Din varukorg är för närvarande tom!
Falafel med broccoli, persilja och koriander

Vi gjorde supergod falafel med broccoli härom kvällen som hela familjen åt med glädje. Här kommer vårt recept.
De godaste bollarna eller falafeln är den som är friterad. Vi har ingen fritös så vi friterar alltid i en kastrull. Som olja använder vi oftast rapsolja. Broccolifalafel kan ätas i en brödrulle med sallad och salsasås eller med bulgur. Vi åt dem nästan som snacks eller mer som en sidorätt skulle man kanske kunna säga. Otroligt gott!
Ingredienser 4 personer
Broccolifalafel
- ca 500 g broccoli
- 2, 75 dl kikärtsmjöl
- 0,5-1 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 0,5 dl finhackad persilja
- 1 msk malen koriander
- 1,5 tsk vitlökspulver
Tomatsalsa (ska ej kokas)
- 200 gr finkrossade tomater
- 2 tsk spiskummin, mald
- 1 tsk koriander, mald
- 1 tsk torkad oregano
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1-1,5 tsk salt
- 2 tsk ättikssprit 12%
- ev lite chilipulver
- 1 nypa socker eller annan sötning
Gör så här: Blanda alla ingredienser till tomatsalsan och ställ i kylskåpet.
Grovriv den färska broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, finhackad persilja och kryddor. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan bollar i önskad storlek och lägg på en tallrik. Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma falafel.


Värm upp rikligt med olja i en kastrull på högsta värmen. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan skulle börja stänka eller i värsta fall ta eld. Har du en termometer ska oljan komma upp i en temperatur på ca 180 grader för att friteringen ska bli perfekt. Om du inte har en termometer kan man testa temperaturen med att lägga ner en miniboll i olja. Börjar den fräsa är temperaturen lagom. Sänk sedan värmen till strax över medeltemperatur. Lägg i 5-8 bollar samtidiga i oljan. När de flyter upp till ytan och börjar se lite mörka ut brukar de vara klara. Ta upp och låt rinna av på ett tjockt lager hushållspapper. Fritera ett gäng nya falafel-bollar.
Tips på recept på andra typer av bollar: Blomkålsbollar, Arancini – friterade risbollar med parmesan, Vegetariska köttbullar
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Falafel med broccoli, persilja och koriander”
är det koriander frö i bullarna eller blad?
/elisabethDet är malda korianderfrön. / Theres
hej
kan man använda fryst broccoli ?
Vänligen // MayaVi har inte testat, testa gärna och berätta hur det blev 🙂
Lämna ett svar