Din varukorg är för närvarande tom!
Kryddsmör med harissa – ett kryddigt och hett tillbehör

Få kryddsmör är så mustiga och härligt heta som vårt harissa-kryddsmör. Från början, när min pappa gjorde detta smör var det baserat på halvfabrikat, men idag gör jag det helt på lösa ingredienser. Med min tungas smakminne och barnens hjälp med smaken får vi till ett ljuvligt smör.
Det var tydligen min pappa som någon gång under 50 – 60 talet lärde sig att tillaga detta smör. Han hade lärt sig det av några vänner från Marocko och han hade fastnat för det direkt. Men det skulle dröja till 1980 innan han började göra detta smör hemma så att jag och mina syskon skulle få smaka det och det var tack vare våra vänner, systrarna Aziza och Samira.
Aziza och Samira klev in i vårt liv med glädje och Tunisisk matkultur och vi bara älskade det! Det var på den tiden vi var tvungna att ta en tur till Stockholm för att köpa couscous. Det fanns knappt olivolja i de vanliga livsmedelsbutikerna i hjärtat av Södermanland. En annan ingrediens som bunkrades när vi var i Stockholm var små burkar med chilipastan harizza ”Harissa du cap bon” ett märke som numera är jättesvårt att hitta i Sverige sedan 10 år tillbaka. Det finns andra harizzakryddpastor både torra och blöta tex på tub, men ingen når upp till kvalitet man finner i burkarna märka ”Harissa du cap bon”. I brist på denna burk har jag tagit saken i egna händer och jag tycker till och med att mitt egna smör är bättre än ”Harissa du cap bon” blott känslan av att det är mina chilisåser som är med i detta kryddsmör är ju underbart.
Ingredienser för ca 4 personer
- 50 – 100 g smör, går även med bordsmargarin.
- 1 – 3 pressade vitlöksklyftor
- 1-3 matskedar malen koriander
- 1-3 matskedar malen spiskummin
- Salt efter tycke och smak.
- Ev paprikapulver, mest för färgens skull.
- En eller ett par klickar tomatpuré
- Chili antingen sås elle pulver. Då jag gör mina egna fermenterade chilisåser brukar jag använda en mediumhet baserad på röda frukter samt droppa i försiktigt av en av de riktigt heta. I det här fallet använde jag en mediumhet sås baserad på upp till 10 olika sorters chili med tydliga paprikatoner och en syrlig supehet sås baserad på chilin CGN 21500.
Gör så här: Klicka ut smöret på en tallrik, pressa i vitlöken och tillför alla andra ingredienser förutom chilisåsen ( alt pulvret). Jobba in alla ingredienser i smöret genom att trycka och mosa med en gaffel. Se till att allt beblandas. När du känner dig nöjd är det dags att tillsätta det starka. För dig som är känslig för chili kan det vara bra att ta lite pö om pö och smaka av. För oss andra som gillar en brännande känsla och gillar att bli förvånade, är det bara att skvätta på. Blir smöret väldigt starkt kan man tillsätta mer smör.
Detta smör använder vi alltid som ett tillbehör när vi lagar harissagryta (Rotfruktsgryta på egna grödor med couscous och harissa). Vi brukar klicka i lite i grytan när den landat på tallriken men allra helst njuter vi av smöret på rostat bröd och tar en tugga då och då. Smöret fungerar lika bra till grillmiddagar och att klicka över egen klyftpotatis. Hoppas att du kommer kunna njuta av det lika mycket som vi.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Kryddsmör med harissa – ett kryddigt och hett tillbehör”
Det här låter jättesmarrigt! Här hos oss har vi just snöat in på egen chilisås, så att göra eget smör är helt klart ett steg som lockar. Vi är veganer, så det blir på veganskt smör. Håll tummarna för att det blir lika smarrigt!
Lämna ett svar