Ghi kallas också ghee och smörolja och används i Indisk / ayurvedisk matlagning. Den håller i några månader i kylen eller några veckor i rumstemperatur. Jag tycker att Indisk mat smakar mycket bättre om man använder ghi, den ger en svårdefinierad, lite nötig och god smak. Dessutom tål personer som är känsliga för laktos och mjölkprotein ghi.  Ghi tål också högre temperaturer än vanligt smör och lämpar sig väl att fritera i. Gör du din egen ghi så slipper du tillsatsen ”etyl butyrate” / konstgjord annanassmak.

Ingredienser:
1 kg smör
1 kastrull
Några rena glasburkar

Gör så här: Hetta upp smöret på låg värme, nästan det lägsta och låt de stå på spisen i 30 min -1,5h, tills du ser att smöret har skiktat sig, var försiktig så att du inte bränner smöret. Häll av/ skopa ur den klara smöroljan och tappa på burk. förvara i kylen.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Ghi”

  1. Ska kasta mig på spisen med en gång och prova detta. Har alltid tyckt det låter så krångligt att göra Ghi men detta låter ju enkelt och bra. Tack!/Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *