Ghi kallas också ghee och smörolja och används i Indisk / ayurvedisk matlagning. Den håller i några månader i kylen eller några veckor i rumstemperatur. Jag tycker att Indisk mat smakar mycket bättre om man använder ghi, den ger en svårdefinierad, lite nötig och god smak. Dessutom tål personer som är känsliga för laktos och mjölkprotein ghi.  Ghi tål också högre temperaturer än vanligt smör och lämpar sig väl att fritera i. Gör du din egen ghi så slipper du tillsatsen ”etyl butyrate” / konstgjord annanassmak.

Ingredienser:
1 kg smör
1 kastrull
Några rena glasburkar

Gör så här: Hetta upp smöret på låg värme, nästan det lägsta och låt de stå på spisen i 30 min -1,5h, tills du ser att smöret har skiktat sig, var försiktig så att du inte bränner smöret. Häll av/ skopa ur den klara smöroljan och tappa på burk. förvara i kylen.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Ghi”

  1. Ska kasta mig på spisen med en gång och prova detta. Har alltid tyckt det låter så krångligt att göra Ghi men detta låter ju enkelt och bra. Tack!/Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *