Stängsla in kål och andra växter med kompostgaller

Stängsla in rosettkål

Vill man behålla sina växter över vintern så att inte några hungriga djur äter upp allt, kan man behöva stängsla in sina plantor eller på annat sätt skydda sin odling.

Vi besökte en trädgård en gång som hade haft problem med att älgar, hjortar och annat klövvilt hade kommit på oanmält besök. De hade utan lov ätit rent samt klampat och bökat i odlingen. Den ända räddningen blev att sätta upp långa impregnerade stängselstolpar och 220 m högt viltstängsel.

Att hägna in sin odling från allehanda djur var vanligt förekommande för länge sedan. Då lät man djuren ströva fritt. Det var innan man kom på att man istället kunde ha djuren i olika hagar. Men för oss odlare som har vilda växtätare i närheten som går lite vart de vill och ser våra trädgårdar som dukade bord till den som hinner först, ja då behöver man skydda sin odling. Vi har blivit ganska trötta på att duka upp åt andra, att hjortar och rådjur hinner före oss när vi lämnar våra skördar i pallkragar och på friland. I år tänkte vi göra det lite svårare för dem, de ska banne mig få arbeta för att snylta!

Visst har vi funderat flera gånger på att stängsla in hela odlingen. Men odlingen ligger lite bökigt till nere vid vägen, där solen lyser som längst och starkast. Dessutom utökar vi odlingen lite då och då varje år. Skulle vi stängsla in den så skulle vi behöva bestämma var den börjar och var den slutar, usch vad jobbigt! Att stängsla in allt gör att det blir svårt att kliva in i odlingen från alla håll och kanter, vilket är en av storheterna med vår pallkrageodling.

Kompostgaller som stängsel

Så vi började klura på de där kompostgallerna, de är ju så fantastiskt bra, ja till allt utom just kompostering. När det var extrapris på dem i våras köpte vi ett gäng med tanke på hösten. Vi bestämde oss för att göra som burar över vissa partier och grönsaker för att skydda odlingen punktvis. Vi har valt att inte fixera dem i jorden utan endast skruvat i spiralfjädrarna för låsning.

Lästips: När komposten inte fungerar

Kålen som är mest attraktiv och gärna äts upp först har fått galler som ett tak också. Det kan ju hända att ett glupskt rådjur eller hungrig älg kan nå kålen ovanifrån och då kanske ett gallertak förhoppningsvis kan försvåra ätandet. Vi har fokuserat mest på de större kålplantorna, de som vi gärna vill ska växa sig så stora som möjligt. Den röda spetskålen vill vi kunna skörda lite längre fram och rosettkålen kan ge oss skörd ända till våren om vi lyckas stänga ute snyltgästerna.

Andra växter skyddar vi också

Annat som vi också skyddar med någon typ av stängsel är wasabien och alla spännande buskar och träd från Philipp Weiss. Dessa vill vi absolut inte ska bli skadade på något sätt. Förra vintern blev alla våra nyinköpta alunrötter länsade på blad. Vi vet inte vilket djur det vars om tog sig till våra rabatter. Som tur var kom de inte till skada utan utvecklade nya blad på våren och blev till jättefina plantor. Om vi hitta fler gallerkorgar eller liknande, kommer vi försöka skydda så mycket som möjligt.

Nu håller vi tummarna för att vi ska kunna fortsätta vårt skördande under november, december och gärna ännu lägre.

Hur gör du för att skydda dina eftertraktade plantor?

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

9 svar till ”Stängsla in kål och andra växter med kompostgaller”

 1. Profilbild för Agneta Modig
  Agneta Modig

  Jag gör sen länge just så i mina pallkragar. Har funkat bra mot rådjur.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Kul, dessvärre fungerade det inte hos oss i år.

 2. Profilbild för Eva Carina Diana Blomgren
  Eva Carina Diana Blomgren

  Vad tror ni om att lägga klimatdukar över med eller utan bågar, väl förankrade. Jag har inte provat själv men hade definitivt gjort ett försök. Då kommer ändå regn till. Bättre än fiberduk som gärna går sönder, särskilt om det frusit.

 3. Hej
  Jag har 2 meter höga armeringsmattor uppspända på staketstolpar ( virat med najtråd)
  Tog ett tag att göra men skyddar väl mot allt (utom grävlingsungar men de har bara varit här ett år ). Det blir inte så tungt/ tätt som trästaket utan försvinner lite i blickfånget eftersom det är stora maskor och rostfärgad

  // Anneli

 4. Profilbild för Annika Goffhé
  Annika Goffhé

  Jag gör som ni förutom att jag avskyr spiralfjädrarna, de tar jag bort. Jag fixerar med buntband och klädnypor. Har köpt på mig massor med kompostgaller jag med.

  Annika

 5. Profilbild för Eva Eriksson
  Eva Eriksson

  Hej!
  Jag har nu i höst köpt en liten odlingstunnel (2×3 m. höjd 1.90) som jag ska klä med Rantainät (5.60×11 m.) nästa år och försöka odla kål i det. Då kan jag gå in i tunneln och lätt sköta om kålen. Hitintills har jag täckt min kål med dels mindre Rantainät, dels färdiga burar med nät jag köpt på ICA Maxi. Men jag tycker det är svårt att komma åt kålen, då man måste krångla bort näten för att upptäcka ohyran. Det ska bli intressant att se om det blir enklare med en tunnel. I så fall kan jag ev. utöka odlingen med en tunnel till, då Rantainätet jag köpt är så mycket längre än den tunnel jag köpt. Rantainäten har jag köpt från Lindbloms frö och de är mycket hållbara. De jag har sen tidigare har hållit i många år.
  Bilder påbörjad uppsatt ram till odlingstunnel samt bilder på min nuvarande kålodling finns på min Instagram. evas_livliga_liv
  Mvh. Eva

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vad spännande

 6. Profilbild för Karin Öhnell
  Karin Öhnell

  Jag är också inne på kompostgaller. Det erbjuder flexibla lösningar som passarför olika tillfällen. Även hos mig lever alunroten farligt om vintern. Den kommer visserligen igen även om den misshandlats. Nu har jag sparat hårklipp och strött över plantorna och då har de fått vara ifred. Människohår. Det försvinner ner i jorden under säsongen och stör inte. Men jag skulle inte strö det i grönsakslandet – där får det bli kompostgaller!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja ma får ta lite av varje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *