Odla rosettkål – från sådd till skörd

Skördad rosettkål

Vissa grödor vi odlar kräver en viss planering. Rosettkål är en sådan gröda. Sätter man inte igång i tid kanske man inte hinner får så stor skörd. Och den som gödslar rejält och väntar blir belönad.

Rosettkål sägs vara en korsning av brysselkål och grönkål. Släktskapet med brysselkål är lätt att förstå eftersom bladrosetterna som man vill skörda växer fram längs stammen likt brysselkål. Men istället för att knyta sig till små hårda huvuden är rosettkålens små blad böjda utåt och ser mer ut som utslagna små rosor. Grönkålens krusiga blad har satt sina spår på hela rosettkålens blad som är både flikiga och ganska krusiga.

Rosettkål hos Farbror Grön
Det efter stammen bladrosetterna växer fram

Skörda sent

Skörden kan man vänta framåt oktober, november. När vinterns dagsljus endast är några timmar per dag stannar rosettkålen till i växten, men kan trots mycket kall väderlek överleva. När vintern börjar övergå till vår fortsätter bladrosetterna att växa. Vill man skörda ganska små rosetter kan man skörda under vintern. Men eftersom rosetterna växer sig större allt eftersom går det bra att skörda ända fram till maj eller juni. 

Sådder i växthuset
Vinersådda plantor blir väldigt fina.

Sådden sker under vintervåren

Bäst skörd får man om sådden sker tidigt någon gång i slutet av februari eller i mars. Eftersom all kål (utom salladskål) kan sås kallt utomhus redan under vintern och våren finns rosettkålen alltid med bland våra vintersådder. Man kan självklart även driva upp dem inomhus under växtbelysning eller i ett söderfönster. Men vi finner ingen anledning till detta när vi har kallväxthus. På en inglasad uteplats, i ett pallkrageväxthus eller i en pallkrage under fiberduk kan det också fungera bra med vintersådder. Inomhus hos oss försöker vi begränsa antalet sådder till enbart de växter som måste sås inomhus och inte alls klarar av utomhusklimatet under vårvintern.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Odla rosettkål – från sådd till skörd”

  1. Profilbild för Cajsa Nellåker
    Cajsa Nellåker

    Bästa kålen längtar till våren och skörda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *