Jag ville visa hur vi äter surströmming!

Under senaste året har det dykt upp en mängd mer eller mindre vidriga videos från alla möjliga ställen i världen där folk äter surströmming. Ofta öppnar de en burk och himlar med ögonen av doften för att sedan fiska upp en orensad strömming och stoppa i munnen och dregla eller kräkas. Här kan ni se min surströmmingsfilm som jag gjorde för att upplysa världen om hur man äter denna syrade fisk på ett kultiverat sätt!

Redan i somras kände jag ett begynnande behov av att försvara denna fisk och visa upp hur vi Svenskar äter den. Jag köpte på mig två burkar strömming, tunnbröd och efter ett par månader när det kändes rätt var det dags att föreviga detta spektakel. Med egen potatis och lök, ett glas mjölk och en flaska absolut vodka riggade jag ett bord utanför stugan och började spela in förberedelserna och intagandet av strömming. Det var där Theres tyckte att jag skulle hålla till. Film här nedanför som hör och häpna nått .

Det var säkert 15 år sedan jag åt surströmming så jag hade glömt bort hur det smakade. Det var godare än jag mindes. Det är äggula jag ringlar över smörgåsen och jag tycker verkligen att det lyfter rätten. På Facebook har min surströmmingsvideo över en miljon visningar och det dyker uppå kommentarer på alla möjliga språk, så jag har verkligen lyckats med att nå ut.Denna fermenterade fisk väcker verkligen intresse!

En del menar att lite gräddfil ovanpå är riktigt gott och andra föreslog hackad tomat. Det måste jag testa nästa gång jag äter surströmming och det blir nog snart då jag har en till burk i kylskåpet.

Här kan du titta på filmen på facebook:

@farbrorgron.se

This is Sweden! This is Surströmming! This is how we eat Surströmming in Sweden! Jag är lite trött på nidbilden av surströmmingsätande som sprids runt i världen. Hoppas jag kan bidra med en liye mer elegant och riktig bild av hur vi svenskar njuter denna härliga syrade fisk! I’m a little bit tired of the image of Surströmming eating that is spreading around the world. i hope I can contribute with a liye more elegant and real picture of how we Swedes enjoy this lovely pickled fish! #surströmming #farbrorgron

♬ QKThr – Aphex Twin

Är du nyfiken på fisk? Klicka dig gärna in på vår artikel, då jag Johannes besökte Per, Ängsöfiskaren, och följde med ut på fiske i Mälaren under en dag i oktober 2024. Det var fantastiskt kul och jag lärde mig så mycket om hans arbete som proffersionell insjöfiskare. Per och jag har pratat lite löst om att gör sursik på siklöja men inte riktigt bestämt när detta ska ske.

Läs artikeln här: Farbror Grön följer med Ängsöfisk ut på Mälaren

Lyckades du inte kika på filmen på tiktok, här kan du titta på den på: Facebook

Joahnnes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

2 svar till ”Jag ville visa hur vi äter surströmming!”

  1. Ser gott ut! Jag föredrar mjukt norrländskt bröd med smak av anis och fänkål till. Äkta smör, strömming, rödlök och en och annan gräslöksblomma rullas in i detta! Har inte fått tillfälle på flera år då min familj inte är sålda på menyn!
    Har Du något eget knep för att öppna burken ?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Man kan äta på flera sätt, öppna i en skål med vatten så sprider sig inte doften så snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *