Arancini – friterade risbollar med parmesan

Friterade risbollar med parmesan har blivit till en tradition och ett måste till julbordet. Men även efter paketutdelningen och besök av den där traditionella mannen i röda kläder och långt skägg, brukar jag njuta av dem. Jag brukar smyga ut till köket och äta ett par bollar tillsammans med en iskall julmust. Dessa underverk passar så klart även under andra högtider och som tillbehör till en lyxigare middag. Testa även bollarna som tillbehör till glöggkvällen.

Att ta sig an ett nytt recept

Arancini är verkligen så där underbart goda att man knappt kan sluta äta dem. Att lite ris, persilja och parmesan kan bli så fullkomligt! Gång på gång blir jag varse om att det Italienska köket kanske är världens mest kompletta kök! Smakerna, balansen, enkelheten och konsistenserna! Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större men ofta ångrar man sig att man inte gjorde dubbel sats. Som med alla recept behöver man göra dem ett par gånger för att verkligen få till det. Jag brukar säga att efter tre gånger brukar man kunna laga en maträtt för att få till den riktigt bra. Då har man lärt sig genvägar, vet vad man behöver vara extra noga med och i det här fallet när de ska upp ur den heta oljan.

Bollarna rullas i ströbröd.
Rulla dem i ströbröd

Efter att riset, persiljan samt kryddorna är blandade och bollarna är formade, rullas de i ströbröd. Ströbrödet blir det yttre skiktet som gör ytan jämn i strukturen. Det är ströbrödet som med oljans hjälp bildar ett knaprigt skal som frasar till när man tar en tugga. Sedan möter tungan den mjuka och varma parmesanosten och persiljans gröna toner blommar ut i gommen. Sitt gärna ner när du äter dessa underverk, det är annars lätt hänt att man  ramlar omkull för att man fullkomligt förlorar sig.

Ingredienser

2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Rapsolja till fritering

Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Oljan ska vara lagom het.

Rätt temperatur på oljan

Är oljan inte tillräckligt het kan bollarna lätt fastna i botten på kastrullen. Då kommer det fastna ris på  botten som bränns vid och förkolnar. För att kringå detta problem kan man göra på två sätt. Dels som jag gör på bilden ovanför och använda ett litet såll/ durkslag i metall och sänka ner bollarna långsamt så att de inte lägger sig på botten direkt och dels se till att oljan verkligen är het. Hetta först upp oljan på full effekt och se till att den verkligen blir het, sänk därefter värmen ett par steg. Tänk på att inte lägga ner alla bollar på en gång i kastrullen för då sjunker temperaturen  ganska snabbt och det blir mer av en oljekokning än en fritering, då blir de inte knapriga! Jag brukar fritera 4-5 bollar i taget och när de är gyllenbruna, ja nästan alldeles för bruna, tar jag upp dem och låter dem rinna av på ett hushållspapper som jag placerat på en tallrik.  Jag hoppas att ni kommer njuta lika mycket som vi.

Lycka till!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Arancini – friterade risbollar med parmesan”

  1. Profilbild för christina ekberg lindborg
    christina ekberg lindborg

    underbart ! har länge velat ha ett bra recept tack

  2. Wow!
    Ej möjligt att göra på vanligt ris?

    1. Vi har bara gjort med risottoris. /Theres

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *