En bra jord till vintersådden

Nu är det dags att vinterså och det är, trots att temperaturerna den senaste veckan varit ganska höga på flera ställen i Sverige, rätt tid nu. I mitten av februari till mitten av mars startar vi våra vintersådder.

Vintersådd, vilken gåva det är för oss odlare när vi slår in på den kyliga vägen! Man sprider ju inte bara ut odlandet under året med chans till tidigare skördar, man utnyttjar också platser som tex växthus och inglasade uteplatser mer effektivt och får än mer plats till annat inomhus. Dessutom behöver inte dessa vintersådda växter avhärdas innan de planteras ut och de börjar oftast att gro innan skadedjuren ens har vaknat. Mer välmående och vackra plantor får man leta efter.

Allt sedan jag startade mitt odlande har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med dem och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel.

Det började av en slump

Till en början i mitt odlarliv var det endast blommor jag sådde kallt i växthuset i skogsträdgården. Jag snöade tidigt in på att odla alpina växter som behöver starta kallt för att överhuvudtaget gro. Efter ett par år började jag även att experimentera med grönsaks- och kryddfröer kallt. Det var där och då jag upptäckte att det var otroligt många växter som kunde starta på samma sätt som de alpina växterna. Egentligen är det ju inte ett dugg konstigt om man tänker efter! En vild växt som går upp i frö sprider ofta sina frön under hösten. Fröna faller till marken och där kommer de ligga tills temperaturen ökar, snön smälter, fuktar jorden och genom vätan ger signalen till fröna att det är dags att vakna. Det är precis likadant med fröna vi vintersår, vi gör det bara lite mer tillrättalagt och ombonat.

Jag använder planteringsjord när jag vintersår.

Planteringsjord

Till alla vintersådder använder vi planteringsjord. I det här inlägget använder vi proffsjorden P-jord från Hasselfors garden. P-jord är en mullrik torvbaserad jord berikad med lättillgängligt gödsel. Den fungerar till både frösådder, planteringar och omplanteringar såväl inomhus som utomhus. Att jag använder planteringsjord istället för såjord vid vintersådder beror på att jag vill ha en gödslad och mullrik jord som ger bra med näring till mina plantor så att de blir kraftiga. Såjord innehåller knappt någon gödsel alls.

När jag fyllt mina odlingsbehållare (återvunna frukt- och grönsaksaskar) med planteringsjord är det dags att placera ut fröna. Har du inte tillgång till liknande behållare går det alldeles utmärkt med vanliga plastkrukor. Jag använder både årets nya frön men brukar även finna ganska många överblivna frön i fjolårets fröpåsar.

Årets första vintersådder av kål och lök

Så i tuvor eller bredså

Jag placerar grönsaksfröna i huvudsak på två sätt i odlingsbehållarna beroende på vad det är för växt och hur jag vill att de ska växa. Antingen sprider jag ut dem jämt över jordytan, sk bredsådd eller så placerar jag dem i tuvor/ grupper. Växter som rucola, gräslök, piplök, dill, persilja mm passar att så i tuvor/grupper eftersom det är så jag vill att de ska växa på dess finala odlingsplats. Broccoli, spetskål, sallat, vitål, rödkål, brysselkål, svedjerova, majrova mm passar bättre att bredså då varje enskild planta ska växa för sig för att ge maximalt med avkastning.

Etiketterna på bilden är återvunna.

Vattnet startar livet

Man kan vattna sina vintersådder antingen med vatten eller genom att lägga på ett lager snö. Båda sätten är lika bra och det är mer en fråga om vad som närmast finns till hands som avgör hur jag vattnar! En viktig sak att veta är att det är vattnet/ den smälta snön som startar livet. Det är vattnet som är nyckeln som sätts i låset så att livet uppstår, vilket i sin tur gör att vi vinterodlare behöver vara ganska säkra på när, det i vår odlingszon/ klimat, är den bästa tiden för att starta sådderna.

Ställer man ut fröna i december och vattnar, antingen med vatten eller genom att lägga på ett lager snö och det blir varmt i januari. Ja då tror ju fröna att det är vår och börjar gro. Kommer det en köldperiod senare under vintern är det stor chans att plantorna dukar under av kylan. Det är därför jag ibland väntar till in i mars med att lägga på snö eller att vattna. Helt enkelt för att den värsta köldperioderna ofta då redan passerat. I mars brukar de flesta frön som grott klara några timmar ned till – 8 grader utan några som helst problem. Det är bara Tomat och trädgrdsportlak som ger upp vid – 8 och de tillhör växter som jag testodlat. Tomaterna och trädgårdsportlaken sår jag också kallt fast i april. Mer om detta i ett annat inlägg.

Inte ett enda odlingsår i mitt 26 åriga odlarliv har sett ut som något annat odlingsår. Det är lite som ett lotteri! Odlandet är lite som livet självt och som den danska filosofen Kirgegaard uttryckte det. ” Vi lever det framlänges men förstår det baklänges”.

Lycka till med era vintersådder Johannes Wätterbäck

Hasselfors Gardens P-jord som presenteras i detta inlägg finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *