Frysa vaxbönor och brytbönor

störbönor

Nu när skördarna tar över våra hem, är det bra att kunna ta hand om skörden och lagra den till senare användning. Vi brukar frysa vaxbönor och brytbönor och njuter sedan av egna bönor mitt i vintern.

När bönornas blommor blivit pollinerade utvecklas baljor. När baljorna är ungefär en decimeter långa brukar de vara skördeklara. Man kan låta bönorna bli längre än så, men har bönorna inuti baljorna börjat bli riktigt stora kan de upplevas mjöliga när man ska äta dem.

När man plockar av skördeklara bönor brukar bönplantorna producera fler baljor. Det leder ofta till att baljor är i olika mognadsfaser och att alla bönor inte är klara samtidigt. Vi plockar av kontinuerligt och äter upp hälften och fryser in hälften av varje skörd.

Det är mest störbönor som vi odlar och dessa får slingra sig upp för en krakstör som vi fäst kycklingnät runt. I år odlas den lila störbönan Blauhilde, som blir grön vid upphettning och en gulaktig vaxböna som heter Neckargold.

störbönor som ska frysas

Så här gör jag när jag ska frysa bönorna:

Vi har en låg och bred kastrull som är perfekt till just bönförvällning. Det går också bra med en vanlig stor kastrull. Jag brukar lägga ner bönbaljorna, fylla på med vatten så att baljorna täcks och salta. Därefter får vattnet koka upp. Eftersom de lila baljorna ändrar färg vid upphettning, har jag det som ett riktmärke. När färgen slagit om till grönt så är förvällningen klar. Det brukar röra sig om en minut kokning, inte mer.

Vattnet från kastrullen hälls av och bönorna får sedan torka på en ren kökshandduk. Jag lägger bönorna i en plastpåse och plattar till påsen så att inte baljorna ska frysa ihop i en stor klump. Antalet bönor i varje påse är vad jag anser vara tillräckligt för en middag. Sen är det dags att lägga påsen i frysen ovanpå något platt, tex direkt på en hylla eller på en låda.

När man ska använda de frysta bönorna

Bönor passar bra att äta som tillbehör, men funkar även bra att tex woka eller kokas med i en gryta. Man kan ta bönorna direkt från frysen och lägga i sin panna eller gryta. Bönor som ska ätas i en sallad tinas i rumstemperatur eller kokas lätt i vatten någon minut i en kastrull eller i vatten på full effekt i micron någon minut.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Frysa vaxbönor och brytbönor”

  1. Ett tipps från mej är att torka bönorna. Torka dom riktigt knastertorra så får dom en god rostad smak. Perfekt att slänga ner en näve i tex grytor.

    1. Profilbild för Ann-Charlott Fornhed
      Ann-Charlott Fornhed

      Torka bara bönorna eller hela skidorna….?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *