Egna krossade tomater i ugnen

Att göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är i särklass det enklaste och bästa sättet att fixa egna krossade tomater på.

Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt bästa sätt att göra krossade tomater. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden (tycker vi). Den är relativt enkel och ger den där smaken vi eftersträvar.

För att göra krossade tomater behöver du:

  • Färska tomater
  • En ugn
  • En djup plåt
  • Fryspåsar
  • En frys

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Skär bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och halvera tomaterna. Fyll plåten med tomaterna (snittytan uppåt, se bilderna). Baka tomaterna i ugnen i 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. När skalet lätt kan pillas bort från tomaterna är de klara, testa därför efter 30 minuter om det går lätt att pilla bort skalet från någon stor tomat. Om det inte går, får tomaterna vara i ugnen ett tag till. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter tomaterna svalna.

Efter ugnen

När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens, ofta räcker det att mixa under en minut. Packa sedan ”tomatmoset” i byttor eller plastpåsar och frys in. Den klara vätskan som finns kvar i plåten häller du bort eller använder till tomatsirap.

Tips: En vanlig burk med krossade tomater innehåller cirka 400 gram men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Det bästa är om man packar påsar eller byttor med olika mycket krossade tomater till olika tillfällen, pizzasås, släktmiddag, ensam hemma portion osv och skriver med en svart tuschpenna på påsen hur många gram det är. 

Tomatpuré och sirap

När vi gör krossade tomater i ugnen gör vi dessutom två ”produkter” av restprodukterna och slår därmed tre flugor i en smäll. Förutom krossade tomater gör vi egen torkad tomatpuré av skalen och tomatsirap av den klara vätskan som bildas. Vi häller det genomskinliga tomatspadet i en kastrull och låter den koka upp. Därefter får vätskan småkoka tills mycket av vätskan dunstat bort och återstoden är en trögflytande sirap. En liter tomatspad blir cirka 4 – 10 cl tomatsirap.

Har du en torkapparat kan du fördela tomatskalen i den och torka dem torra. Man kan också bre ut skalen på en ugnsplåt och torka i ugn med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra brukar vi mala dem i en kaffekvarn till ett pulver. Det kan man sedan krydda tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig, precis som med sirapen. Alla delar av tomaten kan därmed mötas igen fast då på ett smakrikare sätt.

Läs mer om tomatprodukter vi gör: Tomatsirap av restprodukter, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater och glöm inte bort att använda sökrutan när du letar på vår sida, testa att skriva tomat i den och se hur många inlägg som dyker upp 😉

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *