Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 2 – matförslag för hela veckan
Förra veckans ”Grön vecka – del 1”, lästes av en himla massa. Så otroligt kul! Nu är det dags för nästa veckas matförslag. Rätterna är tagna från vårt receptgalleri som hittas uppe i menyn på farbrorgron.se. Vi tänker att man kan köra förslagen rakt av eller plocka idéer för att få in lite nytt och lite mer grönt i sin matlagning. Hoppas det ska smaka!
Måndag – svartkålspasta
Har du förvälld svartkål kvar i frysen? Då kan du göra denna goda men enkla pastarätt med gräddig ostsås. Det går såklart också bra med färsk svartkål.
Tisdag – potatissallad med kål och halloumi
Vi älskar potatissallader av olika slag. Till denna sallad kan man servera stekt halloumi och gärna en krämig röra med fetaost.
Läs receptet till salladen
Läs receptet till fetaröran
Onsdag – nudlar med curryquorn och broccoli
Stekta nudlar är gott, särskilt om man har lite vitlöksblast eller purjolök. Till denna rätt serveras curryfräst quornfilé.
Torsdag – linssoppa
Det här är en kryddig linssoppa som liknar indisk daal. Vi brukar nästan alltid servera soppa tillsammans med något bröd. Har man tid, kanske man kan baka egna ciabatta.
Läs receptet på soppan
Läs recept till ciabatta
Fredag – wraps
Byt ut den traditionella fredagstacosen till wraps kryddad med spiskummin. Dessa wraps innehåller vegopuckar, fetaost och sallad.
Lördag – rödbetsbiffar med svampsås
Det är så roligt att göra biffar av grönsaker. Det blir så himla gott och har man odlat själv känns det ännu godare. Med ugnsrostade rotsaker till gör rätten komplett.
Läs receptet till rödbetsbiffarna
Söndag – Enbärstofu med potatis och gräddsås
Även om vi äter mestadels vegetariskt saknar ibland det där traditionella. Ni vet, sås, potatis och en köttbit. Här får tofun ersätta köttbiten.
Veckans bakverk – blåbärskaka med vaniljsås
God och lätt kaka att göra. Efter att smöret är smält blandas all smet direkt i kastrullen. Om man inte har blåbär går det bra med andra bär.
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar