Odla fänkål – från frö till skörd

Att ha fänkål i sin odling känns lite extra lyxigt på något vis. Den har en säregen smak och blir ett väldigt vackert inslag i trädgården. Dessutom är det ganska lätt att odla fänkål.

Knölfänkål är en märklig gröda. Den bildar en saftig och krispig knöl ovanför jordytan som smakar och doftar lakrits. Den får också en stor stängel med blad som kan användas som dill och om man skördar den skonsamt ovanför jordytan och lämnar roten kvar, kommer det ofta upp nya miniknölar. Vissa grödor ger mer än vad man hoppas på och knölfänkål är en sådan gröda. Men den ger inte allt detta per automatik. Den behöver din omsorg, kunskap och kreativitet. Precis som de flesta grödor behöver du anstränga dig en smula för att fröet ska utvecklas till en skördeklar gröda.

Vilken sort ska man välja?

På ett sätt är knölfänkål en smått läskig grönsak att odla, eftersom den så lätt kan gå upp i frö istället för att bilda saftiga och anissmakande knölar. Det är det sista man vill, för om och när växten på allvar börjar växa uppåt, på väg mot sin framtida överlevnad och bilda frö, förlorar knölen snabbt sin saftighet och fasthet. Den blir då lös, träig och tråkigt. Därför är det av vikt att man i vårt klimat satsar på de sorter som är trögblommande. Då så får man chansen att njuta denna läckra gröda när den är som godast. Plantera inte ut dem för tidigt så att kylan får dem att tro att de är inne på år två och ska till att börja blomma. Den sort vi lyckats bäst med i våra odlingar är sorten Zefa Fino.

Odla fänkål

De plantor vi vill kunna skörda under sommaren förkultiverar vi inomhus. Det sker någon gång mellan april – maj. För att vi ska få kraftiga plantor använder vi växtbelysning. Jag bredsår fröna i en kruka /odlingsbehållare med planteringsjord (fördelar dem jämt över jordytan) och ser till att hålla sådden extra fuktig tills groddarna visar sig ovanför jorden. När plantorna är 5 – 10 cm höga planterar jag om dem en och en i krukor med planteringsjord och där kommer de växa sig lagom stora fram till utplantering. När merparten av chili och tomatplantorna flyttas ut från växtbelysningen ut till växthuset, för avhärdning, följer även fänkålen med. Under första hälften av juni planteras de ut på den plats det är tänkt att de ska växa sig stora för att sedan skördas i augusti.

Det går också bra att driva upp fänkålsplantor under sommaren, vilka man planterar ut under sensommaren eller tidig höst. Knölarna kommer inte bli lika stora som de vårsådda, men ack så goda. Verkligen en höstlyx.

Slutplantering på friland eller i pallkrage

Som med de flesta grödor samodlar vi även fänkålen. Men det är lätt att den försvinner i mängden när den odlas tillsammans med andra växter om man inte verkligen har koll på var man satt ner den. Jag tycker att det är enklast att odla flera tillsammans på en begränsad yta, tex i en pallkrage eller på ett visst område i ett friland. Jag brukar vanligtvis plantera ut mellan 9 – 12 plantor i en dubbelpallkrage. Vid plantering gödslar jag med både pelleterad hönsgödsel samt ekologiskt grönsaksgödsel. Har du brunnen ko eller stallgödsel går det också bra, då tar du 1,5 -3 kg per kvadratmeter. Oftast täckodlar jag fänkålen, om jag har material tillgängligt.

Skörda skonsamt

Fänkål har den härliga egenheten som även alla huvudkålssorter har. Skördar man knölen från plantan skonsamt, genom att skära av den och lämnar kvar roten i marken, vill plantan ofta fortsätta växa och producera nya knölar. På det här sättet får du en väldigt enkel serieodling av denna gröda och stretchar ut skörden under flera veckor. Perfekt för dig som vill vara självhushålande under så stor del som möjligt under årets alla månader.

Fänkål som ger nya skott i november
Om man inte skördar sin fänkål kan det hända att nya små plantor utvecklas.

Fänkål i köket

Fänkålen är ganska mild samtidigt som den har sin särpräglade lakritssmak. Den är också krispig och vacker då den både är vit och härligt friskt grön och blir utan någon egentlig ansträngning snygg på bild. Vi njuter den oftast färsk, gärna som tunt skivad tillsammans med en creme fraiche, senap och hackade jordnötter. Men vi gillar också att ugnsbaka halverade knölar med riven parmesan. De ugnsbakade fänkålsknölarna fungerar som en fullvärdig ersättning för potatis till en balanserad måltid!

Johannes Wätterbäck

Fänkålssallad med äpple och jordnötter
Fänkålssallad med äpple och jordnötter

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW