Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 3 – matförslag för hela veckan
Här är veckans matförslag. ”Grön vecka” är härligt gröna recept tagna från vårt receptgalleri. Vi tänker att man kan köra förslagen rakt av eller plocka idéer för att få in lite nytt och lite mer grönt i sin matlagning. Hoppas ni gillar idén.
Måndag – pastasås med linser och pesto
En fantastiskt enkel, snabb och god vegetarisk pastasås med linser som både barn och vuxna gillar, i alla fall hemma hos oss.
Tisdag – gryta med quorn och kokosmjölk.
Nästan en gång i veckan gör vi någon form av kokosmjölksgryta. Genom att ta de grönsaker man har, kan grytan varieras på många olika sätt.
Onsdag – broccoligratäng och halloumi
Inte förrän på högstadiet då vi hade hemkunskap lärde jag mig att äta (och älska) broccoligratäng. Till denna gratäng äter vi oftast stekt halloumi.
Läs receptet på broccoligratäng
Torsdag – zucchinisoppa
Den här soppan har fått goda betyg av våra följare. Flera har berättat att det är deras favoritsoppa. Det känns verkligen roligt. Hemma hos oss är den också en av våra favoriter såklart. Perfekt att göra när vi har mycket zucchini i odlingen.
Fredag – tortillapizza
Särdeles enkla pizzor att göra en fredagskväll när man är för trött för att göra egen pizzadeg. För att göra middagen lite lyxig brukar vi göra egen pizzasallad. Gärna med färsk vitkål.
Läs pizzareceptet
Läs pizzasalladsreceptet
Lördag – risotto med svartkål och gulbeta
Denna risotto är baserad på det italienska carnaroliriset och får en extra tyngd och mustighet av svartkålen. Tillsammans med de citronsyrliga gulbetorna och den krämiga getfetaosten får tungan allt man kan önska av en måltid.
Söndag – Pestopaj
Ibland vill man göra en paj på ett nytt sätt. I det här receptet har vi försökt att minska ner på kolhydrater och skapat en deg utav mandelmjöl istället för vetemjöl.
Veckans bakverk – chaisnittar
Det här är en i grunden modifierad kolakaka med smak av kanel och kardemumma. En perfekt kafferepskaka, alltså en av de sju, och en kaka som våra barn ofta vill ha. Vi bakar nästan alltid dubbel eller trippel sats så man kan slänga in några i frysen.
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar