Din varukorg är för närvarande tom!
Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020
Häromdagen fick vi klartecken från den nya fastighetsägaren där Takfarmen är belägen: Vi får odla ännu ett år! 2020 blir det åttonde året för Christopher och mig.
När fastigheten där Takfarmen ligger, skulle säljas under 2019, visste vi inte om vi kunde fortsätta att odla där kommande år. Odlingen har alltid varit temporär, då det är meningen att takbeläggningen, stenplattorna som terassen är belagd med, ska renoveras. Men nu är det bestämt att vi får odla där 2020.
På Takfarmen odlar jag och Christopher och tar då och då emot hjälp av Theres och barnen, inte minst gällande den estetiska utformningen, men även när det gäller skördandet. Här odlar vi tomater, sockerrör, quinoa, chili, paprika, kål, lök, ärter, aubergine, tomatillo, gyllenbär, gurkor, meloner, stevia mm. Takterassen har full sol mellan 05 på morgonen till ca 18:30 under juni- juli och augusti. I kommande inlägg kommer jag presentera vårt äventyr med Takfarmen, hur det började och hur det utvecklats genom åren och vad taket lärt oss om odlandet. Utan att överdriva kan man nog påstå att taket verkligen tagit vårt odlande till en högre nivå och är den av våra odlingar som producerat mest mat på minst yta. Tomatskörden brukar ligga på mellan 150 – 300 kg tomater på ca 50 plantor.
Vi odlar främst i dubbla pallkragar med vår biokolsjordblandning och i planteringsjord i olika odlingsbehållare och krukor. Nedan följer ett gäng bilder på hur det ser ut nu under tidig vår. Då vi i princip inte har några skadedjur får många av våra grödor så helt orörda under de kalla månaderna.

Rosettkålen har blivit en gröda vi odlar varje år sedan vi upptäckte den. Få kålsorter är så rikgivande under så lång tid som denna delikata skönhet. Det är utmed stammen den bildar sina halvknutna rosetter. Om du tycker att brysselkål är trist, testa denna! Vi har två inlägg om rosettkål: Odla rosettkål – från sådd till skörd och Rosettkål med Saint Agur.

Om bronsfänkålen har vi inte skrivet ett inlägg ännu, det är mest sin grönsakssläkting fänkålen som fått ta utrymme. Bronsfänkålen är mer att betrakta som en bladgrönsak mer åt krydda. Sorten vi odlar heter Smokey och är supersnygg i olika samlingar men även som solitär. Den skapar genom sitt växtsätt ett lummigt och diffust uttryck både bland blommor och grönsaker.

Anisisopen är perenn och är pollinerarnas stora favorit. Vi samordnar den överallt och en del av dess bladrosetter, inte alla, är så otroligt vackert lila nu på vårkanten. Anisisop är superlätt att odla och gillar att sås kallt men kan också sås varmt. Lärs gärna mer om Anisisopen: Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare.

Grönkål är magisk vacker och mystisk när det gäller smaken. Precis som jordärtsskocka förvandlas den av värmen i tex en soppa till att bli rikare och mer komplex. Det här är en lagringsbar gröda som trivs att stå kvar på sin växtplats genom hela vintern, ja så länge det inte dyker upp fyrfota marodörer. Som gröda två efter potatis eller vitlök är grönkål ett riktigt bra val för serieodling. Om grönkål har vi skrivit ganska mycket genom åren: Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern, Grönkålspaj med ädelost, Grönkålspesto.

Luftlök, vandringslök, topplök? Kärt barn har många namn och vi älskar denna lök som både ger saftiga stjälkar och små härliga minilökar i dess toppar. Luftlök är en gröda som kan vara svår att finna i trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar. Den är lite som en bra surdeg, den kommer till en när man är redo. Läs gärna vårt inlägg om Luftlök om du vill skapa ett nytt habegär.
Så småningom kommer det fler inlägg om Takfarmen under våren och sommaren 2020. Nu har jag precis beställt jord och tankarna börjar snurra om vad vi ska odla för något där uppe i år och vad vi ska låta bli.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020”
Jag tänkte testa anisisop i sommar. Har ni någon sort ni särskilt rekommenderar? Det finns ju även Koreansk Anisop….
Vi älskar alla men har kört mest den vanliga.
Lämna ett svar