Din varukorg är för närvarande tom!
Kål – så här odlar vi den
Vi älskar ju alla 36 grödor som vi skrivit om i ”Alla fingrar gröna”. Men det är något alldeles extra med kålen. Den finns i så otroligt många varianter, smaker och passar till så många användningsområden. Allt från rucola, rovor, salladskål, broccoli, bladkål, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål och svartkål. kålväxterna är dessutom ofta tåliga och klarar av att vintersås och sås kallt under våren. Den klarar ofta både en och två rejäla frostknäppar utan att duka under. En del klarar till och med av att stå kvar under hela vintern, som brysselkålen som kan stå kvar ända in i mars – april och bjuda på sina underbara små huvuden.
Kål är näringskrävande och det är många skadedjur som kan gå hårt åt den. Det fick väldigt många av oss odlare erfara under 2016. Kålmalen attackerade besinningslöst i slutet av maj och i början av juni. Och lyckades man hålla malen stången så kom nästa attack lite senare in i sommaren när ”Kålfjärilen” dök upp. Trots svåra angrepp är den så värd att odla och ger med lite tur och skicklighet rejält med mat på bordet.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Svartkål, grönkål, brysselkål
Kål kan vintersås december–mars, vårsås i april, eller vår- och sommarsås maj–juni. Brysselkål slutplanteras utomhus i maj, grönkål och svartkål maj–juli.
Under vårt första år i tillsammansodlingen i stan föreslog en granne att vi skulle så grönkål efter att vi skördat potatisen. Vi hade aldrig haft en tanke på att utnyttja plats på det viset. Innan potatisen var skördad förkultiverades grönkål på balkongen. När all potatis var upptagen hade vi fina grönkålsplantor att plantera ut. Vår sista grönkål skördades under ett snötäcke i december.
Att så grönkålen så sent gav den en helt annan start än vårsådd kål. Insektsangreppen blev färre, vilket kan bero på att den enträgna kålmalen och fjärilen inte är lika aktiv under den senare delen av sommaren. Att förkultivera kål tidigt, gärna under vintern, kan också ge ett tillfredsställande resultat. Då är plantorna stora innan de planteras ut och något mer motståndskraftiga mot insekter. Vid utplantering rekommenderas fiberduk eller nät som skydd.
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar