Din varukorg är för närvarande tom!
Egna krossade tomater i ugnen

Att göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är i särklass det enklaste och bästa sättet att fixa egna krossade tomater på.
Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt bästa sätt att göra krossade tomater. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden (tycker vi). Den är relativt enkel och ger den där smaken vi eftersträvar.


För att göra krossade tomater behöver du:
- Färska tomater
- En ugn
- En djup plåt
- Fryspåsar
- En frys
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Skär bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och halvera tomaterna. Fyll plåten med tomaterna (snittytan uppåt, se bilderna). Baka tomaterna i ugnen i 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. När skalet lätt kan pillas bort från tomaterna är de klara, testa därför efter 30 minuter om det går lätt att pilla bort skalet från någon stor tomat. Om det inte går, får tomaterna vara i ugnen ett tag till. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter tomaterna svalna.

Efter ugnen
När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens, ofta räcker det att mixa under en minut. Packa sedan ”tomatmoset” i byttor eller plastpåsar och frys in. Den klara vätskan som finns kvar i plåten häller du bort eller använder till tomatsirap.
Tips: En vanlig burk med krossade tomater innehåller cirka 400 gram men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Det bästa är om man packar påsar eller byttor med olika mycket krossade tomater till olika tillfällen, pizzasås, släktmiddag, ensam hemma portion osv och skriver med en svart tuschpenna på påsen hur många gram det är.
Tomatpuré och sirap
När vi gör krossade tomater i ugnen gör vi dessutom två ”produkter” av restprodukterna och slår därmed tre flugor i en smäll. Förutom krossade tomater gör vi egen torkad tomatpuré av skalen och tomatsirap av den klara vätskan som bildas. Vi häller det genomskinliga tomatspadet i en kastrull och låter den koka upp. Därefter får vätskan småkoka tills mycket av vätskan dunstat bort och återstoden är en trögflytande sirap. En liter tomatspad blir cirka 4 – 10 cl tomatsirap.
Har du en torkapparat kan du fördela tomatskalen i den och torka dem torra. Man kan också bre ut skalen på en ugnsplåt och torka i ugn med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra brukar vi mala dem i en kaffekvarn till ett pulver. Det kan man sedan krydda tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig, precis som med sirapen. Alla delar av tomaten kan därmed mötas igen fast då på ett smakrikare sätt.
Läs mer om tomatprodukter vi gör: Tomatsirap av restprodukter, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater och glöm inte bort att använda sökrutan när du letar på vår sida, testa att skriva tomat i den och se hur många inlägg som dyker upp 😉
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén



Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar