En kolakaka med en mild och samtidigt fyllig apelsinsmak.
Ingredienser:
150 g smör
1,5 dl socker
1-2 msk vaniljsocker
1-3 msk sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 – 2 apelsiner, helst ekologiska
Gör så här: Sätt på ugnen på 175grader och blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Riv skalet från apelsinen, apelsinerna och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och Skär upp längderna i lagom stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medans de är varma.
Tips: Kan vara svårt att skära upp dem med en kniv när längderna ligger så tätt. Pröva då med en osthyvel så går det mycket lättare. Byter du ut det vanliga vita sockret mot ett muscavadosocker så får du en ännu godare kaka.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar