Din varukorg är för närvarande tom!
Jag ville visa hur vi äter surströmming!

Under senaste året har det dykt upp en mängd mer eller mindre vidriga videos från alla möjliga ställen i världen där folk äter surströmming. Ofta öppnar de en burk och himlar med ögonen av doften för att sedan fiska upp en orensad strömming och stoppa i munnen och dregla eller kräkas. Här kan ni se min surströmmingsfilm som jag gjorde för att upplysa världen om hur man äter denna syrade fisk på ett kultiverat sätt!
Redan i somras kände jag ett begynnande behov av att försvara denna fisk och visa upp hur vi Svenskar äter den. Jag köpte på mig två burkar strömming, tunnbröd och efter ett par månader när det kändes rätt var det dags att föreviga detta spektakel. Med egen potatis och lök, ett glas mjölk och en flaska absolut vodka riggade jag ett bord utanför stugan och började spela in förberedelserna och intagandet av strömming. Det var där Theres tyckte att jag skulle hålla till. Film här nedanför som hör och häpna nått .


Det var säkert 15 år sedan jag åt surströmming så jag hade glömt bort hur det smakade. Det var godare än jag mindes. Det är äggula jag ringlar över smörgåsen och jag tycker verkligen att det lyfter rätten. På Facebook har min surströmmingsvideo över en miljon visningar och det dyker uppå kommentarer på alla möjliga språk, så jag har verkligen lyckats med att nå ut.Denna fermenterade fisk väcker verkligen intresse!
En del menar att lite gräddfil ovanpå är riktigt gott och andra föreslog hackad tomat. Det måste jag testa nästa gång jag äter surströmming och det blir nog snart då jag har en till burk i kylskåpet.
Här kan du titta på filmen på facebook:




Är du nyfiken på fisk? Klicka dig gärna in på vår artikel, då jag Johannes besökte Per, Ängsöfiskaren, och följde med ut på fiske i Mälaren under en dag i oktober 2024. Det var fantastiskt kul och jag lärde mig så mycket om hans arbete som proffersionell insjöfiskare. Per och jag har pratat lite löst om att gör sursik på siklöja men inte riktigt bestämt när detta ska ske.
Läs artikeln här: Farbror Grön följer med Ängsöfisk ut på Mälaren
Lyckades du inte kika på filmen på tiktok, här kan du titta på den på: Facebook
Joahnnes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Jag ville visa hur vi äter surströmming!”
Ser gott ut! Jag föredrar mjukt norrländskt bröd med smak av anis och fänkål till. Äkta smör, strömming, rödlök och en och annan gräslöksblomma rullas in i detta! Har inte fått tillfälle på flera år då min familj inte är sålda på menyn!
Har Du något eget knep för att öppna burken ?Man kan äta på flera sätt, öppna i en skål med vatten så sprider sig inte doften så snabbt.
Lämna ett svar