Rosettkål med Saint Agur

Det här är ett av mina färska och egenodlade lunchtillbehör mitt i vintern. Rosettkålen Atum Star, blomsterkål eller flower sprout som den också kallas, är en underbart läcker grönsak som ger skörd under de kallaste månaderna. 

I februari är de flesta grönsaker redan skördade, begravda i snön eller ligger förseglade i jorden med ett lock av tjäle. Rosettkålen står dock stolt kvar med sina stockar i trädgårdslanden och pockar på uppmärksamhet. Det är meningen att den här växten ska stå kvar då dess stora skördeperiod ligger mellan november och mars. Rosettkål är som en variant av brysselkål men med mycket mindre beska och med ett utseende som får de flesta att tappa hakan. Gröna öppna huvuden med blågröna och purpurfärgade inslag. Typ några snäpp vackrare än vanlig brysselkål.

Skördad rosettkål

Skördas sent och efter behov

Jag skördar rosettkålen löpande vartefter jag använder den i köket. Oftast förvarar jag dem i en ask eller i en papperspåse i kylen och skördar därifrån under ca en vecka. När man skördar grönsaker i minusgrader är det en god idé att stoppa in dem i kylskåpet direkt när man kommit in med dem. Frysta grönsaker bör alltid tinas långsamt.

Delad rosettkål
Jag delar alltid rosettkålshuvudena på hälften innan jag steker.

Knaperstekt rosettkål med Saint Agur créme

Ingredienser

 • Ett gäng rosettkålshuvuden
 • Rapsolja
 • salt
 • Gräddfil
 • En ost av sorten Saint Agur

Gör så här: Blanda 2 delar gräddfil med 1 del ost och ev lite salt. Mosa med en gaffel så att de blandas väl. Skär rosettkålen mitt itu. Sätt på en stekpanna på den näst högsta värmen och lägg rosettkål halvorna med snittytan nedåt och låt dem bli knapriga och få färg. Vänd sedan halvorna och låt dem stekas på dess buskiga yta en stund. Båda sidorna ska saltas. När du anser att de halva buketterna är klara stjälper du upp dem på en tallrik och njuter dem tillsammans med Saint agurdippen. Det här är så lyxigt gott och snittytan på kålen blir oftast chipsknapriga och dess brända smak ihop med mögelostens fylliga aromer får tungan att dansa efter mer.

Rosettkål är verkligen ett bra exempel på en gröda vi odlar för dess underbara smak. Man kan även köpa dessa rosettkålsbuketter i välsorterade livsmedelsaffärer. Men ärligt, är inte det hemodlade att föredra då ens egen ansträngning ger en smak köpegrönsaker aldrig kan ge?

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Rosettkål med Saint Agur”

 1. Var hittar du rosettkålfrö?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Weibulls har och även Nelson, men då under namnet blomsterkål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *