Din varukorg är för närvarande tom!
Lyxiga brownies

Riktigt goda brownies som passar som en extra festlig efterrätt. Kakan är lätt att baka, men vill man garnera och skära i trianglar kan det förstås ta lite extra lång tid.
Ingredienser
- 400 gr smör
- 6 dl socker
- 3 dl kakao
- 1 tsk salt
- 2 msk vaniljsocker
- 6 ägg
- 3 dl mjöl
Glasyr
- 250-300 g mörk blockchoklad
- 2,5 dl grädde
- en nypa salt
Garnering
- Jordgubbar
- Citronmeliss
- Blåbär
- ev visad grädde
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Börja med att göra chokladglasyren. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka blockchokladen och lägg i en skål som tål värme. Slå över den heta grädden och låt stå en liten stund. Rör runt och se till att blanda den mjuka chokladen och grädden till en slät smet. Blanda ner en nypa salt. Låt glasyren stå i rumstemperatur tills kakan är helt klar.
Förse en långpanna ( plåt med höga kanter, ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en stor kastrull. Blanda socker, kakao, salt och vaniljsocker i en separat skål eller bunke. Vänd ner sockerblandningen i kastrullen där de smälta smöret finns. Blanda väl med förslagsvis en trägaffel. Knäck i ett ägg i taget i smeten och blanda. Slutligen är det mjölet som skall i. Häll i en dl mjöl taget och blanda väl. Se till att det inte är några mjöl-klumpar i smeten.
Häll ut smeten i plåten och bred ut den jämnt med en slickepott. Grädda i mitten i ugnen ca 25 minuter. Jag brukar ha plåten ett snäpp under mitten.

När kakan kallnat bres glasyren ut. Efter det kan hela kakan på plåten placeras i kylskåpet några timmar så att glasyren stelnar lite. När det är dags att skära brukar jag vinkla plåten och liksom dra i bakplåtspapperet så att hela kakan glider av plåten och kommer på köksbänken eller på en vanlig plåt med låga kanter. Sedan är det bara att skära lagom stora bitar och ev garnera. Jag har på bilden garnerat mina triangelformade brownies med en fjärdedels jordgubbe, ett blåbär och ett blad av citronmeliss. Så mycket mer än så fick inte plats. Men bredvid kakan kan man skålar med vispad grädde och mer bär för dem som vill ha lite mer gott till kakan.
Prova gärna en annan typ av chokladkaka, glutenfri med bönor i.
Detta recept är en vidareutveckling av Fredrik Nyléns goda brownierecept.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar