Din varukorg är för närvarande tom!
Sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm

Vår dotter fann ett recept på sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm av Hanna Freed på tiktok som i sin tur hittade det hos Frida Skattberg, och tog några skärmdumpar och skickade till mig. Dessa ska vi baka i år skrev Tora! Sagt och gjort! Kärnvetemjöl och saffran införskaffades, allt annat hade vi hemma och så satt vi igång och bakade och gjorde det till vårt recept. Uppdaterat med smör i receptet 10:55 torsdagen den 12/12!
Det här blev verkligen gott, vi älskade dessa bullar! Men tänk på att om man vill ha en fluffig bulle ( vi gillar oftast inte det) så kanske receptet inte passar just dig eller så behöver de byggas om, vi har några tips längre ner i artikeln på ombyggnadsförslag. Det som är lite annorlunda i det här receptet( för mig i alla fall) är att man inte jäser degen två gånger, en gång innan man snurrar ihop bullarna och en gång efter att de är ihopsnurrade, utan bara efter att man flätat ihop bullarna och på plåten.
Så när jag påtalade det för min dotter så snäste hon till och undrade om jag inte läst receptet ordentligt. En annan detalj är att mjölken är kall och inte fingervarm vid starten. Alla som har bakat några gånger vet att slutresultatet blir ganska annorlunda av att ändra lite grand i ett recept.


Ingredienser deg
- 500 g kall mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 g saffran ( 2 påsar)
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 200 g rumsvarmt smör
- 17 dl vetemjöl ( 1100g)
- 0,5-1 tsk salt
Ingredienser fyllning
- 150 g smör
- 1dl strösocker
- 1 dl vaniljsocker ( jo det är sant!)
- 0,5 tsk salt ( minst)
Ingredienser pensling
- 100 g smör
- 2 dl socker
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och låt den stå i rumstemperatur. Blanda därefter ihop degen genom att först smula och vispa ut jästen i mjölken. Tillsätt sedan saffran, socker, vaniljsocker, salt och mjölet. Arbeta antingen degen med en degmaskin eller för hand i ca 20 min. Kavla sedan ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik sedan degen i ett treslag och kavla den lite tunnare.
Skär därefter degen i cm tjocka remsor och forma dem till lussebullar, åttor, genom att lägga dem som ett s och vika in ändarna i motstående ögla. Vänd sedan lussebullarna och placera dem på antingen en smord plåt eller bakplåtspapper, låt dem jäsa med en bakhanduk ovanpå sig i 2 h. Grädda dem i mitten av ugnen på 225 grader mellan 8 – 10 minuter. De nygräddade bullarna får svalna på ett galler för att sedan penslas med smält smör och därefter doppas i strösocker.




Vi tyckte att det var på gränsen för lite tid med 9,5 minuter när vi åt dem relativt nybakta men efter ett dygn tyckte vi att de blev bättre. Våra saffransbullar blev också större, tjockare än vad vi trott och tänkt oss.
Här kan ni titta på filmen
Ombyggnadstips
Som vi skrev i början av receptet, degen blir mer kompakt än traditionella saffransbullar. Vi brukar alltid tänka att ett recept behöver tillagas tre gånger under kanske ett par månader för att man ska få en ärlig chans att lära sig receptet och att kunna styra det. Nästa gång vi experimenterar skulle vi vilja testa att göra tunnare remsor så att vi får mindre och därmed fler saffransbullar. Vi skulle också vilja dela upp jäsningen i två steg, att tex låta degen jäsa upp emot en timme efter att den knådats i 20 minuter och därmed halvera jäsningstiden när de ligger på plåten, till bara en timme på plåten.
Frysa? De sockriga saffransbullarna går alldeles utmärkt att frysa för att sedan tina på låg effekt i mikron. Jag skulle nästan säga att de vinner på detta ifall man har många över. Man får en härlig känsla av nybakat och doft av saffran.
Som med allt vi skriver här är du fri att bygga om och trixa med våra recept, men det finns en sak vi inte gillar. Det är när man missar att ha i salt i söta recept. Glöm aldrig det! Det behövs salt i det söta för att det ska bli riktigt bra!
Johannes Wätterbäck & Tora Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar