Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 5 – matförslag för hela veckan
Våra veckomatsedlar uppskattas och det känns verkligen roligt. Veckans ”Grön vecka” bjuder på allt från hemgjorda grönsaksbiffar till ogräspaj.
Måndag – tomatpasta med mozzarella
Att bland pasta och tomatsås i en stor skål gör rätten lite godare tycker vi. I vår tomatpasta har vi även blandat ner små tärningar av mozzarella. Mums!
Tisdag – Tom kha
I välsorterade matbutiker brukar det finnas en kryddpasta som heter Tom Kha, av märket Lobo. Den använder vi för att få en asiatiska touch på en soppa eller gryta. Ingredienserna kan variera efter vad som finns hemma.
Onsdag – böngryta med couscous
En lättlagad och snabb böngryta toppad med knaperstekt zucchini och vitlök från tillsammasodlingen.
Torsdag – champinjonsoppa
Denna härliga soppa åt jag första gången under en resa i USA. Smaken satt i länge och jag bestämde mig direkt att jag själv skulle försöka skapa denna smakupplevelse på hemmaplan. Nu har jag gjort den många gånger och känner mig mycket nöjd med resultatet.
Fredag – potatissallad med grillad halloumi
I denna sallad har vi blandat ingredienser man mest förknippar med Italien, tex olivolja, parmesan och basilika. Potatissalladen passar utmärkt till grillad halloumi.
Lördag – broccolibiffar med örtbulgur
Tänk dig en biff gjord på broccoli, gräslök och persilja. Visst låter det fantastiskt. Vi gjorde härom kvällen supergoda broccoli-biffar som hela familjen åt med glädje. Biffarna nöt vi av tillsammans med örtbulgur och yoghurtsås. Läs receptet
Söndag – ogräspaj
Att använda det naturen ger utan att behöva odla det själv torde vara det allra mest klimatsmarta man kan tänka sig. I den här pajen har vi använt både den hatade kirskålen och den mer omtyckta löktraven.
Veckans bakverk – en helt vanlig sockerkaka
Ibland vill man ta sig tillbaka till mormors sommarstuga och känna doften av en nygräddad sockerkaka. När sen sockerkaks-doften blandar sig med nymalet kaffe då sitter man liksom där med mormor framför sig… Läs receptet på kakan
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar