Din varukorg är för närvarande tom!
Gör som vi om du gillar det

Gör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut när jag plockade de fullstora tomaterna vars planta stått i full sol med alla blad kvar, aldrig tjuvats och dessutom såddes kallt i början av april i kallväxthuset med bara solens ljus.
Vi säger inte att vårt sätt är det enda rätta men vi har prövat oss fram med odlandet och tomater under 30 år och vi tycker det fungerar att odla och tänka som oss. Vill du plocka delar av vårt odlande till din odlarstig är du välkommen, vi vill inte pådyvla någon doktrin eller odlingsideologi, ta det du vill. Vi vill bara förmedla vad vi lärt oss genom att misslyckats och lyckats. Och du, vi är inte färdiga än!
Vi utgår från oss
Vi bestämde oss direkt när vi började att skriva om odling och mat att det ska utgå från vår erfarenhet, hur ska man annars kunna veta säkert det man förmedlar? Därför läser vi inte jättemycket hur andra som förmedlar odlandet tänker och gör. Vi lyssnar inåt så gott det går och försöker att dra egna slutsatser. Vi odlar med att kliva åt sidan och ta ett steg bakåt skulle man kunna säga. Försöker att observera vad som händer med våra sådder, omplanteringar och plantor. Det är ett himla roligt sätt att vara på, för man vet inte riktigt vad som kommer att hända, det kan bli något helt annat än vad man tänkt sig och man utmanar sina förutfattade meningar och ens vilja till förförståelse.



Det är resan som är målet, sa han.
Detta sätt att vara har så klart svämmat över på hela vårt liv, att inte vara så tvärsäkra, ha exakta mål eller jaga efter ett specifikt resultat. Vi väntar och ser vad som händer, om det händer. Det är lite som min pappa sa till mig ,Johannes, när jag var liten: ”Det är inte målet som är det viktigaste utan resan dit”. Det tog några år att fatta denna självklarhet, alltså väldigt många år.
Så när vi berättar hur även ni kan göra är det aldrig ett krav att ni måste göra så, man måste inte välja en väg, metod eller doktrin. Vi berättar bara hur vi gjort eller gör och vad som fungerar för oss. Vill du göra tvärtom så är du fri att göra det och du behöver inte ens berätta det för oss att du gör det, du är redan fri att göra som du vill. Men självklart blir vi inspirerade av att höra om dina tips och tankar i odlandets spännande värld.
Se till att ha roligt och gör gärna på flera sätt samtidigt.
Läs gärna: Mina värsta tomatproblem
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar