Hur gör man för att kunna börja odla i stadsnära miljö?

Foto: Linda Eliasson

Det finns många gräsplättar i städer som inte verkar användas till någonting. Går man runt med ”stadsodlarglasögon” på sig, kan man känna sig ganska uppgiven när man ser all den yta som skulle kunna odlas upp och producera mat till stadsborna i stället för att bara stå där. På flera platser runt om i Västerås är vi med och odlar. Här berättar jag lite om dessa platser.

Vi bor i ett hyreshus i centrala Västerås. Fastighetsägaren är det kommunala bolaget Mimer. När vi flyttade hit för omkring åtta år sedan var vi nöjda med att odla i vår trädgård vid stugan. Det fungerade också bra då Johannes pappa kunde titta till odlingarna och vattna vid behov.
På en föreläsning i Mimers regi fick vi reda på att hyresgästerna gärna fick anmäla sig i fall de ville ta hand om trädgården själva. Vi blev så pass sugna på att prova att vi tog kontakt med trädgårdsmästaren Inga och frågade ifall grönsaksodling också ingick i att hand om trädgården. Hon blev en aning förvånad men mycket glad också, eftersom hon själv hade ett förflutet som ”gröna vågare” och själv odlat grönsaker varje år.
På ena gaveln av huset har vi växthus, stora odlingsbäddar och några pallkragar.
Vi tog kontakt med våra fem grannfamiljer och alla var positiva och nästkommande vår hade vi fått rabatter uppgrävda, ny jord levererad, material till pallkragar och odlingsbäddar och framför allt en massa grönsaksfrön. Redan första säsongen grönskade trädgården som aldrig förr. Med tiden har vi också fått ett växthus. Grannarna var väldigt aktiva de första åren, men numer är det mest vi och en annan familj som sköter om och skördar.
I vår källare finns ett rum som vi fick som odlingsrum. Där har vi växtbelysning och kan driva upp, eftermogna och övervintra plantor. Elen betalas av hyresbolaget.
För något år sedan stod det bara en ruin på en annars så tom äng. Nu är ruinen en oas mitt i området .
En ny grön stadsdel i Västerås
I ett nyanlagd bostadsområde här i Västerås finns två bostadsbolag representerade Mimer och Aroseken. Tillsammans vill de få invånarna i området att odla och har anlagt ett stort växthus mitt bland alla hus. I anslutning till växthuset finns stora odlingslådor i midjehöjd. Det är Johannes som ska handleda medlemmarna i den odlarförening som nu håller på att bildas. Redan denna sommar har odlingsområdet frodats av allehanda ätbara växter både högt och lågt. Det är Johannes som har odlat där, dels för att odlingsplatsen inte ska stå tom, men också för att locka till sig framtida odlare.
Varje gång Johannes varit där och skött om odlingen har nyfikna människor passerat och ett flertal har anslutit sig och fått tillgång till växthuset och en del skörd.
På takfarmen odlar vi i 18 pallkragar och 32 tegelröda earthboxar.
 
Frodiga takterasser
Vi hörde om en takterrass på en innergård mitt inne i stan för några år sedan. Att prova nya odlingsplatser kändes så lockande att fastighetsägaren kontaktades. Det var helt okej att börja odla där och vi började kalla den för Takfarmen. Mestadels har det varit Johannes och Christopher som odlat där, men jag och barnen har haft lite svårt att hålla oss därifrån. Under flera år har nu odlingen på taket gett enorma skördar. Fastighetsägaren har bistått med vatten och plats och resten har vi själva
ordnat med. Takfarmen har många fördelar. Åt norr, väster och till viss del öster finns husväggar som ger ett bra vindskydd för odlingarna. Ljuset når växterna under tio timmar per dygn. Det finns en till uppodlad takterrass  på samma gata som vi också odlar på, men mest är det vår odlarvän Jons växter som lever där.
Om du vill sätta igång
Hör med fastighetsägaren eller förvaltaren. Berätta att du skulle vilja börja odla och hör vilka möjligheter som finns och på vilket sätt de kan hjälpa dig. Är du en van odlare kan du behöva bevisa dina kunskaper på något sätt för att kunna få fria händer eller få till en hyfsad stor yta att ta dig an. Är du mer av en nybörjare är det bra att börja i lite mindre skala med exempelvis några pallkragar.
Tar man kontakt med sin kommun kan det hända att de upplåter mark till stads-odling. Flera kommuner runt om i Sverige främjar odling i staden på olika sätt. Det brukar också finnas odlingslotter man kan hyra.
Man kan också starta upp odlingar tillsammans med andra. Det kan vara otroligt roligt att ha några att dela odlarglädjen med och så kan man ju hjälpas åt med alla sysslor. Vi har ju under hela tiden vi odlat i staden odlat tillsammans med andra, inte bara på takterrassen och vid vårt hyreshus. Vi bildade ett stadsodlingsnätverk som har odlat tillsammans under några år mitt i city. Där har vi haft veckovisa träffar under högsommaren när vi skiftat vattningsvecka med varandra, skördar och sköter om odlingarna tillsammans.
Ett varningens ord!
Att odla tillsammans med andra kan i bästa fall bli världens lyckträff, men i värsta fall sluta med osämja. Ska man odla tillsammans med nya bekantskaper behöver man dels tänka på att vara ödmjuk och försiktigt, men samtidigt låta odlandet vara lite uppstyrt. Så att alla är överens om vad som gäller.
Theres Lundén

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Hur gör man för att kunna börja odla i stadsnära miljö?”

 1. Det föredömliga bostadsbolaget borde ju få ett pris, och gärna tipsa andra. Fint inlägg!!

 2. Stadsodling borde verkligen lyftas fram ännu mer! Så roligt att odla upp en annars "grå yta". Jag har odling i min egen trädgård, strax utanför stan, men jag hyr även en odlingslott på 208kvm för att ha möjlighet att odla i större skala.

  Kan tänka mig att det kan uppstå både trevliga och gnistande stunder när man ska odla flera personligheter tillsammans. Klara regler behöver säkert finnas.

  Tack för fint inlägg!
  Ser så framemot Föreläsningen i Finland inkommande vecka! 🙂

  /Kristine

 3. Mycket bra inlägg, det finns inget att förlora. Våga fråga där du bor!
  I jobbet har jag förmånen att hjälpa andra att förverkliga sina odlingsdrömmar. Finns inget bättre än att se odlarglädjen slå till med full kraft. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *