Din varukorg är för närvarande tom!
Jularrangemang med ljus – en trevlig gå bort-present

Så här i juletid är det roligt att göra jularrangemang av olika slag. Extra fint blir det att sätta ett ljus i skapelsen. Här berättar jag hur jag gick tillväga.
Det är roligt att skapa något julfint av det man har i sin närhet. En krans, en bukett eller kanske ett jularrangemang med ljus i. Förra veckan begav jag mig på upptäcksfärd runt stugan för att leta efter både växtmaterial och pynt. Slutresultatet blev en ljusdekoration.

Tillbehör förutom växterna och pyntet
Av en händelse har vi en ljusstake som lämpar sig ypperligt att fylla med en massa fint. Men om man inte har det kan man ordna en på egen hand. Antingen så kanske man har en liten ljusstake som man kan ställa i en skål eller kruka. Man kan också använda oasis eller något liknande som man kan sätta ner ljuset i så att det står stadigt. Oasis är också bra att sticka in kvistar och annat i. Vi ville hellre använda kycklingnät eftersom vi hade tillgång till det. För att klippa till nätet till lagom storlek behövde vi en plåtsax eller en avbitartång.

Växtmaterial och dekoration
Jag visste inte på förhand exakt hur mitt jularrangemang skulle se ut. Det var mitt samlande i trädgården och skogen som fick avgöra stilen på det hela. Plötsligt kändes det mest roligt att fokusera på vitt, grått och grönt. Till att börja med hällde jag en skvätt vatten i skålen och därefter klippte jag till kycklingnätet. Jag gjorde det ganska litet så att det skulle komma ner ganska mycket. Annars skulle det finnas risk att växterna skulle ramla över kanten.

Fönsterlav, gran och andra kvistar
Den vitaktiga fönsterlaven, som också brukar användas i adventsljusstaken, fick bli grunden. Det är bättre att lägga så pass mycket lav så att det nästan blir trångt, än att snåla. Man vill ju att det ser riktigt fluffigt ut. Därefter stack jag ner lite granris och kvistar med en annan lav på, troligen blåslav. Jag tänkte att det skulle vara fint att bakom ljuset ha det lite högre och lite lägre framför. Stjälkarna stack jag ner så långt jag kunde genom mossan och ner genom kycklingnätet.

Vintergröna
Vi har väldigt mycket vintergröna som sprider sig med långa revor. På sina håll har det helt gått över gränsen för vad som kan upplevas som vackert, men i ett arrangemang kan några slingriga revor bli vackra. Jag plockade några. De längre satte jag på ena sidan och de kortare på andra. Även här kunde jag sticka ner stjälkarna genom mossan. För att hålla revorna på plats tog jag lite av hönsnätet och gjorde som en märla av det och fixerade de slingrande stjälkarna.

Band och pepparkaksformar
När all växtlighet var på plats satte jag dit ljuset. Jag tog ett standardljus som vi hade hemma. Om jag skule bege mig till en butik för att köpa ljus, skulle jag välja ett som är längre. Som lite extra pynt kom jag på att jag kunde använda en vitt och glittrigt band som jag knöt runt ljuset. Några gamla pepparkaksformar fick också en fin plats i arrangemanget. Dessa har jag bara ställt i bakkanten. Jag skulle förstås ha kunnat fixera dem med ståltråd, men de stod ändå stadigt. På den högra sidan om ljuset ligger en stor vallmokapsel. Den har tidigare blivit guldfärgad och försedd med en liten tråd. För att hålla den på plats trädde jag tråden om ljuset.

Ett eget arrangemang kan bli en fin gå bort-present.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar