Din varukorg är för närvarande tom!
Blommorna ska dö nu
![]() |
Den blygråa zinnian var inte blygrå, den var rosa. |
Det blommar fortfarande i våra odlingar och kanske är de blommande ettåriga blommorna som vackrast just nu. Trots att regnet och de mulna dagarna dominerat september, spricker molntäcket upp då och då. Då kommer den brandgula höstsolen åt att smeka våra odlingar och den visar upp sig i all sin prakt. Just då, när det gnistrar i vattendropparna, lägger jag ofta allt åt sidan och beger mig ut med kameran. Sedan ångrar jag mig lite, hur många timmar vill jag egentligen sitta framför datorn och redigera bilder? men det är svårt, svårt att ha besinna sig i allt det vackra när man vet att det snart är över.
Ett perspektiv som gör det blommande extra vackert just nu är att vi verkligen inte vet hur länge det kommer att pågå. Frosten kan komma när som helst och den brukar skövla de ettåriga blommorna vid första tillfället. I år har jag funderat en hel del på blommorna i våra odlingar och bestämt mig för att utveckla blommigheten till nästa år. Det var ju så jag började en gång i tiden. Blommorna var min ingång till odlandet och en önskan om att få en gammal övergiven trädgård att bli färgsprakande. Flera år av intensivt grönsaksodlande har fått blommorna och de perenna växterna att leva lite på undantag. Nu ber jag dem ödmjukast om ursäkt och ger dem mer plats i mitt liv och i våra odlingar. Jag har redan hunnit beställa en hel del frön till både blommor och perenner och har boostat mig genom att återigen gå med i trädgårdsamatörerna. Två fröbeställningar har redan dunsat ner i brevlådan och mina egna fröjakter eskalerar. Jag har samlat frön till funkia, olika slags vivor, anisisop, ringblommor, digitalis, bolltistlar mm. Det är frön överallt i lägenheten.
Jag älskar solrosor och ser till att ha flera olika sorter i olika färger och i olika höjder i alla odlingar. Det här är en kort sort som har ganska stora blommor och som sällan blir mer än strax under metern, perfekt i pallkragar. När solrosorna blommat över dröjer det inte länge innan fåglarna njuter av dess frön och varenda frö är borta. Solrosorna får stå kvar ända tills vårbruket drar igång. Jag tycker att de är minst lika vackra när de står i snön likt vålnader och vittnar om sin blommande historia. Dessutom är de lättare att rensa bort när de delvis förmultnat.
Rosenskära blir väldigt mycket större än man först kan föreställa sig. För mig som alltid planterar växter lite för tätt kan de ställa till problem när de plötsligt tar över en pallkrage eller en kant i ett friland. Med det i bakhuvudet kan man om man planerar väl, använda dem som naturliga avgränsningar och blomsterväggar. Man kan också placera dem i utkanten av sina odlingar och skapa en slags vild blomsterkänsla. Blommorna är fina att knipsa av en och en och sätta i små blomstervaser.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Blommorna ska dö nu”
Tänkte precisa samma igår. En enstaka malva som blommor blir en härlig upplevelse. Och på rosenskäran finns det fortfarande knopp. Perenna solrosor tar över när jätteprästkragarna en efter en tackar för sig och har vi tur hinner gladiolus blomma också.
Ska bli spännande att följa vad du kommer sätta för fägring! Själv är jag inne på en omvänd resa. Precis som du skriver så är det döden döden på hösten för det som blommar. Jag är därför helt begeistrad i grönsakerna som gror och spirar för fullt nu med all vintersådd. Och ja, varje grönsaksbädd behöver en kompisblomma!
Kram
Lämna ett svar