Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 5 – matförslag för hela veckan
Våra veckomatsedlar uppskattas och det känns verkligen roligt. Veckans ”Grön vecka” bjuder på allt från hemgjorda grönsaksbiffar till ogräspaj.
Måndag – tomatpasta med mozzarella
Att bland pasta och tomatsås i en stor skål gör rätten lite godare tycker vi. I vår tomatpasta har vi även blandat ner små tärningar av mozzarella. Mums!
Tisdag – Tom kha
I välsorterade matbutiker brukar det finnas en kryddpasta som heter Tom Kha, av märket Lobo. Den använder vi för att få en asiatiska touch på en soppa eller gryta. Ingredienserna kan variera efter vad som finns hemma.
Onsdag – böngryta med couscous
En lättlagad och snabb böngryta toppad med knaperstekt zucchini och vitlök från tillsammasodlingen.
Torsdag – champinjonsoppa
Denna härliga soppa åt jag första gången under en resa i USA. Smaken satt i länge och jag bestämde mig direkt att jag själv skulle försöka skapa denna smakupplevelse på hemmaplan. Nu har jag gjort den många gånger och känner mig mycket nöjd med resultatet.
Fredag – potatissallad med grillad halloumi
I denna sallad har vi blandat ingredienser man mest förknippar med Italien, tex olivolja, parmesan och basilika. Potatissalladen passar utmärkt till grillad halloumi.
Lördag – broccolibiffar med örtbulgur
Tänk dig en biff gjord på broccoli, gräslök och persilja. Visst låter det fantastiskt. Vi gjorde härom kvällen supergoda broccoli-biffar som hela familjen åt med glädje. Biffarna nöt vi av tillsammans med örtbulgur och yoghurtsås. Läs receptet
Söndag – ogräspaj
Att använda det naturen ger utan att behöva odla det själv torde vara det allra mest klimatsmarta man kan tänka sig. I den här pajen har vi använt både den hatade kirskålen och den mer omtyckta löktraven.
Veckans bakverk – en helt vanlig sockerkaka
Ibland vill man ta sig tillbaka till mormors sommarstuga och känna doften av en nygräddad sockerkaka. När sen sockerkaks-doften blandar sig med nymalet kaffe då sitter man liksom där med mormor framför sig… Läs receptet på kakan
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar