Din varukorg är för närvarande tom!
En bra jord till vintersådden


Nu är det dags att vinterså och det är, trots att temperaturerna den senaste veckan varit ganska höga på flera ställen i Sverige, rätt tid nu. I mitten av februari till mitten av mars startar vi våra vintersådder.
Vintersådd, vilken gåva det är för oss odlare när vi slår in på den kyliga vägen! Man sprider ju inte bara ut odlandet under året med chans till tidigare skördar, man utnyttjar också platser som tex växthus och inglasade uteplatser mer effektivt och får än mer plats till annat inomhus. Dessutom behöver inte dessa vintersådda växter avhärdas innan de planteras ut och de börjar oftast att gro innan skadedjuren ens har vaknat. Mer välmående och vackra plantor får man leta efter.
Allt sedan jag startade mitt odlande har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med dem och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel.
Det började av en slump
Till en början i mitt odlarliv var det endast blommor jag sådde kallt i växthuset i skogsträdgården. Jag snöade tidigt in på att odla alpina växter som behöver starta kallt för att överhuvudtaget gro. Efter ett par år började jag även att experimentera med grönsaks- och kryddfröer kallt. Det var där och då jag upptäckte att det var otroligt många växter som kunde starta på samma sätt som de alpina växterna. Egentligen är det ju inte ett dugg konstigt om man tänker efter! En vild växt som går upp i frö sprider ofta sina frön under hösten. Fröna faller till marken och där kommer de ligga tills temperaturen ökar, snön smälter, fuktar jorden och genom vätan ger signalen till fröna att det är dags att vakna. Det är precis likadant med fröna vi vintersår, vi gör det bara lite mer tillrättalagt och ombonat.

Planteringsjord
Till alla vintersådder använder vi planteringsjord. I det här inlägget använder vi proffsjorden P-jord från Hasselfors garden. P-jord är en mullrik torvbaserad jord berikad med lättillgängligt gödsel. Den fungerar till både frösådder, planteringar och omplanteringar såväl inomhus som utomhus. Att jag använder planteringsjord istället för såjord vid vintersådder beror på att jag vill ha en gödslad och mullrik jord som ger bra med näring till mina plantor så att de blir kraftiga. Såjord innehåller knappt någon gödsel alls.
När jag fyllt mina odlingsbehållare (återvunna frukt- och grönsaksaskar) med planteringsjord är det dags att placera ut fröna. Har du inte tillgång till liknande behållare går det alldeles utmärkt med vanliga plastkrukor. Jag använder både årets nya frön men brukar även finna ganska många överblivna frön i fjolårets fröpåsar.

Så i tuvor eller bredså
Jag placerar grönsaksfröna i huvudsak på två sätt i odlingsbehållarna beroende på vad det är för växt och hur jag vill att de ska växa. Antingen sprider jag ut dem jämt över jordytan, sk bredsådd eller så placerar jag dem i tuvor/ grupper. Växter som rucola, gräslök, piplök, dill, persilja mm passar att så i tuvor/grupper eftersom det är så jag vill att de ska växa på dess finala odlingsplats. Broccoli, spetskål, sallat, vitål, rödkål, brysselkål, svedjerova, majrova mm passar bättre att bredså då varje enskild planta ska växa för sig för att ge maximalt med avkastning.

Vattnet startar livet
Man kan vattna sina vintersådder antingen med vatten eller genom att lägga på ett lager snö. Båda sätten är lika bra och det är mer en fråga om vad som närmast finns till hands som avgör hur jag vattnar! En viktig sak att veta är att det är vattnet/ den smälta snön som startar livet. Det är vattnet som är nyckeln som sätts i låset så att livet uppstår, vilket i sin tur gör att vi vinterodlare behöver vara ganska säkra på när, det i vår odlingszon/ klimat, är den bästa tiden för att starta sådderna.
Ställer man ut fröna i december och vattnar, antingen med vatten eller genom att lägga på ett lager snö och det blir varmt i januari. Ja då tror ju fröna att det är vår och börjar gro. Kommer det en köldperiod senare under vintern är det stor chans att plantorna dukar under av kylan. Det är därför jag ibland väntar till in i mars med att lägga på snö eller att vattna. Helt enkelt för att den värsta köldperioderna ofta då redan passerat. I mars brukar de flesta frön som grott klara några timmar ned till – 8 grader utan några som helst problem. Det är bara Tomat och trädgrdsportlak som ger upp vid – 8 och de tillhör växter som jag testodlat. Tomaterna och trädgårdsportlaken sår jag också kallt fast i april. Mer om detta i ett annat inlägg.
Inte ett enda odlingsår i mitt 26 åriga odlarliv har sett ut som något annat odlingsår. Det är lite som ett lotteri! Odlandet är lite som livet självt och som den danska filosofen Kirgegaard uttryckte det. ” Vi lever det framlänges men förstår det baklänges”.
Lycka till med era vintersådder Johannes Wätterbäck

Hasselfors Gardens P-jord som presenteras i detta inlägg finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar