Din varukorg är för närvarande tom!
Arancini – friterade risbollar med parmesan

Friterade risbollar med parmesan har blivit till en tradition och ett måste till julbordet. Men även efter paketutdelningen och besök av den där traditionella mannen i röda kläder och långt skägg, brukar jag njuta av dem. Jag brukar smyga ut till köket och äta ett par bollar tillsammans med en iskall julmust. Dessa underverk passar så klart även under andra högtider och som tillbehör till en lyxigare middag. Testa även bollarna som tillbehör till glöggkvällen.
Att ta sig an ett nytt recept
Arancini är verkligen så där underbart goda att man knappt kan sluta äta dem. Att lite ris, persilja och parmesan kan bli så fullkomligt! Gång på gång blir jag varse om att det Italienska köket kanske är världens mest kompletta kök! Smakerna, balansen, enkelheten och konsistenserna! Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större men ofta ångrar man sig att man inte gjorde dubbel sats. Som med alla recept behöver man göra dem ett par gånger för att verkligen få till det. Jag brukar säga att efter tre gånger brukar man kunna laga en maträtt för att få till den riktigt bra. Då har man lärt sig genvägar, vet vad man behöver vara extra noga med och i det här fallet när de ska upp ur den heta oljan.

Rulla dem i ströbröd
Efter att riset, persiljan samt kryddorna är blandade och bollarna är formade, rullas de i ströbröd. Ströbrödet blir det yttre skiktet som gör ytan jämn i strukturen. Det är ströbrödet som med oljans hjälp bildar ett knaprigt skal som frasar till när man tar en tugga. Sedan möter tungan den mjuka och varma parmesanosten och persiljans gröna toner blommar ut i gommen. Sitt gärna ner när du äter dessa underverk, det är annars lätt hänt att man ramlar omkull för att man fullkomligt förlorar sig.
Ingredienser
2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Rapsolja till fritering
Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Rätt temperatur på oljan
Är oljan inte tillräckligt het kan bollarna lätt fastna i botten på kastrullen. Då kommer det fastna ris på botten som bränns vid och förkolnar. För att kringå detta problem kan man göra på två sätt. Dels som jag gör på bilden ovanför och använda ett litet såll/ durkslag i metall och sänka ner bollarna långsamt så att de inte lägger sig på botten direkt och dels se till att oljan verkligen är het. Hetta först upp oljan på full effekt och se till att den verkligen blir het, sänk därefter värmen ett par steg. Tänk på att inte lägga ner alla bollar på en gång i kastrullen för då sjunker temperaturen ganska snabbt och det blir mer av en oljekokning än en fritering, då blir de inte knapriga! Jag brukar fritera 4-5 bollar i taget och när de är gyllenbruna, ja nästan alldeles för bruna, tar jag upp dem och låter dem rinna av på ett hushållspapper som jag placerat på en tallrik. Jag hoppas att ni kommer njuta lika mycket som vi.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Arancini – friterade risbollar med parmesan”
underbart ! har länge velat ha ett bra recept tack
Wow!
Ej möjligt att göra på vanligt ris?Vi har bara gjort med risottoris. /Theres











Lämna ett svar