Din varukorg är för närvarande tom!
Kålen förstördes – det finns inga garantier i odlandet

Under flera år har vi kunnat behålla en hel del kål ute i odlingarna, speciellt huvudkål ända fram till i slutet av januari. Vi har vanligtvis kunnat skörda fina huvuden trots minusgrader. Men så kom det en kall december för några år sedan som gav oss ny erfarenhet och sabbade vår tilltänkta skörd! Precis så är det att odla, man vet inte hur det blir. Det ena året är inte det andra likt och det finns egentligen inga garantier.
Vartefter åren går fyller vi på med vår odlingskunskap genom våra misslyckanden och lyckanden och undersöker därmed vad som fungerar. Det kan kännas tungt ibland, men det finns ingen odlingsväg som är 100% säker och som alltid fungerar. Nu vet vi att spetskålen Kalibos inte gillar att chockfrysas, det visste vi inte för några år sedan och det hade vi inte kunnat läsa oss till.
Allt vårt odlande som vi förmedlar bygger på vår egen odlingserfarenhet som hela tiden utvecklas och byggs på. Vi kan inte tänka oss att det skulle vara på något annat sätt och vi vet att det är så för de flesta som odlat ett tag. Visst kan man läsa sig till en hel del och kolla på filmklipp och ställa frågor i forum. Men när man nått en någorlunda ok nivå på sitt odlande, är det ens eget odlande och funderingar och slutsatser som verkligen för oss framåt. Den som inte ger upp, prövar mycket och är kreativ kan ofta få reda på mer än den som alltid gör på samma sätt.
Sen är det där med slutsatser som är oerhört viktigt, att man inte drar förhastade sådana. Det finns alltid en möjlighet att vi tror att vi lärt oss tillräckligt, därför är det av vikt att vi inte är 100% säkra om vi inte vill bli bedrövade. Det finns alltid mer att lära!
Läs om våra 10 bästa odlingsråd: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd


När kylan skördade kålen!
I slutet av november 2018 blev det riktigt kallt ett par dagar. Kylan klappade till och gick från ca + 5 grader ner till -15 på bara en natt. Sedan höll extremkylan i sig ett par dagar. Det klarade dessvärre inte våra kålhuvuden, det blev adjö! En del huvuden kapsejsade och förlorade all stuns när kylan släppte, de hängde liksom på halv stång. Andra som till synes såg intakta ut på ytan var helt förstörda inuti, som huvudena här ovanför. Just denna död inuti har vi aldrig varit med om tidigare. Tidigare vintrar har vi inte haft denna 20 gradiga iskalla temperaturresa på bara en natt och som hållit i sig under flera dagar, det har oftast landat på mellan 4 till 6 minusgrader vilket de har klarat.

Fantastisk som färsk
Det är så här man vill att spetskålen ska se ut, även en bit in på det nya året och oftast fungerar det ganska bra även om ett och annat huvud inte klarar den kalla årstiden. Få huvudkålsorter är så vackra som spetskålen kalibos. Kalibos är en mild och knaprig spetskål som passar till allt du vill ha kål till och på grund av dess milda kålsmak gör den sig väldigt fin som färsk i olika sallader både som solitär eller tillsammans med några andra hemodlade kompisar. Vill du vara säker på att kålen du lämnar kvar inte dör frysdöden? Då är det Savoykål du ska odla, den klarar nästan det mesta, rekordet är skörd i mars.
Läs mer om att skörda smart: Visst skördar du smart och länge?




Här kan du läsa mer om kål, tryck på respektive rubrik med understreck så kommer du till resp inlägg.
- Odla kallt – vinterså spetskål
- Vi skördar spetskålen kalibos i november – skördefilm
- Odla svartkål – från sådd till skörd
- Samplantera röd spetskål, sallat, zinnia och roseneternell
- Stängsla in kål och andra växter med kompostgaller
- Strandkål – från sådd till skörd
Du kan också använda sökrutan på den här sidan och skriva kål för att finna ännu flera inlägg.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar