Odla fänkål – från sådd till skörd

Knölfänkål i pallkrage

Att ha fänkål i sin odling känns lite extra lyxigt på något vis. Den har en säregen smak och blir ett väldigt vackert inslag i trädgården. Dessutom är det ganska lätt att odla fänkål. Så här gör vi.

Knölfänkål är en märklig gröda. Den bildar en saftig och krispig knöl ovanför jordytan som smakar och doftar lakrits. Den får också en stor stängel med blad som kan användas som dill och om man skördar den skonsamt ovanför jordytan och lämnar roten kvar, kommer det ofta upp nya miniknölar. Vissa grödor ger mer än vad man hoppas på och knölfänkål är en sådan gröda. Men den ger inte allt detta per automatik. Den behöver din omsorg, kunskap och kreativitet. Precis som de flesta grödor behöver du anstränga dig en smula för att fröet ska utvecklas till en skördeklar gröda.

Vilken sort ska man välja?

På ett sätt är knölfänkål en smått läskig grönsak att odla, eftersom den så lätt kan gå upp i frö istället för att bilda saftiga och anissmakande knölar. Det är det sista man vill, för om och när växten på allvar börjar växa uppåt, på väg mot sin framtida överlevnad och bilda frö, förlorar knölen snabbt sin saftighet och fasthet. Den blir då lös, träig och tråkigt. Därför är det av vikt att man i vårt klimat satsar på de sorter som är trögblommande. Då så får man chansen att njuta denna läckra gröda när den är som godast. Plantera inte ut dem för tidigt så att kylan får dem att tro att de är inne på år två och ska till att börja blomma. Den sort vi lyckats bäst med i våra odlingar är sorten Zefa Fino.

Odla fänkål mm

Förkultivera fänkål

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *