Langos till nyår – det ungerska mästerverket

Langos har blivit en tradition för oss på nyårsafton. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man vill bara ha mer och fat att man är mätt.

För dem med Ungerskt påbrå är langos oftast inget nytt under solen. Själv kom jag kontakt med langos under vattenfestivalen i Stockholm när det begav sig. Tyvärr var efterfrågan så pass stor så att man behövde stå i kö i upp till en timme för att komma åt dem. Jag orkade inte stå och vänta och smakade därför dessa bröd första gången först flera år senare, nu finns de lite varstans. Theres och jag har lagat langos i många år och har experimenterat med olika degar då vi varit ute efter en deg som ger frasiga bröd även när de svalnat och inte är nygräddade.

Nyårsafton 2021/2022 lyckade vi äntligen då vi testade Icas recept! Då det är så svårt att sluta äta dessa delikata bröd satte jag för säkerhetsskull dubbel sats, oj vad mycket det blev. Vi hade till lunch på nyårsdagen och så testade vi att frysa bröden, kalljäsa dem, och köra dem i ugnen också och oj vad bra det blev och vad kul det var att gå loss med att experimentera

Obs: Om du endast tänker göra langos till en måltid så räcker bröden i detta recept till ca 8 -10 personer med normal aptit. Problemet ä dock att dessa bröd triggar igång en onormal aptit så kanske kan man skala ner att detta räcker till 5 – 6 personer. I vår familj är vi fyra personer och några gånger har vi gräddat alla och kört övernattade bröd i brödrosten till frukost. Men vi har också testat att frysa utkavlade langosbröd och både låta dem tina eller stjälpt i dem iskalla och frysta i oljan. Bäst resultat har vi fått när de tinat.

Vi brukar säga att det tar tre gånger innan man får till ett recept på ett bra sätt och känner sig trygg. Ska du ha en bjudning och bjuda på langos för första gången gör du bäst i att göra detta underbara bröd i liten skala först/ halv sats och testa på dig själv och några utvalda. Både storlek på bröden och hanteringen vid friteringen kan vara lite klurig innan man vet vad man vill ha och hur det ska gå till. Se till att du alltid har ett lock framme när du friterar som du kan lägga på kastrullen med olja om det skulle ta eld. ANVÄND ALDRIG VATTEN!

Langos

Ingredienser (det här är samma grundrecept som på Icas sida, fast dubbel sats)

  • 14 dl vetemjöl ( + ca 1 dl till till händerna och bakbord vid utbakning) Vi använde vetemjöl special.
  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 stora kokta mjöliga potatisar eller flera små
  • 2 – 3 tsk salt efter tycke och smak
  • Vi använder rapsolja till friteringen och friterar på frihand, ca 2 l till en hög tjockbottnad kastrull.

Degen /Gör så här: Skala och koka potatisen/ potatisarna en stund innan så att de hinner svalna innan du sätter igång med degen. Blanda sedan det ljumna vattnet med jäst i en stor bunke och vispa ut jästen. Riv potatisen på ett rivjärn eller pressa den genom en potatispress och blanda med vattnet. Häll därefter ner allt vetemjöl och salt och knåda degen, blanda runt så att du får en homogen deg, använd med fördel degvisparna till din elvisp eller din degmaskin om du har någon. När du anser att du fått till en deg pudrar du lite mjöl på toppen och slänger på en handduk och låter den stå i 40 – 60 min, vi lät den stå i typ 2 h men det gick bra det också trots att vi har 30 grader i köket i stugan då vi eldar med ved i kökspannan.

Utbak och planering av fritering/ Gör så här: Häll oljan i en tjockbottnad kastrull så att du har ca 70 % olja i kastrullen och sätt den på spisen på full effekt. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord eller på en bänk. Dela först delen i två delar och därefter varje del i mellan 10 – 16 bitar, lite olika hur du vill ha dem (man behöver göra detta bröd minst en gång för att verkligen veta). Sedan kavlar du ut varje degbit i för dig lagom storlek (se bilder i detta inlägg), kan göras lite pö om pö.

Vitlöksolja

Ingredienser

  • 1 – 4 klyftor vitlök, beroende på hur starkt du vill att det ska vara.
  • Ca 1 – 2 dl olja
  • En nypa salt

Gör så här: Pressa vitlöken eller vitlökarna i oljan och släng i saltet. Värm upp oljan eller kör den i micron på full effekt i ca 30 -60 sekunder så att du får ut vitlökssmaken i oljan.

Tips: Är det under vår och tidig sommar när du lagar langos och du odlar vitlök, kan du lirka upp en egen ej färdigutvecklad vitlök. Den egna vitlöken ansas så att all jord försvinner och rötterna tas bort, ev kan de yttersta skalen avlägsnas men hela långa löken med gröna blast ska vara kvar. Dela vitlöken i delar och mixa den med en stavmixer tillsammans med 1 – 3 dl olja och lite salt tills du får en halvrinnig konsistens. Använd den mixade vitlöken som den är, eller sila av den i ett durkslag så att du får bort alla växtdelar och erhåller en lättflytande grön olja. Oljan kan sparas i ett par dagar i kylen.

Avokadoröra

Ingredienser

  • 1 dl creme fraiche 
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5-1 liten rödlök
  • hackad dill
  • salt
  • peppar
  • avokado eller skalad och urkärnad gurka. Det går också att blanda hälften av vardera grönsakerna.
  • tångrom
  • tunnbröd, hårt eller mjukt som gärna blivit lite torrt

Gör så här: Blanda majonnäs, creme fraiche, senap, önskad mängd dill, salt och peppar och blanda väl. Finhacka rödlöken och dela avokado eller gurka i tärningar. Blanda allt och låt stå en stund i kylskåpet innan servering. Bryt tunnbrödet i mindre bitar. Lägg en klick av röran på varje bröd. Garnera med en klick tångrom, lite dill och finhackad rödlök.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *