Kål – så här odlar vi den

 

 Vad hade världen varit utan kål? Hade vi människor överlevt utan denna gröda?

Vi älskar ju alla 36 grödor som vi skrivit om i ”Alla fingrar gröna”.  Men det är något alldeles extra med kålen. Den finns i så otroligt många varianter, smaker och passar till så många användningsområden. Allt från rucola, rovor, salladskål, broccoli, bladkål, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål och svartkål. kålväxterna är dessutom ofta tåliga och klarar av att vintersås och sås kallt under våren. Den klarar ofta både en och två rejäla frostknäppar utan att duka under. En del klarar till och med av att stå kvar under hela vintern, som brysselkålen som kan stå kvar ända in i mars – april och bjuda på sina underbara små huvuden.

Kål är näringskrävande och det är många skadedjur som kan gå hårt åt den. Det fick väldigt många av oss odlare erfara under 2016. Kålmalen attackerade besinningslöst i slutet av maj och i början av juni. Och lyckades man hålla malen stången så kom nästa attack lite senare in i sommaren när  ”Kålfjärilen” dök upp. Trots svåra angrepp är den så värd att odla och ger med lite tur och skicklighet rejält med mat på bordet.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Svartkål, grönkål, brysselkål
Kål kan vintersås december–mars, vårsås i april, eller vår- och sommarsås maj–juni. Brysselkål slutplanteras utomhus i maj, grönkål och svartkål maj–juli.

Under vårt första år i tillsammansodlingen i stan föreslog en granne att vi skulle så grönkål efter att vi skördat potatisen. Vi hade aldrig haft en tanke på att utnyttja plats på det viset. Innan potatisen var skördad förkultiverades grönkål på balkongen. När all potatis var upptagen hade vi fina grönkålsplantor att plantera ut. Vår sista grönkål skördades under ett snötäcke i december.

Att så grönkålen så sent gav den en helt annan start än vårsådd kål. Insektsangreppen blev färre, vilket kan bero på att den enträgna kålmalen och fjärilen inte är lika aktiv under den senare delen av sommaren. Att förkultivera kål tidigt, gärna under vintern, kan också ge ett tillfredsställande resultat. Då är plantorna stora innan de planteras ut och något mer motståndskraftiga mot insekter. Vid utplantering rekommenderas fiberduk eller nät som skydd.

_____________________________

 

Vår önskan är att fler ska ta makten över maten och odla den själva och få känna det underbara att gå från att vara en konsument till en producent. Glöm inte att skördarna inte behöver vara gigantiska! Man behöver inte producera all sin mat, det kan räcka med några fönsterodlade tomater eller några salladsblad för att känna glädjen och smaken.
Tillsammans med Sara på Skillnadens trädgård driver vi en trädgårdspodd där vi pratar om allt i odlingsväg.
Klicka på bilden nedan så kommer ni direkt till vår sida Två odlare emellan.
https://tvaodlareemellan.blogspot.se/
I filmen nedan visar vi hur vi bekämpar både kålmal och kålfjärilsarver med bakterier. Metoden fungerade bra i alla våra odlingar under 2016.
Johannes Wätterbäck
Klickar du på bilden nedan kommer du till förlagets bokshop. På förlagets hemsida kan du också provläsa 40 sidor av boken.
https://shop.luxpublica.com/products/böckerna/alla-fingrar-gröna-933224

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *