Riktigt goda brownies som passar som en extra festlig efterrätt. Kakan är lätt att baka, men vill man garnera och skära i trianglar kan det förstås ta lite extra lång tid.
Ingredienser
- 400 gr smör
- 6 dl socker
- 3 dl kakao
- 1 tsk salt
- 2 msk vaniljsocker
- 6 ägg
- 3 dl mjöl
Glasyr
- 250-300 g mörk blockchoklad
- 2,5 dl grädde
- en nypa salt
Garnering
- Jordgubbar
- Citronmeliss
- Blåbär
- ev visad grädde
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Börja med att göra chokladglasyren. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka blockchokladen och lägg i en skål som tål värme. Slå över den heta grädden och låt stå en liten stund. Rör runt och se till att blanda den mjuka chokladen och grädden till en slät smet. Blanda ner en nypa salt. Låt glasyren stå i rumstemperatur tills kakan är helt klar.
Förse en långpanna ( plåt med höga kanter, ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en stor kastrull. Blanda socker, kakao, salt och vaniljsocker i en separat skål eller bunke. Vänd ner sockerblandningen i kastrullen där de smälta smöret finns. Blanda väl med förslagsvis en trägaffel. Knäck i ett ägg i taget i smeten och blanda. Slutligen är det mjölet som skall i. Häll i en dl mjöl taget och blanda väl. Se till att det inte är några mjöl-klumpar i smeten.
Häll ut smeten i plåten och bred ut den jämnt med en slickepott. Grädda i mitten i ugnen ca 25 minuter. Jag brukar ha plåten ett snäpp under mitten.
När kakan kallnat bres glasyren ut. Efter det kan hela kakan på plåten placeras i kylskåpet några timmar så att glasyren stelnar lite. När det är dags att skära brukar jag vinkla plåten och liksom dra i bakplåtspapperet så att hela kakan glider av plåten och kommer på köksbänken eller på en vanlig plåt med låga kanter. Sedan är det bara att skära lagom stora bitar och ev garnera. Jag har på bilden garnerat mina triangelformade brownies med en fjärdedels jordgubbe, ett blåbär och ett blad av citronmeliss. Så mycket mer än så fick inte plats. Men bredvid kakan kan man skålar med vispad grädde och mer bär för dem som vill ha lite mer gott till kakan.
Prova gärna en annan typ av chokladkaka, glutenfri med bönor i.
Detta recept är en vidareutveckling av Fredrik Nyléns goda brownierecept.
Theres Lundén
Lämna ett svar