad naturen ger
Vi vill verkligen slå ett slag för näringen som finns där ute gratis och väntar på att skördas. Gräsklipp, olika slags kompostjordar samt ogräs till täckodling eller som fermenterat ogräsgödsel är sannerligen en gåva. Dessa näringar kommer direkt från naturen och är fria för de flesta att skörda och använda. Ett tips, skörda det gröna innan de blommar bildar fröer, så slipper du sprida dessa växter in i dina odlingar.
Läs mer om dessa gödsel: Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Gräsklipp till vår torra jord
Ni har väl inte missat vårt inlägg om guldvatten: Kiss eller guldvatten som vi kallar det eller vårt inlägg där vi listar 6 varianter av flytande näringar: Flytande näring – 6 varianter eller om hur vi arbetar med jorden? Förbättra jorden kontinuerligt
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”NPK – vad är det för något egentligen?”
Hej. Har läst att naturligt gödsel d.v.s. det som kommer från olika djur stallar är bäst för mikro livet i jorden och bevarar jorden levande medan konstgödsel inte har detta mikroliv och i stället tar död på jordarna. I det rationella jordbruket där man strävar efter så höga skördar som möjligt så används konstgödsel men priset blir döda jordar. Tack och lov att det finns alternativ för våra privata trädgårdarVänligen Anita.k.
Jo så är det nog säkert men de där döda jordarna odlar de på fortfarande på.
Allt behöver inte vara svart eller vitt. Tänk om man tex täckodlar, tillför kompost samt konstgödsel. Hur blir det då?
Ps, man kan odla i ”döda” jordar och få bra avkastning. De flesta torvjordar på säck är ”döda” och lik förbannat skördar folk mängder av tomater, paprika och grurkor i dessa jordar.
Får du tag på giftfritt gödsel är det perfekt, men se till att det inte innehåller pyralider, för då dör grejerna.
/ Johannes
Birgit Kjellgren
Hej Birgit
Men hur blir det om man inte tillför någon konstgödsel mer?
Jag har en kolonilott, där majoriteten använder blåkorn, de får fina skördar, men vad innehåller grönsakerna näringsmässigt?
Jag misstänker att det använts blåkorn på min lott också, fick inte så bra skörd första året. Har tillfört bokashi, löv, guldvatten, så det ska bli intressant att se om det blir bättre i år.Man behöver ju inte tillföra konstgödsel, alla gödsel innehåller olika koncentrationer av N, P eller K. Det gäller att finna sin väg att tillföra energi. Guldvatten, ogräsensilage samt bokashi kan ge riktigt bra med näring, för att inte tala om färskt gräsklipp.
Lämna ett svar