Vi älskar kålsallad av olika slag. Här är en variant med röd spetskål, rucola och rostade solros- och pumpafrön. En lite mer färgglad variant av pizzasallad.
Ingredienser
- 1 helt eller halvt kålhuvud (800-900 gr) tex rödkål, spetskål eller vitkål
- 2-3 matskedar solrosfrön och pumpafrön
- En näve rucolablad
- 1/2 dl olivolja
- 1/4 dl äppelcidervinäger (eller annan vinäger)
- ca 1 tsk dijonspenap
- salt och peppar
- ev lite salladslök eller lökblast, vi skivade i lite vitlöksblast
Gör så här: Rosta alla frön i en torr stekpanna. Ta från plattan när pumpafröna börja ge ifrån sig ljud, eller när solrosfröna får en lite gyllengul färg. Låt svalna. Blanda vinägretten, dvs olivolja, vinäger, senap, salt och peppar. Skär kålen i tunna strimlor med kniv, osthyvel eller på annat sätt. Blanda kål och vinägrett. Använd gärna händerna och massera in vingrätten i kålen. Smaka av så att den är tillräckligt salt. Ofta tar man för lite salt än vad som behövs. Blanda ner rucola, lökblast och de rostade fröna och servera! Det som blir över kan förvaras i kylskåp ett par dagar.
Andra recept på kålsallad: Sallad med vitkål, morot och gurka, Coleslaw med blomkål, Syra kål – så här gör du, Pizzasallad
Theres Lundén
Lämna ett svar