Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020

Häromdagen fick vi klartecken från den nya fastighetsägaren där Takfarmen är belägen: Vi får odla ännu ett år! 2020 blir det åttonde året för Christopher och mig.

När fastigheten där Takfarmen ligger, skulle säljas under 2019, visste vi inte om vi kunde fortsätta att odla där kommande år. Odlingen har alltid varit temporär, då det är meningen att takbeläggningen, stenplattorna som terassen är belagd med, ska renoveras. Men nu är det bestämt att vi får odla där 2020.

På Takfarmen odlar jag och Christopher och tar då och då emot hjälp av Theres och barnen, inte minst gällande den estetiska utformningen, men även när det gäller skördandet. Här odlar vi tomater, sockerrör, quinoa, chili, paprika, kål, lök, ärter, aubergine, tomatillo, gyllenbär, gurkor, meloner, stevia mm. Takterassen har full sol mellan 05 på morgonen till ca 18:30 under juni- juli och augusti. I kommande inlägg kommer jag presentera vårt äventyr med Takfarmen, hur det började och hur det utvecklats genom åren och vad taket lärt oss om odlandet. Utan att överdriva kan man nog påstå att taket verkligen tagit vårt odlande till en högre nivå och är den av våra odlingar som producerat mest mat på minst yta. Tomatskörden brukar ligga på mellan 150 – 300 kg tomater på ca 50 plantor.

Vi odlar främst i dubbla pallkragar med vår biokolsjordblandning och i planteringsjord i olika odlingsbehållare och krukor. Nedan följer ett gäng bilder på hur det ser ut nu under tidig vår. Då vi i princip inte har några skadedjur får många av våra grödor så helt orörda under de kalla månaderna.

Rosettkål, en lyxigare form av brysselkål som inte är lika besk och som är gudomligt god.

Rosettkålen har blivit en gröda vi odlar varje år sedan vi upptäckte den. Få kålsorter är så rikgivande under så lång tid som denna delikata skönhet. Det är utmed stammen den bildar sina halvknutna rosetter. Om du tycker att brysselkål är trist, testa denna! Vi har två inlägg om rosettkål: Odla rosettkål – från sådd till skörd och Rosettkål med Saint Agur.

Bronsfänkål

Om bronsfänkålen har vi inte skrivet ett inlägg ännu, det är mest sin grönsakssläkting fänkålen som fått ta utrymme. Bronsfänkålen är mer att betrakta som en bladgrönsak mer åt krydda. Sorten vi odlar heter Smokey och är supersnygg i olika samlingar men även som solitär. Den skapar genom sitt växtsätt ett lummigt och diffust uttryck både bland blommor och grönsaker.

Anisisop

Anisisopen är perenn och är pollinerarnas stora favorit. Vi samordnar den överallt och en del av dess bladrosetter, inte alla, är så otroligt vackert lila nu på vårkanten. Anisisop är superlätt att odla och gillar att sås kallt men kan också sås varmt. Lärs gärna mer om Anisisopen: Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare.

Grönkål

Grönkål är magisk vacker och mystisk när det gäller smaken. Precis som jordärtsskocka förvandlas den av värmen i tex en soppa till att bli rikare och mer komplex. Det här är en lagringsbar gröda som trivs att stå kvar på sin växtplats genom hela vintern, ja så länge det inte dyker upp fyrfota marodörer. Som gröda två efter potatis eller vitlök är grönkål ett riktigt bra val för serieodling. Om grönkål har vi skrivit ganska mycket genom åren: Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern, Grönkålspaj med ädelost, Grönkålspesto.

Luftlök som finner nya vägar.

Luftlök, vandringslök, topplök? Kärt barn har många namn och vi älskar denna lök som både ger saftiga stjälkar och små härliga minilökar i dess toppar. Luftlök är en gröda som kan vara svår att finna i trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar. Den är lite som en bra surdeg, den kommer till en när man är redo. Läs gärna vårt inlägg om Luftlök om du vill skapa ett nytt habegär.

Så småningom kommer det fler inlägg om Takfarmen under våren och sommaren 2020. Nu har jag precis beställt jord och tankarna börjar snurra om vad vi ska odla för något där uppe i år och vad vi ska låta bli.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020”

  1. Jag tänkte testa anisisop i sommar. Har ni någon sort ni särskilt rekommenderar? Det finns ju även Koreansk Anisop….

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi älskar alla men har kört mest den vanliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *