Din varukorg är för närvarande tom!
Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020
Häromdagen fick vi klartecken från den nya fastighetsägaren där Takfarmen är belägen: Vi får odla ännu ett år! 2020 blir det åttonde året för Christopher och mig.
När fastigheten där Takfarmen ligger, skulle säljas under 2019, visste vi inte om vi kunde fortsätta att odla där kommande år. Odlingen har alltid varit temporär, då det är meningen att takbeläggningen, stenplattorna som terassen är belagd med, ska renoveras. Men nu är det bestämt att vi får odla där 2020.
På Takfarmen odlar jag och Christopher och tar då och då emot hjälp av Theres och barnen, inte minst gällande den estetiska utformningen, men även när det gäller skördandet. Här odlar vi tomater, sockerrör, quinoa, chili, paprika, kål, lök, ärter, aubergine, tomatillo, gyllenbär, gurkor, meloner, stevia mm. Takterassen har full sol mellan 05 på morgonen till ca 18:30 under juni- juli och augusti. I kommande inlägg kommer jag presentera vårt äventyr med Takfarmen, hur det började och hur det utvecklats genom åren och vad taket lärt oss om odlandet. Utan att överdriva kan man nog påstå att taket verkligen tagit vårt odlande till en högre nivå och är den av våra odlingar som producerat mest mat på minst yta. Tomatskörden brukar ligga på mellan 150 – 300 kg tomater på ca 50 plantor.
Vi odlar främst i dubbla pallkragar med vår biokolsjordblandning och i planteringsjord i olika odlingsbehållare och krukor. Nedan följer ett gäng bilder på hur det ser ut nu under tidig vår. Då vi i princip inte har några skadedjur får många av våra grödor så helt orörda under de kalla månaderna.

Rosettkålen har blivit en gröda vi odlar varje år sedan vi upptäckte den. Få kålsorter är så rikgivande under så lång tid som denna delikata skönhet. Det är utmed stammen den bildar sina halvknutna rosetter. Om du tycker att brysselkål är trist, testa denna! Vi har två inlägg om rosettkål: Odla rosettkål – från sådd till skörd och Rosettkål med Saint Agur.

Om bronsfänkålen har vi inte skrivet ett inlägg ännu, det är mest sin grönsakssläkting fänkålen som fått ta utrymme. Bronsfänkålen är mer att betrakta som en bladgrönsak mer åt krydda. Sorten vi odlar heter Smokey och är supersnygg i olika samlingar men även som solitär. Den skapar genom sitt växtsätt ett lummigt och diffust uttryck både bland blommor och grönsaker.

Anisisopen är perenn och är pollinerarnas stora favorit. Vi samordnar den överallt och en del av dess bladrosetter, inte alla, är så otroligt vackert lila nu på vårkanten. Anisisop är superlätt att odla och gillar att sås kallt men kan också sås varmt. Lärs gärna mer om Anisisopen: Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare.

Grönkål är magisk vacker och mystisk när det gäller smaken. Precis som jordärtsskocka förvandlas den av värmen i tex en soppa till att bli rikare och mer komplex. Det här är en lagringsbar gröda som trivs att stå kvar på sin växtplats genom hela vintern, ja så länge det inte dyker upp fyrfota marodörer. Som gröda två efter potatis eller vitlök är grönkål ett riktigt bra val för serieodling. Om grönkål har vi skrivit ganska mycket genom åren: Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern, Grönkålspaj med ädelost, Grönkålspesto.

Luftlök, vandringslök, topplök? Kärt barn har många namn och vi älskar denna lök som både ger saftiga stjälkar och små härliga minilökar i dess toppar. Luftlök är en gröda som kan vara svår att finna i trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar. Den är lite som en bra surdeg, den kommer till en när man är redo. Läs gärna vårt inlägg om Luftlök om du vill skapa ett nytt habegär.
Så småningom kommer det fler inlägg om Takfarmen under våren och sommaren 2020. Nu har jag precis beställt jord och tankarna börjar snurra om vad vi ska odla för något där uppe i år och vad vi ska låta bli.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020”
Jag tänkte testa anisisop i sommar. Har ni någon sort ni särskilt rekommenderar? Det finns ju även Koreansk Anisop….
Vi älskar alla men har kört mest den vanliga.
Lämna ett svar