Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa vaxbönor och brytbönor
Nu när skördarna tar över våra hem, är det bra att kunna ta hand om skörden och lagra den till senare användning. Vi brukar frysa vaxbönor och brytbönor och njuter sedan av egna bönor mitt i vintern.
När bönornas blommor blivit pollinerade utvecklas baljor. När baljorna är ungefär en decimeter långa brukar de vara skördeklara. Man kan låta bönorna bli längre än så, men har bönorna inuti baljorna börjat bli riktigt stora kan de upplevas mjöliga när man ska äta dem.
När man plockar av skördeklara bönor brukar bönplantorna producera fler baljor. Det leder ofta till att baljor är i olika mognadsfaser och att alla bönor inte är klara samtidigt. Vi plockar av kontinuerligt och äter upp hälften och fryser in hälften av varje skörd.
Det är mest störbönor som vi odlar och dessa får slingra sig upp för en krakstör som vi fäst kycklingnät runt. I år odlas den lila störbönan Blauhilde, som blir grön vid upphettning och en gulaktig vaxböna som heter Neckargold.
Så här gör jag när jag ska frysa bönorna:
Vi har en låg och bred kastrull som är perfekt till just bönförvällning. Det går också bra med en vanlig stor kastrull. Jag brukar lägga ner bönbaljorna, fylla på med vatten så att baljorna täcks och salta. Därefter får vattnet koka upp. Eftersom de lila baljorna ändrar färg vid upphettning, har jag det som ett riktmärke. När färgen slagit om till grönt så är förvällningen klar. Det brukar röra sig om en minut kokning, inte mer.
Vattnet från kastrullen hälls av och bönorna får sedan torka på en ren kökshandduk. Jag lägger bönorna i en plastpåse och plattar till påsen så att inte baljorna ska frysa ihop i en stor klump. Antalet bönor i varje påse är vad jag anser vara tillräckligt för en middag. Sen är det dags att lägga påsen i frysen ovanpå något platt, tex direkt på en hylla eller på en låda.
När man ska använda de frysta bönorna
Bönor passar bra att äta som tillbehör, men funkar även bra att tex woka eller kokas med i en gryta. Man kan ta bönorna direkt från frysen och lägga i sin panna eller gryta. Bönor som ska ätas i en sallad tinas i rumstemperatur eller kokas lätt i vatten någon minut i en kastrull eller i vatten på full effekt i micron någon minut.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Frysa vaxbönor och brytbönor”
Ett tipps från mej är att torka bönorna. Torka dom riktigt knastertorra så får dom en god rostad smak. Perfekt att slänga ner en näve i tex grytor.
Torka bara bönorna eller hela skidorna….?
Lämna ett svar