Farbror Gröns tillbakablick 2022

Tillbakablick 2022

Här kommer vår tillbakablick på 2022. Det var året då pandemin och restriktioner ebbade ut och kriget kom till Europa. Från att vi hade levt i katastrofläge under coronaskuggan skulle vi nu behöva rädslas för krig och elände. Men livet går vidare och måste levas, det är inte ett alternativ att bara stanna upp och darra som ett asplöv.

2022 var året då vi återigen kunde ha våra kurser på Hälsans hus i Stockholm och på Färna Herrgård. Pandemit-restriktionerna hade precis upplöst när våra kurser drog igång men både munskydd och handsprit dukades upp och bara ett begränsat antal deltagare. Så underbart och samtidigt ovant det var att få mötas igen. Det kändes som att det hade gått en evighet sedan sist och man undrar hur denna pandemi påverkat oss i grunden. När kriget i Ukraina kryddade till det rejält så blev det svårt att veta vad som gör vad med oss.

Läs gärna: Kris- vår livstil är det en parantes?, Odla i kris – odlingstips och reflektioner

Även fler föreläsningar kunde genomföras under året och det var underbart att få åka ut och entusiasmera och inspirera. Avståndstänket mellan oss människor var kvar och även en försiktighet som gjorde att evenemangen, inte bara mina, inte hade samma publik som innan pandemin och det har inte riktigt kommit tillbaka än, det där riktiga trycket. Corona-åren gjorde mig mer bekväm med att föreläsa på webben så det fortsatte jag med under 2022 och kommer fortsätta med även framöver, så smidigt att nå ut till fler.

Här kan du se våra evenemang som görs under våren: Kommande kurser och föreläsningar.

Vår roadtripp till Lappland

Under vintern kom Theres med förslaget att årets semester skulle avnjutas långt upp i norr tidigt under sommaren och vi andra blev upprymda och nyfikna då ingen av oss varit högre upp än Östersund tidigare. Det var många konstruerade bilder av både mygg, fåordiga människor och otroligt långa vägar som hade tagit plats i mitt sinne och som faktiskt inte stämde alls. Vi lyckades pricka in att åka uppåt innan myggen i Lappland vaknat, vilket också gällde turistanläggningar som tex Piteå havsbad och lite annat kring Höga kusten. Vi var liksom off season. Men det var ändå underbart trots att en del ställen var stängda. Först ut blev Höga kusten, en plats Theres tidigare varit på men som var helt nytt för mig och barnen. Så spektakulärt!

Tack för alla bra tips

Medan vi åkte uppåt så ställde vi frågor på främst Instagram om bra matställen mm och fick massor av svar. En av de första luncherna blev därför på Forsa handelsträdgård som många rekommenderade. Forsa handelsträdgård är också ett ställe jag kommer att besöka nu under våren den 27/4 2023 för en föreläsning. Deras surdegsbröd hade en perfekt avvägd sälta som jag kan tänka på lite då och då och lokalen var magiskt vacker och maten verkligen toppen.

Nästa stopp blev Sundsvall och det är en ståtlig stad där vi landade på Scandic city hotell. Wow vilket fräscht hotell och otroligt bra restaurang. Detta möte ledde till att jag hörde av mig till dem under hösten för att boka en av våra odlingsdagar där. Lördagen den 13 maj kommer jag dit och inspirerar och förgrönskar alla som vill komma.

Här kan ni kika på odlingsdagen i Sundsvall: Odlingsdag på Scandic Sundsvall city

Vi drog vidare till Piteå och Pite Havsbad och där stannade vi på ett gammalt sjukhus som blivit vandrarhem/ hotell och hittade en pallkrageodling och stor trädgård precis utanför. Vi hann sedan med ett kort stopp i Umeå innan vi tog oss till Kiruna, Abisko, Arvidsjaur, Ammarnäs, Östersund och till slut till Västerås igen.

Potatisbacken i Ammarnäs

Potatisbacken i Ammarnäs var verkligen stor och fantastisk att beskåda. Vi kom upp dit i lagom tid då blasten precis börjat titta upp. Det blev en hel del traskande kring backen både uppe på toppen och ikring för att fånga denna backe i alla möjliga och omöjliga vinklar. Det kommer ett inlägg särskilt om potatisbacken i Ammarnäs och även ett mer dedikerat inlägg om vår lapplandssemester.

Kanske vår längsta film

Om ni har svårt att behärska er tills att vårt inlägg om vår resa till norra Sverige är klar, är ni välkomna att kika på vår film som blev klar härom dagen. Hoppas ni också blir lika hänförda som vi blev. Vi längtar upp varje dag.

Sommar

Sommaren det här året började varmt i juni för att sedan gå ner i temp. Det är inte ett helt ovanligt scenario, det har varit ganska många julimånader under mina odlarår i Mälardalen som varit ganska ruggiga. Väl hemma efter vår Norrlands/Lapplandssemster var vi berusade på de nordliga vidderna och den skarpa midnattssolen. Vi tog det ganska lugnt, såg till att ta många promenader, cykelturer och att njuta av livet. Det blev en hel del blåbärsplockning och ganska mycket svamp. Till slut växte det på ganska bra i pallkragar och på friland. Theres byggde med stenar i staden och vi hann med att göra en hel del smarriga recept.

Länkar till ovanstående recept: Satay – vegetariska spett med jordnötssås, Falafel med broccoli, persilja och koriander

Blå bersvallmo, årets vackraste blomma

Vilken väntan det var! Mitt misslyckade försök på 1990-talet var hittills min enda kontakt med blå bergsvallmo. Tills nu då egna plantor blommade ymnigt med sina klarblåa blommor. Vilken lycka det var och vilken spänning det var att vanka fram och tillbaka för att slutligen få se kapslarna öppna sig och blotta detta underbara!

Här kan du läsa mer om blå bergsvallmo och hur man odlar den: Blå bergsvallmo – till slut lyckades även jag, Äntligen blommar Blå bergsvallmo

Taket som skulle läggas men som inte blev lagt

Timmerstugan som bland annat ska bli vårt framtida trädgårdsförråd renoverades under 2021 med hjälp av Timmerman Frej Wike. I 6 veckor och några dagar slet han, jag och Theres med att ta ner egna tallar, forsla dem med häst till stugan, blocka timret och sedan laga stommen. Vilket arbete! Och vad spännande och lärorikt det var att vara med Frej och verkligen känna på hantverket. Takmaterial inköptes senare under hösten och planerna var att starta med takläggningen under vår och sommar 2022, men så blev det inte. Istället sköts detta arbete på 2023 och här sitter jag nu och laddar mentalt för att lägga tak och göra några få timmerrenoveringar på egen hand.

Här kan du läsa mer om vår timmerrenovering: Vi renoverar en timmerstuga – virkesberedning, Vi renoverar en timmerstuga – starten

Äntligen kom träden på plats

Under 2021 köpte jag träd från Puttmyra plantskola och under 2022 fick jag ner de flesta träden och buskarna i skogsträdgården, även tre äppelträd som vi jordslagit i kruka alldeles för länge planterades samt några körsbärsträd. Träden, buskarna från Puttmyra var två st Aronia, två st Scezhuanpepparträd, 2 st bärhäggmispel. De andra träden var dels Moses egna äpplelträd sått från kärna för 10 år sedan, ett äppelträd av sorten Gul Rickard och ett Red Calypso som jag råkade köpa i Boråstrakten under en föreläsningsvecka. Jag råkade också köpa på mig ett par buskkörsbär och några blåbärstry och ett par extra havtornsbuskar.

Det här året fick vi äntligen ner Moses äppelträd som han sådde från kärna när han var liten. Den stammen ska vi ympa in lite olika sorter på har vi tänkt. Problemet med trädplantering i skogsträdgården är just att den ligger i en skog och att marken är så förbenat stenig så att det tar evigheter att gräva hål att plantera i. En fördel verkar dock vara att det blir svårt för sorkarna att leva i den jorden. Om trädplanteringen kommer vi tala mer om i framtiden.

Vår nya bok Odla kallt

Skrivandet av boken Odla kallt startade på allvar under sommaren och har intensifierats under höst och vinter. Kul att sätta en av våra främsta odlingstekniker i fokus och då både för perenna växter, blommor och grönsaker. Det här blir vår första bok med mängder av fotografier i och alla har vi tagit själva.

”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute”.

Läs mer här: Förbeställ signerade ex av Odla kallt

Vår lyckade potatisodling i hink

Cheri ligger kvar på plats 1 av våra potatisar tillsammans med Anja och Pink fir apple. Tre riktigt fina knölar där cheri ger den högsta avkastningen. Johannespotatisen, den som jag sått från egna frön från början, ger mer och mer för varje år, mycket tack vare att vi inte äter upp den utan spar det mesta till utsäde. Vi spar även all grön potatis till utsäde och det är verkligen en investering att ha 4-5 kg grön potatis att plantera ut nästkommande säsong. Dessutom nallar man ju inte av den frivilligt då den är giftig.

2022 odlade vi potatis i krukor i återanvänd jord, kompost och gammal planteringsjord. Vi testade att fylla på med jord vart eftersom , då vi inte fyllt dem ända upp från början. Jösses vad bra det blev! På 80 liter återvunnen jord fick vi ut 5,5 kg Johannespotatis. Det är vad vi brukar få ut på en dubbel pallkrage på 400 liter jord. Hmm det här ska vi fundera och klura på, tänk om det blir krukodling för potatis i framtiden och andra grejer som hamnar i pallkragarna? Det blir ju mer effektivt rent volymmässigt.

Lästips potatis: Kanarisk potatis – en saltig läckerhet, Potatisskörd – Vilken sort ger mest avkastning ?, Så kan du skapa egna potatisplantor på fyra olika sätt, Vår bästa potatis är korad!

Årets mest spännande växt – ostronörten

Äntligen fick jag ostronörten att gro och det var verkligen en speciell smak på denna växt. Den smakar verkligen skaldjur och har dessutom ett vackert revliknande växtsätt oh blommar med små lilablå blommor. Vad mer kan man begära av en växt med ett sådant namn?

Första gången jag läste om ostronört ”Mertensia maritima” var i ett reportage om Jan Andersson strax utanför Malmköping. Jan odlade gourmetgrönsaker och sålde till flera restauranger runt om i Sverige och denna växt var omåttligt populär pga sin skaldjurssmak. Jag blev med ens väldigt intresserad att testa Ostronört och gick på jakt efter frön. Blotta tanken på att en växt skulle kunna smaka ostron fick det att klia rejält i mina gröna fingrar.

Läs mer om Ostronört här:Ostronört – från sådd till skörd

Gröna frön – barnens nya butik

Under sommaren såddes ett frö i oss alla och det visade sig att det skulle bli bättre än vad någon av oss tänkt oss.. Barnen ville ha bättre ekonomi och Theres sa det först. ”Ska ni inte sälja våra egna frön? Jag och Johannes hinner ju inte göra något med dem och vi har ju så att det både räcker och blir över.” Vi gick alla igång på denna idé och klurade på fröpåsar, vilka frön som kunde säljas och hur allt skulle gå till. Det beställdes klistermärken på nätet och skördades frön. Ibland kunde ungarna vanka av och till i odlingarna och bli märkbart otåliga av att fröna inte mognade tillräckligt snabbt.

I början av november öppnade vi deras frö-butik ”Gröna Frön” och herrejösses vad det kom beställningar. Efter ett och ett halvt dygn var vi tvungna att stänga shoppen och dagar blev till veckor av packning av frön och att vika nya fröpåsar. Denna första gång lärde oss alla väldigt mycket och när frö-butiken öppnades innan nyårsafton igen var mycket redan packat och klart. Efter 10 timmar behövde vi stänga shoppen så att barnen ska hinna med både arbete, skola och fritid.

Läs mer om Gröna Frön: Moses och Tora startar fröbutik – Gröna Frön

Två skogar försvinner under året

Var det skog 12 och 13 eller 13 och 14 som försvann denna gång? Jag vet inte säkert, jag har tappat räkningen. Hur man ser på skog och avverkning kan skilja sig åt om man är en skogsvandrare eller skogsägare. Det är lite som så med skogen och människor som kommer från staden, precis som med staden och människor som kommer från landet. Det är lättare att se kvalitéerna och hitta guldkornen i nytt område man upptäcker. Folk från landet som flyttar till storstäder blir lätt berusade av det urbana utbudet och konsumerar, i alla fall till en början mer av stadsutbudet än stadsmänniskor. Människor från stad som har landställe eller flyttar ut på landet kan ser ofta naturen och skogarna på ett annat sätt än de som levt där hela sina liv.

Det är i alla fall min erfarenhet, jag blev ju skogsbo vid åtta årsåldern. Många av dem jag känner som verkligen älskar skogen svamp och att odla och bor på landet härstammar ( i Sörmland) ofta från Stockholmsregionen.

Johannes skogsresa: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Mitt trädgårdsliv del 2 – stadsliv byts mot skogsliv, Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar
Här kan ni läsa vårt skogsinlägg: När skogen försvinner

Inte helt ovanligt att jag får ganska mycket skit emellanåt av skogsägare som tycker att min inställning till skog är naiv och inte verklighetsförankrad. Jag kan anamma fler perspektiv, verkligen, men har en stark magkänsla av att vad vi gör mot den här planeten kanske inte är det allra bästa. Jag kan verkligen förstå att skogen är många människor inkomst, men borde vi inte ha fler skogar i det här landet som får vara i fred? Vore inte det schysst mot träden, djuren, svamparna och fåglarna? Varför skulle inte deras behov också ses som något värdefullt och viktigt? Måste allt där ute bara vara till för oss människor? Vad är det för ( förlåt) jävla inställning? Nåväl, jag är ganska säker på att naturen kommer vinna över oss till slut, faktiskt hur vi än bär oss åt.

Utan att deppa ihop så kommer vi mot detta nya hygge testa att odla i krukor och byttor, nu när det blir så soligt. Det kommer bli ljusare in till oss, myggorna kommer få det mer besvärligt genom att det blåser och vi kan undersöka att odla på ett nytt sätt. Vi har redan döpt platsen till ”Hyggeodlingen”

Jul i stugan

Under jul och nyår hade vi ett par evenemang bestämda, dels att ta ut min pappa till stugan, och att laga langos på nyårsafton. Här hittar ni langos recept: Langos till nyår – det ungerska mästerverket. I övrigt tog vi det lugnt, fixade det sista med boken och travade ved.

Var detta år kommer att leda oss ska bli spännande att se och uppleva.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Farbror Gröns tillbakablick 2022”

  1. Tack för kloka tankar om skogen. Jag tror att du har rätt!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *