Jularrangemang med ljus – en trevlig gå bort-present

Jularrangemang med ljus

Så här i juletid är det roligt att göra jularrangemang av olika slag. Extra fint blir det att sätta ett ljus i skapelsen. Här berättar jag hur jag gick tillväga.

Det är roligt att skapa något julfint av det man har i sin närhet. En krans, en bukett eller kanske ett jularrangemang med ljus i. Förra veckan begav jag mig på upptäcksfärd runt stugan för att leta efter både växtmaterial och pynt. Slutresultatet blev en ljusdekoration.

Tillbehör förutom växterna och pyntet

Av en händelse har vi en ljusstake som lämpar sig ypperligt att fylla med en massa fint. Men om man inte har det kan man ordna en på egen hand. Antingen så kanske man har en liten ljusstake som man kan ställa i en skål eller kruka. Man kan också använda oasis eller något liknande som man kan sätta ner ljuset i så att det står stadigt. Oasis är också bra att sticka in kvistar och annat i. Vi ville hellre använda kycklingnät eftersom vi hade tillgång till det. För att klippa till nätet till lagom storlek behövde vi en plåtsax eller en avbitartång.

Växtmaterial och dekoration

Jag visste inte på förhand exakt hur mitt jularrangemang skulle se ut. Det var mitt samlande i trädgården och skogen som fick avgöra stilen på det hela. Plötsligt kändes det mest roligt att fokusera på vitt, grått och grönt. Till att börja med hällde jag en skvätt vatten i skålen och därefter klippte jag till kycklingnätet. Jag gjorde det ganska litet så att det skulle komma ner ganska mycket. Annars skulle det finnas risk att växterna skulle ramla över kanten.

Fönsterlav, gran och andra kvistar

Den vitaktiga fönsterlaven, som också brukar användas i adventsljusstaken, fick bli grunden. Det är bättre att lägga så pass mycket lav så att det nästan blir trångt, än att snåla. Man vill ju att det ser riktigt fluffigt ut. Därefter stack jag ner lite granris och kvistar med en annan lav på, troligen blåslav. Jag tänkte att det skulle vara fint att bakom ljuset ha det lite högre och lite lägre framför. Stjälkarna stack jag ner så långt jag kunde genom mossan och ner genom kycklingnätet.

Vintergröna

Vi har väldigt mycket vintergröna som sprider sig med långa revor. På sina håll har det helt gått över gränsen för vad som kan upplevas som vackert, men i ett arrangemang kan några slingriga revor bli vackra. Jag plockade några. De längre satte jag på ena sidan och de kortare på andra. Även här kunde jag sticka ner stjälkarna genom mossan. För att hålla revorna på plats tog jag lite av hönsnätet och gjorde som en märla av det och fixerade de slingrande stjälkarna.

Jularrangemang med ljus

Band och pepparkaksformar

När all växtlighet var på plats satte jag dit ljuset. Jag tog ett standardljus som vi hade hemma. Om jag skule bege mig till en butik för att köpa ljus, skulle jag välja ett som är längre. Som lite extra pynt kom jag på att jag kunde använda en vitt och glittrigt band som jag knöt runt ljuset. Några gamla pepparkaksformar fick också en fin plats i arrangemanget. Dessa har jag bara ställt i bakkanten. Jag skulle förstås ha kunnat fixera dem med ståltråd, men de stod ändå stadigt. På den högra sidan om ljuset ligger en stor vallmokapsel. Den har tidigare blivit guldfärgad och försedd med en liten tråd. För att hålla den på plats trädde jag tråden om ljuset.

Jularrangemang med ljus

Ett eget arrangemang kan bli en fin gå bort-present.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *