Syra chili och paprika

Vi älskar att syra chili och paprika för att göra hysteriskt goda såser och fermenterat chilipulver. Allt tas om hand och dessa två produkter har skänkt oss ljuvliga smaker och hetta under många år.

Det var när jag träffade Tom från Tistelvind på Nordiska Trädgårdar för ca 10 år sedan som syrandet av chili och paprika startade för mig. Han stod i en monter och hade sina egna fermenterade såser med sig till försäljning och efter ett par smakprov kom jag i trans och köpte en flaska Bhut jolokia och en Schotch Bonnet. I samma monter stod chiliodlarna och jag passade på att köpa mig en planta av sorten Bhut jolokia.

Vad i helsefyr har jag gjort! tänkte jag i samma ögonblick. Varför har jag köpt på mig dessa extremt heta såser och en planta? Theres skakade på huvudet men lät mig hållas. På något sätt kände jag ändå tillit och hade universum fått mig ända hit så finns det säkert en mening med detta. Att skämmas är jag van vid, i hela mitt liv har jag varit lite väl mycket.

Första gången

Väl hemma var jag tvungen att smaka ganska omgående på såserna och jag började försiktigt. 3 droppar sås till 0,5 dl gräddfil och sedan prova. Vilken upplevelse! Jag kände lite hetta och mycket smak trots detta lilla och jag ökade på efterhand med flera droppar tills jag fick en styrka och smak som jag tyckte var angenäm. Det var ju perfekt med flytande chili, så lätt att dosera utan att det blir för mycket. Det här måste jag testa att göra i höst med egna frukter tänkte jag direkt.

Det som slog mig med häpnad med dessa syrade såser var främst tre saker.

  • 1: Det var otroligt mycket smak i dessa syrade såser om jag jämförde med tidigare ”vanliga” chilisåser jag stött på i affärerna. Syrningsprocessen verkade bevara hur respektive chilisort smakade färsk, de båda såserna jag köpt hade väldigt olika karaktärer.
  • 2: De var hanterbara, att ha en flytande chili var lättare att arbeta med vid matbordet och vid matlagning än att stå och hacka färska frukter, det var så otroligt mycket enklare att styra styrkan så att det inte blev för starkt.
  • 3: De fick, genom den naturliga syrningsprocessen, en otroligt fin lagringsförmåga, uppemot två år håller en syrad sås i kylskåpet och utan att man behöver tillsätta några konserveringsmedel. Såserna är pga av det låga ph värdet självkonserverande.

Första året med syrad chili – starten

Jag hade ingen manual eller recept på hur det skulle gå till att syra chili, jag ville heller inte fråga Tom efter hans recept, tycker att det är renhårigare att lära känna processen själv. Så jag letade på nätet och i några böcker på biblioteket tills jag snubblade på ett recept som jag tyckte verkade passa. 2 msk havssalt till en liter vatten och syra i ca 10 dagar. Jag kastade mig ut på okänd mark, som så många gånger tidigare! Av energin jag får när jag tar mig in på ett nytt okänt område öppnas en osynlig kran som ger mig tillgång till glädje och rejält med energi och uthållighet.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *