Det här med vintersådder ökar för varje år. Men vem kunde ana att februari detta år skulle vara så mild? Många oroliga själar undrar nu hur det ska gå med vintersådderna som på vissa håll redan har grott. Tänk om de inte står pall för kommande köldperioder?
Denna februari har den sista veckan varit otroligt varm och många som gjort sina vintersådder börjar se att frön börjar gro. Vad händer nu, tänker flera. Kommer de frön som grott kunna klara sig genom kraftiga väderomslag där klimatet återgår till ett mer vanligt vinterklimat? Det är inte helt enkla frågor att svara på. Men den som vintersått redan får helt enkelt se och lära sig av sina lyckanden och misslyckanden. Det är så det fungerar med odlandet.
Fördelar med vintersådd
Att så vintertid utomhus ger oss odlare ett försprång på många sätt. Det som är den allra störta anledningen till att vi sår så mycket på vintern är främst att det är skönt att få ner så många frön i jorden vid en tidpunkt då vi har det relativt lugnt, rent odlingsmässigt. En annan stor fördel är att många växter blir extra kraftiga och tåliga av att påbörja sitt liv i ett ganska bistert klimat. De får vänja sig med kyla och det starka solljuset redan från start. De växer också upp innan ohyra hunnit vakna och de små plantorna kan få leva ostört. En viss del av våra vintersådder ger oss en mycket tidig skörd och det är ju också något som gör att just vintersådder blivit en viktig del i vårt självhushåll.
En annan stor fördel är att många växter blir extra kraftiga och tåliga av att påbörja sitt liv i ett ganska bistert klimat. De får vänja sig med kyla och det starka solljuset redan från start. De växer också upp innan ohyra hunnit vakna och de små plantorna kan få leva ostört och utvecklas fint. En viss del av våra vintersådder ger oss en mycket tidig skörd och det är ju också något som gör att just vintersådder blivit en viktig del i vårt självhushåll.
Som alltid när det handlar om att odla, kan man aldrig med säkerhet veta på förhand hur resultatet kommer att bli. Det finns så många olika faktorer som styr och påverkar hela processen från det lilla fröet till skördeklar grönsak. När vi vintersår låter vi frön ligga i jorden och liksom invänta en gynnsam tidpunkt då värme och fukt är optimala. Det är fröerna som själva bestämmer när det är dags…men vi människor kan påverka och styra att detta inte sker vid helt “fel” tidpunkt.
Vi inväntar rätt tidpunkt
I vårt avlånga land kan den ”rätta” tidpunkten för vintersådda frön skilja sig något. För oss i Västerås (zon 2) har vi bestämt oss för att vi inte vill att fröna gror förrän någon gång i mars, inte tidigare än så. Varför? Vi har sått frön i december, januari och februari med gott resultat. Men vi har också varit med om frön som grott redan i början av december.
2013 startade december med milt väder, vilket gjorde att både rucola och majrova som vi hade sått då började spira. Inte alla frön dock. De små plantorna klarade inte av vinterkylan som kom efter någon vecka och höll i sig en längre tid. Plantorna dog. Resterande frön som inte grodde i december väntade till mars och blev mycket fina den våren och sommaren.
Något annat år har alla frön grott fint i februari mars och stått pall för kraftiga väderomslag. Skillnaden då har varit att det enbart varit minusgrader under några dagar/nätter i taget. För att undvika att våra vintersådder dukar under av allt för kalla perioder har vi tagit för vana att inte sätta igång med sådderna för tidigt. Vi avvaktar helt enkelt med att kicka igång våra vintersådder till slutet av februari eller början av mars. Då har den längsta ihållande perioden med låg temperatur oftast redan passerat.
Tips om vintersådderna gror för tidigt
- Ha is i magen, många plantor som startar sitt liv utomhus eller i kallväxthus tål mer än man tror. Har man tur klarar plantorna kommande köldknäppar och utvecklas till härdiga plantor.
- Gör dig beredd på att så en omgång till, för du har väl frön kvar? Märker du att småplantor dör av kyla kan du så en omgång till.
- Ta in sådderna (om det gjorts i krukor eller likande) om de ser allt för hängiga ut och testa att ha dem i ett ljust fönster eller under växtbelysning och odla dem inomhus i stället. Kom sedan ihåg att avhärda plantorna innan de tas ut igen.
Vill du läsa mer om hur man kan så på vintern har vi ett flertal inlägg om detta:
- Vinterså kål
- Vintersådd piplök och gräslök
- Kom igång med vintersådd
- Vinterså dina grönsaker och skörda i vår
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck