Din varukorg är för närvarande tom!
Kumminknäcke på mormors vis

Mormors kumminknäcke har varit ett stående inslag på släktkalas när jag var barn. Var det ursprungliga receptet finns vet jag inte, men detta är det närmaste jag kan komma. Kumminknäcke passar lika bra på julbordet som på midsommarbuffén eller kräftskivan.
Kumminknäcke – 26 tefatsstora brödkakor
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 msk sirap
- 1 msk olivolja
- 1-2 tsk salt
- 2-3 tsk kummin
- 2 dl Rågmjöl, grovt
- 5 dl vetemjöl
- Ev flingsalt och solrosfrön
Gör så här: Smula ner jäst i en stor bunke. Tillsätt kall mjölk, sirap, olja, salt och kummin (gärna mortlad) och rör tills jästen löst sig. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen smidig med hjälp av elvisp med degkrokar eller förhand. Låt degen jäsa i kylskåpet en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Nu gäller det att kavla degen så tunt som möjligt. Vi brukar ta en bit, kavla relativt tunt, trycka ut med en cirkel-form på ca 10 cm diameter. Därefter har vi kavlat tills degbiten varit några millimeter tjock. 3-4 brödkakor gräddar vi i taget på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ha timer på 8 minuter och därefter håller vi koll på bröden så att de får lite färg. Om ett bröd verkar ganska mjukt när det tas ut, brukar det betyda att det är lite för tjockt. Kavla tunnare nästa gång.
Efter gräddningen kan man låta bröden svalna på ett galler eller i en kökshandduk.
Fler brödrecept: Julbröd med filmjölk, lingon och nötter
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar