Klätterstörar – våra vackraste och bästa växtstöd

Johannes bygger växtstöd

Med slingrande växter i odlingen behövs bra, men också snygga växtstöd. Så här gör vi våra favoritstöd som återkommer i varje odlingskvarter.

När jag lärde känna Johannes och fick följa med till skogsträdgården de där första gångerna, inramades tomten av en gärdesgård. Inte en sån där vanlig med fyra eller fler störar på snedden. Nej, denna variant var av en mycket enklare modell där det bara var två störar eller kanske tre. Med tiden blev den ännu glesare då vissa av störarna ruttnade i nederänden.

Jag minns hur vi då och då kollade in annonser för gärdesgårdsstörar, krakstörar eller hässjestörar för att kunna renovera staketet, men det blev aldrig av att inhandla ett gäng med nya störar. Tillslut tog vi bort hela rasket.

Alla störar samlades i en hög. De störar med alltför porösa ändar sågades av en bit. Vårt första år då vi odlade tillsammans användes några av dessa störar som växtstöd till högväxande bönor, sk störbönor. Vi har testat en hel del andra varianter, särskilt sådana växtstöd som är specialgjorda att passa för pallkragar. Växter har kunnat klättra bra, men odlingen har liksom inte sett lika fin ut.

Vi använder kycklingnät, men det går lika bra med hönsnät också.
Så här gör vi växtstöden

För att växterna lätt ska kunna klättra behövs något som de slingrande rankorna kan ta tag i. Höns- eller kycklingnät fungerar ypperligt för att ge kommande rankor och slingriga stjälkar något att ta tag i. Det enklaste tycker vi är att klippa en lång bit nät som är ungefär 20 cm bred. När nätremsan är avklippt kan man om man önska dra ut den så att den blir ännu längre.

Man behöver inte fästa nätet på något speciellt sätt utan bara klämma till det så sitter det kvar. Det gör inget om några ståltrådsbitar sticker ut här och där. De gör ont att ta på, men är bra att hänga upp stjälkar på om de av någon anledning hänger ner i stället för att klättra upp.

växtstöd stör
Spett är ett mycket användbart redskap när man ska placera störarna.
Förankra växtstöden

För att stöden ska stå pall för både växtlighet, vindar, gravitation och annat som kan göra att de välter, behöver de förankras väl. Vi använder alltid ett spett som vi skapar ett djupt hål med. Med en stör som är två meter hög behövs ett ca 20-30 cm djupt hål. Gör inte hålet för stort, utan bara precis så stort så att stören får plats. Trampa sedan ihop jorden runt stören.

Störbönan Blauhilde klättrar fint på en stör.
Till vilka växter använder vi stöden?

Vi gillar att skapa lite dynamik i våra odlingar. Därför väljer vi ofta ärtor och bönor som är högväxande. Dessa får alltid slingra sig uppåt på en eller flera störar. Det händer att främst ärtor behöver lite hjälp med slingrandet och då knyter vi ett snöre runt om dem. Det fungerar bra att peta ner femton bönor eller ärtor runt varje stör eller plantera lika många förkultiverade plantor.

I våra blomsterrabatten återkommer också störar på vissa håll. Hässjestören som den vita klematisen fick slingra sig runt, ramlade för något år sedan. Är man inte snabb med att åtgärda en sådan händelse, hinner ofta slingerväxter trassla ins sig i något annat i närheten. I år tog jag äntligen tag i eländet. Kanske skulle jag ha klipp ner hela klematisen, men den var mitt i blomningen när jag tog mig an återupprättandet. Jag passade på att stabilisera det hela och gjorde ett trefotsliknande stöd, av tre störar.

Theres Lundén

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *