Farbror Grön på Färna Herrgård

Färna herrgård

Nu är det äntligen dags att presentera våra odlingshelger 2021 på Färna Herrgård i Bergslagen. Kombinationen av fantastisk mat, avkopplande SPA och odling har visat sig vara en lyckoträff. Välkommen!

Vi blandar teori med praktik och livsnjutning. Under flera år har vi bedrivit odlingskurser på Färna Herrgård. Förutom allt som berör odlandet har vi valt att skämma bort flera sinnen genom fantastisk mat och SPA. Vi tycker att denna kombination passar som handen i handsken till våra odlingskurser. Färna Herrgård ligger i Skinnskatteberg en bit utanför Västerås och är kända och prisade för sin fina service och underbara mat. Helgerna är intensiva och går fortare än vad man kan tro. Trots det kommer man märkligt nog därifrån med mer energi än vad man hade från början. Under 2021 kommer vi att ha två kurser under vintervåren. En mer grundläggande ”Odlingskurs 1” och en lite mer avancerad ”Odlingskurs 2”.

Odlingskurs 1 eller 2?

Odlingskurs 1 är för dig som är nybörjare eller har odlat lite sparsamt och känner att du vill ha en grundläggande vitaminkick i ditt odlande och massor av erfarenhetsbaserad kunskap. Odlingskurs 2 är för dig med odlingserfarenhet som vill gå djupare in i odlandets konst och inte verkar få nog av odlandet.

Ett flertal tidigare kursdeltagare har gått båda kurserna och andra har valt en av kurserna beroende på erfarenhet och intresse. Båda kurserna kommer vitalisera ditt odlande och det krävs inte att man går odlingskurs 1 för att gå odlingskurs 2. Oavsettt vilken kurs du väljer kommer du lämna Färna Herrgård med fler odlingstankar och odlingsvänner.

”Kursen var jättetrevlig. Det sociala hänget var minst lika bra som själva kursen. Diskussionerna i poolen och kring matborden kommer att leva länge i minnet.” 

Behandlingar

På Färna finns det även möjlighet att boka olika behandlingar vilket kan vara bra att göra en god tid innan. Bra tider för behandlingar, som inte krockar med kursens schema, är mellan 16 – 18 :30 på lördagen eller under söndagen efter att kursen har slutat, dvs efter 13.15. En del deltagare på tidigare kurser har valt att komma redan på fredagen och njuta av atmosfären och kanske boka in en behandling under fredagseftermiddagen. Väljer du att komma redan på fredagen behöver du sköta just den boendebokningen på egen hand.

Odlingskurs 1 – Konsten att odla

13-14 februari  2021

Välkommen till vår populära odlingskurs 1 på Färna Herrgård i Bergslagen. Bered dig på en helg som kommer leva kvar i ditt minne länge. Här får du odlingsinspiration i massor, mat med spännande smaker, avslappning i relaxen och en massa nya odlarvänner. Denna odlingskurs vänder sig till både dig som är nybörjarodlare och till dig som odlat grönsaker i några år och vill få en riktig odlingsboost.

Kursens innehåll

 • jord och gödsel, kompostering/bokashi och ljus
 • olika odlingsplatser: inomhus, uteplats, växthus, friland, pallkragar mm
 • genomgång av olika grönsaker, såtider, näringsbehov, skörd och lagring 
 • problemlösning i trädgården
 • frösådd av grönsaker och sommarblommor (praktiskt moment)
 • omplantering av olika växter till din odling (praktiskt moment)
 • fröbyte, ta gärna med lite frön om du vill byta.

Tider: Lördag kurs kl 10-16 (lunch kl 12-13, middag kl 19). Söndag kurs kl 9-13 (frukost kl 8-9, smörgås kl 13). 

Pris: 4575 sek inkl moms. I priset ingår fika, lunch, tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs med Farbror Grön.

Köp och anmäl dig till kursen här: Odlingskurs 1- konsten att odla

Vi håller oss uppdaterade om Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Covid-19.  I föreläsningslokalen sitter vi med avstånd från varandra och praktiska aktiviteter gör vi i halvgrupp i herrgårdens stora växthus. Mer info om Färnas aktuella rutiner kring Covid-19 finns på deras hemsida, www.farnaherrgard.se

Odlingskurs 2 – Få odlingen till en ny nivå

13-14 mars 2021, kurskod: Färna2

Välkommen till vår populära odlingskurs, del 2. Här kommer du få en massa odlingsinspiration, njuta av god mat, avslappning i relaxen och umgås med andra odlingstokiga. Kursen vänder sig till både dig som gått vår första kurs och till dig som odlat grönsaker under flera säsonger och vill lära dig mer på detaljnivå.

Kursens innehåll:

 • fördjupad kunskap om jord, gödsel, biokol, kompostering / bokashi, täckodling
 • spännande och lite komplicerade ätbara växter
 • skörda, lagra laga – tips och recept
 • odla för eget frö och prova att tröska frön
 • skadedjursbekämpning och växtsjukdomar
 • deltagarnas egna trädgårdsfunderingar och tips
 • fröbyte, ta gärna med lite frön om du vill byta.
 • frösådd av grönsaker och sommarblommor (praktiskt moment)
 • omplantering av olika växter till din odling (praktiskt moment)
 • göra eget bokashi-kli (praktiskt moment)

Pris: 4575 sek inkl moms. I priset ingår fika, lunch, tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs med Farbror Grön.

Köp och anmäl dig till kursen här: Odlingskurs 2- Få odlingen till en ny nivå

Omplantering på Farbror Gröns odlingskurs

Vi håller oss uppdaterade om Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Covid-19.  I föreläsningslokalen sitter vi med avstånd från varandra och praktiska aktiviteter gör vi i halvgrupp i herrgårdens stora växthus. Mer info om Färnas aktuella rutiner kring Covid-19 finns på deras hemsida, www.farnaherrgard.se.

Vi ser fram emot vårens kurser!

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

”Tack för ert personliga framförande och tydliga engagemang.
Det ska bli en fröjd att odla detta år!”


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *