Din varukorg är för närvarande tom!
Omplantering – bredsådd

Det första jag gör är att lyfta ut hela jordklumpen så skonsamt det bara går. Gör man det för tidigt i växternas utveckling blir det svårare eftersom jorden lätt ramlar isär och plantorna hamnar huller om buller. Det bästa är att vänta tills rötterna etablerats rejält i jorden, då håller de jorden på plats. Jag brukar liksom stjälpa ut hela paketet i ena handen men man kan också ställa ner hela växtpaketet på en odlingsbricka eller liknande och pilla med plantorna där. Att jag har alla plantorna i min vänster hand är dels för att du ska se exakt hur jag gör och för att jag har kameran i min högra hand.
Sedan delar jag upp de två klumparna i mindre klumpar, lagom stora för en kryddtuva. Jag är både försiktig med rötterna men bryr mig samtidigt inte nämnvärt ifall några rötter slits av, det är ofrånkomlig och det saktar inte ned växternas utveckling. Skulle några små plantor dö är det också okej.
När alla tuvor har hamnat i sina krukor är det dags att vattna dem. Man kan vattna underifrån genom att ställa dem i odlingstråg med höga kanter och fylla på med vatten, vilket passar väldigt bra att göra med krukor med en volym upp till 0,5 liter ( 7-12 cm krukor). Större krukor vattnar man enklast ovanifrån med en svag stråle runt hel plantan. Om du är osäker på ifall du vattnat tillräckligt kan du känna på krukan och väga den i din hand, den ska ha en rimlig tyngd. Om min plan för dessa kryddor hade varit att plantera ut dem på tex friland eller pallkrage hade jag hoppat över gödslingen.
Johannes Wätterbäck
![]() |
Jag odlar alla kryddor på det här sättet. Här är det basilika som jag sår kallt i maj. |
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar