Din varukorg är för närvarande tom!
Rosettkål med Saint Agur

Det här är ett av mina färska och egenodlade lunchtillbehör mitt i vintern. Rosettkålen Atum Star, blomsterkål eller flower sprout som den också kallas, är en underbart läcker grönsak som ger skörd under de kallaste månaderna.
I februari är de flesta grönsaker redan skördade, begravda i snön eller ligger förseglade i jorden med ett lock av tjäle. Rosettkålen står dock stolt kvar med sina stockar i trädgårdslanden och pockar på uppmärksamhet. Det är meningen att den här växten ska stå kvar då dess stora skördeperiod ligger mellan november och mars. Rosettkål är som en variant av brysselkål men med mycket mindre beska och med ett utseende som får de flesta att tappa hakan. Gröna öppna huvuden med blågröna och purpurfärgade inslag. Typ några snäpp vackrare än vanlig brysselkål.

Skördas sent och efter behov
Jag skördar rosettkålen löpande vartefter jag använder den i köket. Oftast förvarar jag dem i en ask eller i en papperspåse i kylen och skördar därifrån under ca en vecka. När man skördar grönsaker i minusgrader är det en god idé att stoppa in dem i kylskåpet direkt när man kommit in med dem. Frysta grönsaker bör alltid tinas långsamt.

Knaperstekt rosettkål med Saint Agur créme
Ingredienser
- Ett gäng rosettkålshuvuden
- Rapsolja
- salt
- Gräddfil
- En ost av sorten Saint Agur
Gör så här: Blanda 2 delar gräddfil med 1 del ost och ev lite salt. Mosa med en gaffel så att de blandas väl. Skär rosettkålen mitt itu. Sätt på en stekpanna på den näst högsta värmen och lägg rosettkål halvorna med snittytan nedåt och låt dem bli knapriga och få färg. Vänd sedan halvorna och låt dem stekas på dess buskiga yta en stund. Båda sidorna ska saltas. När du anser att de halva buketterna är klara stjälper du upp dem på en tallrik och njuter dem tillsammans med Saint agurdippen. Det här är så lyxigt gott och snittytan på kålen blir oftast chipsknapriga och dess brända smak ihop med mögelostens fylliga aromer får tungan att dansa efter mer.
Rosettkål är verkligen ett bra exempel på en gröda vi odlar för dess underbara smak. Man kan även köpa dessa rosettkålsbuketter i välsorterade livsmedelsaffärer. Men ärligt, är inte det hemodlade att föredra då ens egen ansträngning ger en smak köpegrönsaker aldrig kan ge?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rosettkål med Saint Agur”
Var hittar du rosettkålfrö?
Weibulls har och även Nelson, men då under namnet blomsterkål.











Lämna ett svar