Din varukorg är för närvarande tom!
Koka kronärtskocka och ät med citronsmör

Det mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör.
Ingredienser:
- färska kronärtskockor
- vatten (så att det täcker skockorna)
- saften från en halv citron per 2 liter vatten
- salt
Till citronsmöret:
- smör
- rivet citronskal (cest)
- några droppar citronjuice
- salt
Gör såhär: Klipp bort stjälkarna från kronärtskockorna. Lägg dem i en skål med vatten för att skölja bort eventuella småkryp och skräp. Lägg skockorna i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att de täcks. Tillsätt rikligt med salt och pressa i citronjuice.
Skockorna flyter, så lägg gärna något ovanpå (t.ex. ett litet fat) för att hålla dem under vattenytan.
Koka på medelvärme under lock i cirka 40 minuter.
Blanda mjukt smör med rivet citronskal, några droppar citronjuice och lite salt. Lägg smöret i en liten skål.
Efter 30–40 minuter, testa att dra loss ett blad. Går det lätt, är skockorna färdiga.
Häll av vattnet och servera dem varma tillsammans med citronsmöret.
Hur äter man kronärtskockor?
- Lägg en hel skocka på tallriken och en klick citronsmör vid sidan av.
- Dra loss ett blad, doppa i smöret eller lägg lite smör på bladet.
- Håll i bladets yttersta del och dra av det mjuka köttet med tänderna.
- Lägg undan det använda bladet och ta ett nytt med smör, upprepa tills du når mitten med tunna blad.
- Ta bort de sista bladen och skrapa bort de ludna trådarna så att kronärtskocksbottnen blir frilagd.
- Lägg på smör och njut!
Tips: Lägg de använda bladen i komposten.





Läs mer om hur vi odlar kronärtskocka: Odla kronärtskocka – från sådd till skörd och testa vårt underbara recept på Röra med kronärtskocka och parmesan
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar