Din varukorg är för närvarande tom!
Lyxiga brownies

Riktigt goda brownies som passar som en extra festlig efterrätt. Kakan är lätt att baka, men vill man garnera och skära i trianglar kan det förstås ta lite extra lång tid.
Ingredienser
- 400 gr smör
- 6 dl socker
- 3 dl kakao
- 1 tsk salt
- 2 msk vaniljsocker
- 6 ägg
- 3 dl mjöl
Glasyr
- 250-300 g mörk blockchoklad
- 2,5 dl grädde
- en nypa salt
Garnering
- Jordgubbar
- Citronmeliss
- Blåbär
- ev visad grädde
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Börja med att göra chokladglasyren. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka blockchokladen och lägg i en skål som tål värme. Slå över den heta grädden och låt stå en liten stund. Rör runt och se till att blanda den mjuka chokladen och grädden till en slät smet. Blanda ner en nypa salt. Låt glasyren stå i rumstemperatur tills kakan är helt klar.
Förse en långpanna ( plåt med höga kanter, ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en stor kastrull. Blanda socker, kakao, salt och vaniljsocker i en separat skål eller bunke. Vänd ner sockerblandningen i kastrullen där de smälta smöret finns. Blanda väl med förslagsvis en trägaffel. Knäck i ett ägg i taget i smeten och blanda. Slutligen är det mjölet som skall i. Häll i en dl mjöl taget och blanda väl. Se till att det inte är några mjöl-klumpar i smeten.
Häll ut smeten i plåten och bred ut den jämnt med en slickepott. Grädda i mitten i ugnen ca 25 minuter. Jag brukar ha plåten ett snäpp under mitten.

När kakan kallnat bres glasyren ut. Efter det kan hela kakan på plåten placeras i kylskåpet några timmar så att glasyren stelnar lite. När det är dags att skära brukar jag vinkla plåten och liksom dra i bakplåtspapperet så att hela kakan glider av plåten och kommer på köksbänken eller på en vanlig plåt med låga kanter. Sedan är det bara att skära lagom stora bitar och ev garnera. Jag har på bilden garnerat mina triangelformade brownies med en fjärdedels jordgubbe, ett blåbär och ett blad av citronmeliss. Så mycket mer än så fick inte plats. Men bredvid kakan kan man skålar med vispad grädde och mer bär för dem som vill ha lite mer gott till kakan.
Prova gärna en annan typ av chokladkaka, glutenfri med bönor i.
Detta recept är en vidareutveckling av Fredrik Nyléns goda brownierecept.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
- Gör din egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör din egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar