Din varukorg är för närvarande tom!
Kumminknäcke på mormors vis

Mormors kumminknäcke har varit ett stående inslag på släktkalas när jag var barn. Var det ursprungliga receptet finns vet jag inte, men detta är det närmaste jag kan komma. Kumminknäcke passar lika bra på julbordet som på midsommarbuffén eller kräftskivan.
Kumminknäcke – 26 tefatsstora brödkakor
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 msk sirap
- 1 msk olivolja
- 1-2 tsk salt
- 2-3 tsk kummin
- 2 dl Rågmjöl, grovt
- 5 dl vetemjöl
- Ev flingsalt och solrosfrön
Gör så här: Smula ner jäst i en stor bunke. Tillsätt kall mjölk, sirap, olja, salt och kummin (gärna mortlad) och rör tills jästen löst sig. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen smidig med hjälp av elvisp med degkrokar eller förhand. Låt degen jäsa i kylskåpet en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Nu gäller det att kavla degen så tunt som möjligt. Vi brukar ta en bit, kavla relativt tunt, trycka ut med en cirkel-form på ca 10 cm diameter. Därefter har vi kavlat tills degbiten varit några millimeter tjock. 3-4 brödkakor gräddar vi i taget på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ha timer på 8 minuter och därefter håller vi koll på bröden så att de får lite färg. Om ett bröd verkar ganska mjukt när det tas ut, brukar det betyda att det är lite för tjockt. Kavla tunnare nästa gång.
Efter gräddningen kan man låta bröden svalna på ett galler eller i en kökshandduk.
Fler brödrecept: Julbröd med filmjölk, lingon och nötter
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Det mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör - Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Nu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara - 7 spännande morotsrecept
Har du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept - Vad gör du med dina tomater?
Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater? - Vinterns kurser med Farbror Grön
Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön - Smart skördetips för morötter som växer tätt
Växer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt - Frys in persilja – enkelt och gott
Vi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott - Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Gillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!










Lämna ett svar