Din varukorg är för närvarande tom!
Julbröd med filmjölk, lingon och nötter

När julaftons morgon glimmar, då vill vi gärna njuta av ett nybakat julbröd. Supergott till gröten! Om det finns bröd kvar passar det också bra till julbordet.
Ingen jäsning behövs för detta bröd som innehåller bikarbonat och bakpulver. Men eftersom gräddningen tar ca 1,5 timme, så kan det vara en god idé att baka brödet kvällen före julafton.
Ingredienser till ett bröd i en stor brödform
- 4 ½ dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 3 dl nötter och frön tex rostade hasselnötter, pumpakärnor och solrosfrön
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk kummin
- ½ tsk fänkålsfrö
- 5, 5 dl filmjölk
- 1 dl lingon tex rårörd lingonsylt eller frysta lingon
- ca 1 ¼ dl mörk sirap
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Medan ugnen värms upp, brukar vi passa på att rosta lite hela hasselnötter en liten stund i en ugnsfast form. Förse sedan en brödform med ett bakplåtspapper. Blanda graham- och vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kummin och fänkålsfrö. Mortla gärna kummin och fänkålsfröna. Ta ett decilitermått och tryck ner det i mjölblandningen, så att det blir en grop. Fyll det med sirap. På så sätt behöver man inte krångla med att sirapen fastnar i decilitermåttet. Ringla sedan lite till sirap över blandningen.
Rör runt och tillsätt lingon, filmjölk och nötter/frön.
Klicka ner smeten i formen med bakplåtspapper. Täck gärna ytan med blandade frön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Låt brödet svalna i brödformen eller ta ur brödet och låt det svalna i en kökshandduk.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Julbröd med filmjölk, lingon och nötter”
Tusen tack för receptet till detta fantastiska bröd. Sedan i julas kan jag inte sluta baka det om och om igen!
Vad roligt att höra 🙂
/ Johannes
Hej!
Tack för alla era inlägg! Jag njuter av ert sätt att kommunicera, av ordvalet, av entusiasmen och kunskapen – är med andra ord ett snart 80-årigt fan. 🥰
Min käre make har celiaki. Han har bakat detta bröd med Finax (glutenfria) Grova Mjöl i snart tjugo år. Ett underbart bröd. Vårt recept kommer ursprungligen från familjen Falkholt, men är nästan identiskt med ert. I Sverige finns mer än 100.000 glutenintoleranta personer. Om man höll detta faktum i åtanke varje gång ett recept lanseras, så skulle 100.000 fler personer kunna njuta av receptet ifråga.
Med vänliga hälsningar
Gunilla Lundin i Torslanda som odlar i DalslandTusen tack för receptet, då kan jag ersätta mjölet med Flinax grova och kanske lite vört i filmjölken. Måste testa. Tidigare gjorde jag alltid vörtbröd efter ett mycket gammalt recept och har saknat det nu när jag inte mår bra av gluten. Berättar hur det gick.
[…] Fler brödrecept: Julbröd med filmjölk, lingon och nötter […]
Lämna ett svar