Din varukorg är för närvarande tom!
Grönkålspaj med ädelost
Grönkål hör verkligen julen till. Det är kanske för att grönkål är så god just nu. När grönkålen fått smaka på vinterns väderlek händer någonting med smaken, den bli mer angenäm. Istället för att göra en stor paj, kan man göra minipajer – perfekt till julbordet. Vi brukar använda gamla pastejformar. Receptet nedan passar också för en stor paj i en vanlig pajform.
Lek med våra recept
Det är inte bara kylan som gör grönkålen smakligare. Den och många andra växter förädlas av tillagningen så att en ny och djupare smak framträder. Den lite mer fylligare och mognare smaken passar så otroligt bra med ost, I det här receptet har vi använt Saint Agur men du kan välja en annan ost ifall du tycker att denna är för smakrik. Det passar med chevre, Västerbotten eller varför inte en vällagrad prästost. Följ gärna inte våra recept till 100% utan lek med dem så att de passar dig. Se dem som en grund att arbeta utifrån. Som någon att hålla i handen men att man släpper taget lite då och då.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1 msk kallt vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5-1 tsk salt
- svartpeppar
- 100 g grönkål till till småpajer ca 200g till en stor.
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g ädelost
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en fin deg. Kavla ut degen och lägg den sedan i en pajform eller i mindre former och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
Hacka grönkål, lök och vitlök och stek sedan grönsakerna i oljan i några minuter. Lägg blandningen i pajskalet/pajskalen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och lite svartpeppar och häll över grönkålsblandningen i formen/formarna. Smula över ädelosten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för minipajerna. En stor paj behöver gräddas i ungefär 40 minuter gärna i 175 grader.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
2 svar till ”Grönkålspaj med ädelost”
Kan man frysa dessa?
Äta kalla el varma?Pajerna kan frysas och ätas både varma och kalla.
Lämna ett svar